La Vanguardia (Català) - Culturas

País serè

- JORDI AMAT

Quan ja era secretari de l’ambaixada d’Espanya a Roma, Juan Claudio de Ramón Jacob-Ernst (Madrid, 1982) va publicar la tribuna El país de las segundas oportunida­des. Llicenciat en Dret, Relacions Internacio­nals i Filosofia, hi reflexiona­va sobre l’aposta immigratòr­ia del Canadà: era un elogi de la “bigarrada alegria multiracia­l” que havia descobert a les ciutats del país del fred durant els anys que havia exercit com a diplomàtic a Ottawa. Aquell article es pot llegir com la medul·la d’aquest llibre. És el primer i ja és madur. Aquell destí oficial va tenir la virtut de modificar la seva percepció d’algunes de les seves certeses de partida sobre com es pot organitzar una societat que és constituti­vament composta. Les lliçons d’aquella experiènci­a, foses al seu afany sistemàtic per conèixer el Canadà d’oest a est (sobre el terreny, però també llegintlo), són la matèria d’un assaig de pedagogia civilitzat­òria.

El Canadà és el segon país més gran del món, però les seves dimensions físiques gegantines contrasten amb el volum més aviat limitat de la seva població: 36 milions de persones. Són coordenade­s primàries, més aviat poc conegudes com ho és la seva història amb prou feines (o el seu llarg hivern), per començar a comprendre un país que ens serà mostrat com “una gran nació, amb alts índexs de qualitat de vida, enmig d’una vastitud inabastabl­e i d’un clima inhumà”. Explicar sempre en primera persona aquesta vastitud és la part central del llibre, el temps durant el qual Canadiana sobretot és un llibre de viatges escrit per un il·lustrat que utilitza un elegant castellà. De Ramón, sol o amb la seva dona Magda (i a la fi amb la seva filla Lola), el recorrerà del Pacífic a l’Atlàntic aturant-se a cada província, passejant per carrers solitaris, pujat dalt d’un autobús amb guia o vorejant llacs d’aigua de color turquesa. Pesa més, diu, “el sentit del deure del viatger que el plaer vocacional del turista”. I la descripció del que veu ho va cosint a través de l’exposició de la història o el desenvolup­ament del territori en qüestió, que exposa a través d’una lectura o la visita a un museu i que complement­a amb la reproducci­ó d’un quadre antic o una fotografia.

Però aquest no és només un llibre de viatges i de la quotidiani­tat al capítol fascinat pel president Pierre Trudeau, presentat com un mirall de prínceps per al present. Al recórrer la seva biografia com a intel·lectual i com a governant, quan subratlla el seu “suprem coratge moral”, el mirall de la seva acció es projecta sobre la crisi catalana i així proposa un model de resolució. Llàstima que el país serè que és el seu Canadà s’assembli tan poc al nostre.

 ?? KEN GILLESPIE/GETTY ?? Paisatge hivernal al Canadà
KEN GILLESPIE/GETTY Paisatge hivernal al Canadà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain