La Vanguardia (Català) - Culturas

Pere Calders gira, gira i girarà

- JULIÀ GUILLAMON

A algú que no l’hagi llegit mai li definiria l’art narratiu de Pere Calders (Barcelona, 1912-1994) com una barreja d’estranyesa davant la realitat, la fantasia com a via de fuga, la ironia com a arma de defensa, una crítica al món modern que anul·la l’individu a través d’una barreja explosiva d’excentrici­tat i sentit comú.

Hi ha una manera de recuperar els clàssics que s’assembla a una restauraci­ó. Agafes un cotxe vell, que abans era bo, el refàs, i el fas circular en un ral·li de cotxes antics. El cas de Pere Calders recorda més aviat un gronxador d’aquells que giren al voltant d’un eix. Gira i gira i quan sembla que ja no va tant de pressa, el pare de la criatura empenta l’esquena del nen i fa que torni a girar amb velocitat renovada. El volum de Tots els contes es va publicar a La Butxaca el 2008. I des de llavors havien sortit contes il·lustrats, l’edició francesa de Cròniques de la veritat oculta, edicions de la col·lecció Educaula, adreçats als instituts. Fins i tot li han dedicat una llibreria.

Calders anava girant, i ara girarà més de pressa, perquè Rosa dels Vents ha publicat una edició en dos volums de tots els contes, amb il·lustracion­s d’Ignasi Font, i Comanegra ha fet una edició dels microconte­s, dissenyada per Víctor García Tur, amb textos de dos pesos forts: Borja Bagunyà,almamaterd­el’exitosaEsc­ola Bloom de literatura, i el poeta i novel·lista Sebastià Alzamora. Vol dir que la generació entre els 35 i els 45 anys se l’han fet seu, el llegeixen a la seva manera i conviden a altres a llegir-lo, amb la llibertat que s’han de llegir els autors bons.

L’edició il·lustrada de Rosa dels Vents aprofundei­x en el món d’Antaviana, un espectacle de Dagoll Dagom de finals dels setanta, que va descobrir Calders al gran públic. És el Calders de la fantasia i l’humor una mica bonifaci, amb alguna punxa irònica i sarcàstica a la tija que aguanta la flor. Mentre que Contes portàtils posa l’accent en la capacitat d’escriure històries mínimes i en la intel·ligència literària.

Calders van ser dissenyado­r gràfic als anys trenta. L’estudi CCC (Calders, Cluselles, Cots) va ser moderníssi­m. I va aplicar a la narració moltes de les coses que havia après dibuixant, fent anuncis i pensant acudits.Ésunestilq­uetéunpeue­nel noucentism­e (l’ordre, l’ideal social), un altre peu en l’estil centreeuro­peu del seu mestre, el dissenyado­r txec Karel Cerny (rigor, perfecció formal), i un altre peu (on vas a parar, tants peus!) en el realisme màgic de Bontempell­i i en els clàssics de la literatura fantàstica. Es fot del lloc comú, com se’n foten (o se’n fotien) els bons publicitar­is. Amb aquesta base, Calders va desenvolup­ar una literatura personalís­sima, que va passant d’una colla a l’altra, d’una generació al’altra.Unèxitquen­os’acaba.

L’estudi CCC va ser moderníssi­m: va aplicar a la narració moltes de les coses que havia après dibuixant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain