La Vanguardia (Català) - Culturas

El ‘recurs a la cultura’ va ser útil

-

El proper dia 6 se celebra el quarantè aniversari de l’aprovació en referèndum de la Constituci­ó Espanyola, amb un 87% de vots afirmatius. El text introduïa qüestions rellevants per a la cultura en el nou context democràtic que s’inaugurava.

Quatre decennis més tard el moment sembla oportú per plantejar un balanç molt sintètic i a vista d’ocell del que la cultura ha representa­t en aquest període, tant en la trajectòri­a cronològic­a com a través de les seves principals fites i tendències en els diferents camps que inclou. Aquest balanç és el que ens proposem d’oferir en aquest suplement.

Dels articles que segueixen cada lector podrà extreure les seves pròpies conclusion­s. Però hi ha alguns aspectes que potser valgui la pena ressaltar. Nombrosos analistes coincideix­en que el període que va del 1978 fins a l’inici de la crisi, el 2007, és el de “més estabilita­t, progrés, llibertat i democràcia de la nostra història” (en paraules de Lluís Foix).

En els primers vint-i-cinc anys, els governs van apostar per la cultura com a instrument de modernitza­ció i afiançamen­t democràtic, reafirmant valors de pluralisme i convivènci­a, alhora que es cobrien grans llacunes de reconeixem­ents i d’equipament­s. L’assagista George Yúdice ha anomenat “el recurs a la cultura” a utilitzar-la per legitimar assumptes polítics o institucio­nals, i en el cas espanyol va funcionar: tant la cultura com l’Estat es van beneficiar del suport mutu.

En la fase inicial es va projectar una imatge d’optimisme, joventut i novetat, que s’equilibrav­a amb la recuperaci­ó de les grans figures negligides pel franquisme. Per poder avançar consensuad­ament, segons recorda Jorge Semprún, es va pactar llavors unaestratè­giad’oblitdelsp­itjorsaspe­ctesdelpas­sat recent. Aquests aspectes “aparcats” –violència, repressió, dictadura– ressorgiri­en amb força en el camp de la cultura a partir del 2000. L’etapa posterior marcada per la crisi econòmica ha implicat la crítica al sistema cultural que va arrencar amb la Constituci­ó, però sense que s’hagi generat fins al moment una alternativ­a consistent.

En aquests quaranta anys la creació ha brillat i s’ha internacio­nalitzat fins a nivells impensable­s el 1978: són nombrosos els espanyols que avui tenen incidència en el panorama global. La cultura s’ha descentral­itzat, a través de les transferèn­cies autonòmiqu­es i l’auge de les polítiques municipals. Les indústries culturals s’han enfortit (unes més que d’altres). I l’aportació catalana ha resultat decisiva en terrenys com edició, literatura, arts plàstiques, teatre, gastronomi­a, nous espais que han transforma­t la vivència urbana...

Un balanç general, doncs, de bons resultats, també amb importants dèficits i conflictes que veuran assenyalat­s en aquestes pàgines. La cultura espanyola ha viscut el darrer decenni una fase de qüestionam­ent que exigeix amb urgència propostes noves. Però en el seu conjunt, pas mal!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain