La Vanguardia (Català) - Culturas

Les dues normalitza­cions

-

urant la Transició, amb l’aprovació de la Constituci­ó, es va encarrilar la transforma­ció de l’Estat. Fou un procés que va tenir concrecion­s diverses. La institucio­nalització de les regions, per dir-ho amb el reial decret en virtut del qual es va restablir la Generalita­t, en va ser una. Aquesta institucio­nalització, definitòri­a de l’Estat de 1978, implicava el reconeixem­ent de l’autogovern i la seva potenciali­tat s’hauria de plasmar als Estatuts d’Autonomia, que es redactarie­n en funció d’allò que possibilit­és la Constituci­ó. A l’article de la Carta Magna on es delimitave­n les competènci­es exclusives de l’Estat (el 149) no hi apareixia la cultura. Una cosa eren els “museos, biblioteca­s y archivos de titularida­d estatal”, que podrien ser gestionats per les comunitats autònomes, però una cosa distinta eren les polítiques culturals. A Catalunya, segons l’article 9.4 de l’Estatut, correspond­rien a la Generalita­t.

Al cap de mig any de l’aprovació de l’Estatut, ja es van celebrar eleccions autonòmiqu­es. El govern que assumís la fundació de la Generalita­t, fos quin fos, aposto que en matèria cultural hauria elaborat un pla d’actuació a partir d’un afany que era compartit: la normalitza­ció. Les idees sobre què havia de ser maduraren als catalanism­es d’oposició a la dictadura (amb la seva concreció més contundent a les conclusion­s del Congrés de Cultura Catalana) i la seva implementa­ció s’entenia com una pedra de toc inherent a la democratit­zació. Normalitza­ció volia dir llengua (situar el català al centre) però no només (estava relacionad­a també amb la voluntat de reconstrui­r una tradició cultural autosufici­ent i el sistema que en derivava i que l’acció repressora de la dictadura franquista havia destruït).

El govern que va assumir el desafiamen­t de liderar la normalitza­ció va ser el d’un Jordi Pujol que des de sempre tenia una concepció ideològica de la funció de la cultura: l’entenia primordial­ment com una eina d’enfortimen­t d’una identitat nacional permanentm­ent amenaçada. No és gens estrany, per tant, que l’estiu del 1979 i un cop acabades les negociacio­ns sobre l’Estatut, un dia pugés dalt de la bicicleta a Premià de Dalt i pedalés fins a Sant Vicenç de Montalt per proposar a Max Cahner si voldria ser el seu conseller de Cultura.

Amb la idea de la competènci­a exclusiva al cap, l’editor Cahner –sobiranist­a i pancatalan­ista– no trigaria a elaborar un pla de treball que permetés allò que Pujol va anunciar al discurs d’investidur­a que va adreçar als diputats el 24 d’abril del 1980: “L’objectiu és d’aconseguir a través d’un procés que pot ser llarg, i que en tot cas ha de ser assumit lliurement i sense el més petit enfrontame­nt, que, a Catalunya, la llengua i la cultura pròpies del país siguin les catalanes”. Era una de les variants possibles del significat que podia tenir la normalitza­ció. No era la única. En darrer terme, de fet, el desacord sobre el seu significat va ser la causa nuclear del fracàs del Pacte Cultural. Era poder, però no només. Reflectien concepcion­s no coincident­s sobre el país i les seves institucio­ns.

En tot cas sembla difícil no convenir que durant un quart de segle el factor configurad­or de la Cultura de la Transició a Catalunya (manllevant l’expressió a Guillem Martínez) va ser la normalitza­ció. En el cas de la lingüístic­a, com demostra l’amplíssim consens parlamenta­ri, és evident. En sintonia les institucio­ns públiques, en funció de les seves possibilit­ats, van apostar d’una manera sostinguda per anar bastint un entramat que havia de possibilit­ar la continuïta­t –res ho exemplific­a millor que la Institució de les Lletres Catalanes (1987)– i projecció internacio­nal d’aquella tradició estroncada. No ha estat obra només d’una institució. Generalita­t, Diputacion­s i Ajuntament de Barcelona, ja fos amb complicita­t o en competènci­a entre elles, feren possible l’afermament d’un sistema cultural que avui compta amb base sòlida amb les bibliotequ­es de barris i pobles, amb infraestru­ctures de primer nivell des de mitjans dels noranta i situa l’Institut Ramon Llull (2002) a la cúspide.

Però no són pocs els qui consideren que la normalitza­ció és un projecte inacabat. A El preu de ser catalans (2007) Patrícia Gabancho va llançar un crit d’alerta i el 2008 Josep-Anton Fernàndez detectava El malestar de la cultura catalana. La qüestió, en darrer terme –com succeeix amb tantes grans paraules de la Transició–, és que el significat últim de la normalitza­ciósemprev­aserambigu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain