La Vanguardia (Català) - Culturas

Genealogia laboral

- ROSSEND CASANOVA

Encara que de vegades sembla que ja ho hem vist tot, l’atzar sempre pot donar una sorpresa. Així va passar al desembre del 2014 quan, durant una visita a l’arxiu del Gremi de Fusta i Moble (abans Gremi de Fusters), i mentre esperava el material de la seva consulta, la historiado­ra del moble Mónica Piera va identifica­r un paquet que va atreure la seva atenció. Intuïció? Potser, però és sabut que en el bon investigad­or la curiositat i l’olfacte són atributs innats que, de vegades, donen els seus fruits. Piera, la millor especialis­ta en moble que ha donat aquest país, va obrir el farcell i va descobrir una cosa extraordin­ària: el Llibre de passanties dels mestres fusters. “Es tracta d’un volum únic –diu Piera–, que comença el 1778 i acaba cap al 1820, i que inclou 222 làmines amb els dibuixos originals de les proves de mestria, és a dir, els exàmens per accedir a mestre fuster”. Propietat de la Confraria de Mestres Fusters, és una obra inèdita d’un valor patrimonia­l indiscutib­le. Un llibre que parla, mitjançant dibuixos a llapis, tinta i aquarel·la, de totes les branques del saber dels fusters: de l’arquitectu­ra a la construcci­ó, la maquinària, les armes o el mobiliari de tot tipus.

En origen s’havia conservat a la ‘L’arbre dels oficis’ (Barcelona, 1929) de Joan Vila i Pujol, ‘D’Ivori’, amb dos detalls, que també es pot veure a l’exposició junt amb el ‘Llibre de passanties dels mestres fusters’ seu del gremi, però els bombardejo­s del 1938 van obligar a traslladar-lo a la capella de sant Josep que la confraria té a la catedral, on es va desar en un calaix. Anys més tard es va dur a la nova seu del gremi, on hi va arribar amb els problemes de conservaci­ó propis d’un material fràgil i delicat com és el paper.

Un equip d’investigad­ors, reunits per l’Associació per a l’Estudi del Moble que dirigeix Piera, ha documentat els dibuixos i ha arribat a conclusion­s inesperade­s, com que el nombre d’exercicis amb què s’examinaven els futurs fusters i la quota a pagar variaven si el candidat era familiar d’un ebenista o no.

Barcelona conserva escassos llibres de passanties i aquest és el primer conegut sobre la feina dels fusters. Les seves pàgines parlen de l’ús de la fusta, però també de la vitalitat creativa i artística dels futurs profession­als, que utilitzen estils successius, del rococó al neoclàssic i de l’imperi al romanticis­me.

Per la seva importànci­a, el llibre va ser declarat bé cultural d’interès nacional i ara s’exposa al Museu Etnològic del carrer Montcada, on poden veure’s part de les pàgines de generós format (62x47 cm) que es troben en procés de restauraci­ó. Un llibre excepciona­l que ens acosta a l’ofici del fuster, el rol del qual era (i és) essencial en la societat. Junt amb el qual es pot veure la reproducci­ó de L’arbre dels oficis, que els representa i que dóna pistes dels molts “llibres de passanties” que queden per descobrir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain