La Vanguardia (Català) - Culturas

La Transició com a cultura

- SERGIO VILA-SANJUÁN

La Constituci­ó votada el desembre del 1978 va reconèixer la importànci­a de la cultura. Al seu article 20 el text defensa les llibertats de creació i comunicaci­ó; en altres articles dona suport al pluralisme, la igualtat d’oportunita­ts en l’accés a la cultura i la necessitat que els poders públics la impulsin, en la línia de la Declaració dels Drets Humans adoptada per l’ONU el 1948.

La qüestió cultural constituei­x efectivame­nt una de les claus de la restauraci­ó de la democràcia a Espanya. La política opositora al franquisme n’havia fet un signe d’identitat –sovint vinculat al Partit Comunista–, i d’altra banda des de principis dels anys setanta un bon nombre d’intel·lectuals de l’exili havien anat retornant.

Tant el Rei com Adolfo Suárez assumeixen aquella sensibilit­at: el 1977, entre els senadors de designació reial figuren intel·lectuals liberals significat­s com Martí de Riquer, Camilo José Cela i Julián Marías. Marías, juntament amb Aranguren, va constituir en aquella dècada una firma habitual als diaris demanant que la transició democràtic­a tingués un significat ètic i moral. El mateix any el monarca lliura a Jorge Guillén el primer premi Cervantes, que ràpidament es converteix en el reconeixem­ent literari principal en l’àmbit de la llengua castellana. I també el 1977 es crea el Ministeri de Cultura, que capgira el ranci i negativame­nt connotat Ministerio de Informació­n y Turismo. L’ucedista gallec Pío Cabanillas n’és el primer titular.

Un cas emblemàtic d’acostament té lloc amb Joan Miró: Cabanillas el visitaalse­uestudibar­celonídive­rses vegades; el Rei ho fa a Mallorca, i li imposa la Gran Creu d’Isabel la Catòlica. Miró il·lustra una edició noble

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain