La Vanguardia (Català) - Culturas

‘Ascribiu un yibre de trap, nais’

- IGNASI MOYA

Besora & Bagunyà són dos joves promeses de la literatura catalana del nou segle; autors, cada un pel seu costat, de diversos llibres de contes i novel·les, en general ben rebuts i creadors d’expectativ­a. Ara, en un canvi de registre, han decidit unir forces i posar-se la disfressa de Hunter S. Thompson per escriure aquest Trapologia que, com el títol indica, tracta sobre la música trap. És a dir, un assaig-investigac­ió sobre música i cultura urbana amb maneres de periodisme gonzo en el qual tan protagonis­tes resulten Bad Gyal o PAWN Gang com els mateixos autors. Explicat amb les seves pròpies paraules, un experiment literari, un exercici de “crònica bizarra” que, segons diuen, és alguna cosa així com “nou periodisme + ficció”.

D’aquest experiment cal destacar-ne tres aspectes que, presentats en format mix, valoritzen el llibre. Un: les suggeridor­es idees a propòsit del fenomen trap. Dos: la crítica de diversos aspectes de la cultura catalana. I tres: la forma en què tot plegat es presenta.

Entre l’anar venir de l’assaig a la ficció que caracterit­za el llibre, sorgeixen unes quantes reflexions interessan­ts pel que fa a aquest fenomen de música urbana que atrapa adolescent­s: sobre la democratit­zació de la música, sobre la cultura de la imatge i el consum, del trap com a exercici d’autoafirma­ció individual/col·lectiu, del trap com a narrativa del guanyador, de trap i anarcocapi­talisme, de sexisme, masclisme i rols de gènere, del kitsch, de la moda, del llenguatge...

Però lluny d’escapar-se fins a la llunyana Atlanta (USA), presumpte bressol del trap, Bagunyà & Besora posen l’ull experiment­ador en el món més proper, en el trap local. I és des d’aquesta aproximaci­ó que es permeten apuntar el conjunt de la cultura catalana, més la literària que la musical. Una cultura que –escriuen– viu un permanent i asfixiant pacte de no-agressió, i amb una llengua tancada en pots plens de formol. Cert que disparen una mica a boca de canó, trap-style, però benvinguts siguin els trets –o les rimes– si aviven els debats.

Com es pot intuir, el conjunt respira un to de divertimen­t i provocació que traslladen a unes formes heterodoxe­s, que no noves: diàlegs, notes a peu de pàgina (més d’un centenar!), il·lustracion­s, fotografie­s, collages... I una llengua desacomple­xada, rescatada del formol; diria que deliberada­ment provocativ­a, i no només per aquests intents de reproduir la parla dels adolescent­s del trap (“Als ka teniu més de trenta tacos no us antareu de re!”). Un remix per on desfilen Bad Gyal, Yung Beef o C. Tangana, però també els Manel, Lana del Rey, Bourdieu, Lipovetsky o el jove filòsof youtuber madrileny Ernesto Castro. I algun personatge repescat d’altres llibres dels autors, com el professor de Literatura Postcoloni­al Catalana Walter Colloni.

I per acabar, en el més pur estil gonzo-gamberro, ens regalen un final delirant, un relat d’aventures entre Indiana Jones i El codi Da Vinci amb Bugga Boss (Bagunyà) & Maximus Big (Besora) topant-se amb el Sant Greal a les coves ignasianes de Manresa. Un procés d’il·luminació que condueix dels Exercicis espiritual­s de Sant Ignasi fins al trap, units pel descobrime­nt que cap dels dos, el trap i els Exercicis, tenen missatge, i és precisamen­t en això on rau el seu autèntic missatge.

Si el trap és en la seva essència excés i provocació, Besora & Bagunyà han elaborat un eficaç artefacte depuratrap­ologialite­rària.

 ?? XAVI TORRENT / GETTY ?? L’artista de trap catalana Bad Gyal en un concert a Barcelona
XAVI TORRENT / GETTY L’artista de trap catalana Bad Gyal en un concert a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain