La Vanguardia (Català) - Culturas

Una primera dama fulgurant

- CARLES BARBA

Diu Marguerite Yourcenar al seu quadern de notes de les Memòries d’Adrià que es va plantejar donar el protagonis­me a una dona (a Plotina, la dona de l’emperador) però que va desistir perquè les vides de les dones eren massa limitades i massa secretes. On no va gosar Yourcenar s’ha atrevit ara Santiago Posteguill­o, posant en el centre de la seva ficció l’emperadriu Júlia Domna, muller de Septimi Sever i mare de Caracal·la. En una clara picada d’ullet a l’altra novel·la “de romans” imprescind­ible, Jo, Claudi, de Robert Graves, Posteguill­o ha titulat la seva Yo, Julia, però –alerta– aquí l’heroïna no assumeix la veu narrativa –en realitat el responsabl­e del relat és Galè, el metge imperial– i tampoc, per dir-ho així, no acapara el primer pla, encara que sí que gravita sempre sobre els esdevenime­nts i té des de petita una autoconsci­ència del seu destí regi.

La narració s’expandeix àmpliament en set anys trepidants –191197 d.C.– en què el desgovern i els odis interns fan trontollar Roma, i ni més ni menys que cinc emperadors se succeeixen en mandats efímers i acabats en magnicidis. En tots aquests tombs, per cert, Júlia Domna hi és, amagada o tangible, i acostant-se cada vegada més al centre del poder absolut, al qual ella aspira amb no menys ambició que una Cleòpatra. Júlia té un motiu que l’esperona amb més determinac­ió si potser: és siriana, se sent estrangera –i fins i tot menyspread­a– entre el patriciat de la capital, i està decidida a demostrar a les matrones que té més fermesa –i més sentit d’Estat– que els seus marits. Sens dubte avantatja el seu propi espòs, Septimi, en la interpreta­ció dels esculls que se’ls van presentant, li dona l’empenta perquè des de la seva posició de governador danubià, liciti per la toga imperial, i en batalles clau com la de Lugdunum, el convenç de jugarse-la a vida o mort, sense acomodarse a transaccio­ns ni tripijocs.

Posteguill­o, en resum, ha escrit un potent “retrat d’una dama” –que les legions acaben aclamant al circ– i ha escrit una història col·lectiva, la d’una Roma encara territoria­lment immensa però socialment molt dividida i enemistada, i que sucumbeix a guerres civils devastador­es. La narració (com demanava Flaubert a la novel·la històrica) traspua veritat per tots els porus, i això és així entre altres coses pel seu caràcter totalitzad­or: sentim i veiem el que es forja a palau, però també a cals senadors, i a les casernes dels pretorians; i vivim el dia a dia dels destacamen­ts a les províncies, i els tràfecs dels esclaus, i els esforços dels erudits a les bibliotequ­es d’Alexandria i Pèrgam. I la novel·la presenta també grans llenços bèl·lics (la batalla d’Issus, la de Lugdunum) en els quals presenciem al mil·límetre el xoc de les cohorts i els moviments de les rereguarde­s. També enmig dels combats es fa visible Júlia Domna muntant un cavall ansiosa per localitzar el seu marit viu, i es guanya de passada que la tropa corrent la proclami mater castrorum. Com en els seus dos cicles narratius anteriors (les trilogies sobre Escipió i Trajà), Posteguill­o deixa clar que la lluita pel poder era la força primigènia que movia les elits romanes, una voluntat de dominació sense mesura. Però a Yo, Julia presenta altres caràcters (molt llatins en la seva sobrietat) que es mouen en altres pautes i que practiquen sàviament l’art de la supervivèn­cia. Hi ha, per exemple, el veterà senador Claudi Pompeià, que refusa la porprada imperial almenys en quatre ocasions, evitant així ficar-se en un vesper letal. I hi tenim Calidi, esclau dels Sever que sap sobrenedar les tempestes i aconseguei­x al final casar-se amb l’esclava de la seva preferènci­a. El metge Galè és un altre representa­nt d’aquesta prudentia, i per descomptat Júlia Domna, un personatge prou complex com per compatibil­itzar la gosadia i la reflexivit­at. Pompeià, Galè i l’emperadriu tenen a més en comú que han estudiat el passat i operen sobre el present tenint en compte les lliçons de la història. Suposem que la historiado­ra Mary Beard estarà encantada amb aquesta novel·la així que la llegeixi. L’autora de SPQD inclou Júlia Domna entre les deu personalit­ats més interessan­ts del món romà, i el rescat del qual l’ha fet objecte l’escriptor castellone­nc li afegeix una aura ja indiscutib­le. Donarà aquesta figura per a una altra trilogia? La seva posterior dedicació a les lletres i el seu paper secundant el seu fill, el també emperador Caracal·la, permeten pensar que sí. Estaremal’aguait.

El títol del llibre és una picada d’ullet a l’altra obra imprescind­ible de romans ‘Jo, Claudi’ de Robert Graves

 ??  ?? Santiago Posteguill­o Yo, Julia
Santiago Posteguill­o Yo, Julia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain