La Vanguardia (Català) - Culturas

Tirar-se de cap

- NÚRIA ALBESA

Fins ara, la periodista Elvira Roca-Sastre (Barcelona, 1937) s’havia inclinat per la poesia, i al respecte havia publicat tres llibres de versos: Poemes (1998), La finestra oberta (2006), mereixedor­a del premi Grandalla d’Andorra, i Tres veus (2016), un compendi de nous poemes escrits en català, castellà i anglès.

A la seva primera novel·la, L’home de la piscina (Viena, 2018), Roca-Sastre planteja la mort sobtada de l’Isidor, un jove regidor de qui troben el cos en una piscina d’una casa abandonada. Encara que el lector de seguida se sent atrapat per descobrir com ha arribat el seu cos fins allà, acaba per adonar-se que, en realitat, el més interessan­t no és el com, sinó el joc de perspectiv­es que es va articulant entorn del protagonis­ta; un relat que canvia segons el testimoni que ho narra.

L’elenc de personatge­s és bastant reduït i amb rols molt marcats: a més de l’Isidor, trobem la vídua i la cunyada (que són el dia i la nit, frivolitat i serietat), el sogre corrupte, dos amics de la víctima (que actuen com si fossin germans) i dues persones alienes a la família. Set persones que acaben configuran­t set visions diferents de la mateixa realitat. Curiosamen­t, la novel·la està estructura­da en set parts (sis parts i l’epíleg), i també són set els dies que transcorre­n des que troben el cos de l’Isidor. El llibre s’obre i es tanca amb una carta escrita en primera persona per la Clara, una de les amigues de l’Isidor, que, sense saber-ho, és qui ofereix el retrat més sincer i complet.

El salt a la narrativa, almenys, és valent i elegant, i més si tenim en compte que l’autora acaba de celebrar el seu vuitantè aniversari. L’home de la piscina confirma la solvència de la seva prosa: és senzilla, de traç segur i eficient, i aconseguei­x aguantar amb naturalita­t la tensió narrativa fins a l’última pàgina.

L’escriptora planteja la mort sobtada d’un jove regidor de qui troben el cos a la piscina d’una casa abandonada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain