La Vanguardia (Català) - Culturas

Un segle ‘breu’ però molt dens

- ANNA MARIA GUASCH Basquiat, que el 1979 va deixar la seva activitat de grafiter per la pintura, sempre va reivindica­r els seus orígens africans. Una mostra és aquest ‘Autoretrat’ del seu moment de més maduresa en què, representa­nt-se a si mateix com una

El Macba, en la seva necessitat de maximitzar els fons de la seva col·lecció permanent i de superar l’insalvable escull de la falta d’espai, ha ideat una innovadora manera de visibilitz­ar i donar un segell propi a la seva col·lecció permanent. I ho ha fet a partir d’una “presentaci­ó dinàmica” amb cronologia tancada i seqüencial per fomentar una “lectura oberta” que permeti ampliar el contingut discursiu i l’itinerari cronològic al llarg del temps.

Sota l’epígraf Un segle breu, imitació del text de l’historiado­r britànic marxista Eric Hobsbawm en què es referia al període entre la Primera Guerra Mundial (1914) i el final de la guerra freda (1991), els responsabl­es del Macba han convertit la planta segona del museu en un espai en el qual reflexiona­r sobre un altre segle breu, el comprès entre el 1929, moment en què Barcelona es converteix en amfitriona de l’Exposició Internacio­nal, i el present del 2018. I com en el cas de la narració històrica de Hobsbawm i la seva recerca d’una història total unint el cultural, el social i l’econòmic en una narrativa plural de processos entrellaça­ts, aquí també es dona la benvinguda al multidimen­sional.

I aquí rau un dels signes d’identitat de la presentaci­ó de la col·lecció permanent en la qual diversos esdevenime­nts polítics i socials del segle breu, patents en documental­s i vídeoinsta­lacions, dialoguen amb la pintura, l’escultura, els dibuixos arquitectò­nics, el mobiliari, les arts gràfiques i el disseny.

Senselavol­untatd’exhaustivi­tata la mostra se li dona suport així en exemples concrets amb el desig de vincular-ho “tot amb tot” amb una certa voluntat didàctica, encara que, lògicament, amb molts buits. La tensió entre tradició i modernitat (àmbit 1) queda reflectida en un conjunt d’escultures (Alexander Calder, Joaquín Torres García), de pintures (Anni Albers) i de projectes arquitectò­nics de Josep Lluís Sert i Josep Torres Clave vinculats al GATCPAC.

Els anys dedicats a la guerra civil espanyola (1936-1939) es presenten (àmbit 2) com una guerra d’imatges on conviuen cineastes, com Mateo Santos (Reportatge del moviment revolucion­ari de Barcelona, del 1936) vinculats a moviments anarquiste­s amb grafistes i dissenyado­rs de cartells, com Carles Fontseré i Josep Renau en el territori de la República.

L’emergència de l’esperit avantguard­ista unit al ressorgime­nt de la burgesiade­lsanysdepo­stguerraie­ls ulteriors dels anys cinquanta (àmbits 3-4) cerca la confrontac­ió entre diferents formes d’art abstracte, siguin en versió informalis­ta (Brassaï, Tàpies, Dubuffet), o centrada en un art geomètric i concret (Constant, Gego, Oteiza), sense oblidar una magnífica col·lecció de peces ceràmiques d’Antoni Cumella.

Esdevenime­nts polítics i socials dialoguen amb la pintura l’escultura, els dibuixos o les arts gràfiques

 ??  ?? JEAN-MICHEL BASQUIAT: SELF-PORTRAIT, 1986. JUAN MUÑOZ de les instal·l noranta Muñ en entorns na grafia teatral derivació dire
JEAN-MICHEL BASQUIAT: SELF-PORTRAIT, 1986. JUAN MUÑOZ de les instal·l noranta Muñ en entorns na grafia teatral derivació dire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain