La Vanguardia (Català) - Culturas

David Mamet torna a Chicago

-

Creador d’una vitalitat inesgotabl­e, David Mamet és un dels principals homes de lletres nord-americans de l’últim mig segle. Les obres de teatre que el van portar a la fama, com Glengarry Glenn Ross (premi Pulitzer 1984), una història agra de competènci­a entre venedors que està en la base de moltes peces ambientade­s en el (cruel) món de l’empresa que l’han seguit, es continuen representa­nt en escenaris de tot el món. De vegades amb una mirada entre costumista i sarcàstica, com a Perversita­t sexual a Chicago, sobre la vida de dues parelles; de vegades movent-se en un terreny pròxim a la faula, com a El xal, sobre una vident molt dubtosa, els seus diàlegs tallants i saborosos, carregats d’argot, constituei­xen una marca de la casa.

Festejat pel cinema, algunes de les seves obres han donat peu a pel·lícules; ha redactat directamen­t el guió d’altres (com l’obra mestra de Brian de Palma Els intocables ;o El carter sempre truca dues vegades de Bob Rafelson)) i tampoc no s’ha resistit a dirigir: porten la seva firma Casa de jocs, un autèntic festival de l’engany; Les coses canvien o Homicide, per a les quals va comptar amb alguns dels seus actors fetitxe: William Macy, Joe Mantegna o la que va ser la seva dona Lindsay Crouse.

També ha tastat la televisió: va produir i va marcar les línies centrals de la sèrie The Unit, sobre una unitat militar secreta d’intervenci­ó en greus conflictes internacio­nals,

L’última novel·la del dramaturg i cineasta demostra que està en plena forma passats els setanta anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain