La Vanguardia (Català) - Culturas

Empremtes de la globalitza­ció

-

Granados, Ricard Viñes o Pau Casals; artistes que van ser influïts per la ciutat de la llum i que, al seu torn, van influir el món artístic.

EL PRIMER OSCAR ESPANYOL

Vicente Sánchez-Biosca mostra com una pel·lícula de José Luis Garcí sintetitza, més enllà dels seus mèrits cinematogr­àfics, el nou estatus d’Espanya al món: “Volver a empezar és, doncs, un símptoma cultural del temps de la seva gestació; el clima que segueix el cop del 23-F, amb els seus nous herois –no els malvats– i el seu optimisme”.

FRANCO I JOAN DE BORBÓ A L’‘AZOR’

Emilio Grandio ens explica com en el marc de la guerra freda les converses al iot Azor entre Franco i Joan de Borbó permeten, gràcies als acords entre tots dos, que “el règim franquista s’asseguri el present, però també la possibilit­at de condiciona­r el futur”.

TOREROS I ESTRELLES

Rafael Núñez Florencio destaca la força diplomàtic­a de Luis Miguel Dominguín a l’Espanya dels anys cinquanta. Amic de Franco, es va convertir en una mena d’ambaixador cultural al tenir com a amics personalit­ats com Picasso, Hemingway i Welles. La imatge que projectava el seductor torero era la d’“un espanyolet de l’Espanya de Franco que li pispava la parella a monstres de la talla de Frank Sinatra, o coquetejav­a amb Lauren Bacall, Brigitte Bardot i Romy Schneider”.

‘EL QUIXOT’ DE JOHN BOWLE

Francisco Cuevas ens recorda que va ser un anglès, el reverend John Bowle, qui va fer la primera edició anotada de la novel·la de Cervantes, marcant un nou camí de comprensió de l’obra i la seva difusió. Segons Cuevas, va suposar “una curiositat per a la història de l’edició del Quixot: John Bowle, a Anglaterra, allunyat de les prohibicio­ns expurgatòr­ies, en va editar el text sense esborrar la incòmoda frase que la duquessa refereix a Sancho en la segona part: ‘Las obras de caridad que se hacen flojamente, no tienen mérito, ni valen nada’”. Hi ha projectes editorials que, una vegada es culminen, es converteix­en en referents culturals. La iniciativa editorial de Historia mundial de España sota la direcció de Xosé Manoel Núñez Seixas, promoguda per les editorials Destino i Edicions 62, n’és un. Aquest interessan­t llibre proposa un acostament a la història, no des d’una visió cronològic­a, estadístic­a o nacional en el sentit de promoure un sentiment patriòtic, sinó analitzant i descobrint en els fets històrics d’Espanya aquells que també van tenir conseqüènc­ies per al món.

Un exemple el trobem a l’article Felipe II en Portugal: fe, calendario e imperio de Fernando Bouza, on l’autor exposa l’episodi històric ocorregute­l29desetem­bredel1582­enquè Felip II va dictar a Lisboa la coneguda pragmàtica d’“el compte de l’any”, que va suposar la implantaci­ó del calendari gregorià en el vast imperi espanyol. Fernando Bouza ens posa sobre la pista: “La disposició lisboeta es pot considerar la primera gran decisió global de la història”. En el pròleg, Núñez Seixas, a l’explicar la metodologi­a d’aquesta ambiciosa obra, ens diu: “Aquesta és una història inspirada en una filosofia historiogr­àfica comparada, global i transnacio­nal a un temps... en les interaccio­ns existents entre els actors ibèrics, hispànics i dels diversos territoris de la monarquia hispànica o de l’imperi espanyol”.

La proposta editorial compta amb gran nombre d’historiado­rs de prestigi com són Santos Juliá, Jordi Amat, Enric Ucelay-Da Cal o Mercedes Brea, catedràtic­a de Filologia Romànica entre, aproximada­ment, cent trenta autors de diversos àmbits. Aquesta obra té precedents a França i Itàlia: Histoire mondiale de la France de Patrick Boucheron, i Storia mondiale dell’ Italia d’Andrea Giardina, on han estat grans èxits editorials.

La història d’Espanya, per si mateixa fascinant, adquireix una tonalitat més lluminosa i intensa quan observem esdevenime­nts que amplien el nostre coneixemen­t i ens posen en contacte amb, per exemple, el primer text hispànic conegut, les glosses emilianens­es; o quan s’indaga en la importànci­a de la reina Urraca, reina de Lleó, la primera dona que, en la seva condició de reina titular, seu al tron de Lleó; l’aportació, amb clars i obscurs, d’Alfons X el Savi, que, de la mateixa manera que va ser un decidit impulsor del coneixemen­t, va ser un limitat monarca que, segons l’historiado­r Juan de Mariana, deia: “Mentre contemplav­a el cel i observava les estrelles va ensopegar a la terra”.

Ja més a prop en el temps, l’historiado­r Enric Ucelay-Da Cal ens situa en un esdevenime­nt que té gran ressonànci­a en la nostra actualitat. Explica com l’intent d’aixecament de Francesc Macià, que va acabar sent jutjat a París, conegut a Europa com “el complot català”, acabarà arrossegan­t

La implantaci­ó del calendari gregorià es pot considerar la primera gran decisió global de la història

la caiguda d’Alfons XII. La història relatada al llibre arriba fins al 2017 amb Esperando a Europa: el último ciclo del independen­tismo catalán de Josep Ramoneda, un dels impulsors d’aquesta imprescind­ible aventura editorial. Amb el marc de fons del que va passant a Europa, Ramoneda explica amb detall el conflicte entre Catalunya i Espanya, mentre s’espera i es continua esperantun­asolució.

 ?? ARXIU ?? La basílica de San Isidoro de León és un destacat conjunt arquitectò­nic d’estil romànic F. RIERA
ARXIU La basílica de San Isidoro de León és un destacat conjunt arquitectò­nic d’estil romànic F. RIERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain