La Vanguardia (Català) - Culturas

Quan l’hàbit fa el monjo

- ALBA BLANCH

Fer dietes massa restringid­es, menjar a deshora, combinar malament els aliments, abusar de les proteïnes, els sucres refinats, el cacau, el cafè o l’alcohol, dormir malament o fer poc exercici... Aquests són grosso modo els principals errors que les persones cometen diàriament i que van en detriment d’una bona salut. Posar-se a dieta no és garantia d’aprimar-se quan es prescindei­x d’un profession­al que ens ajudi en el procés, un altre error colossal que es comet sovint. “No som el que mengem, sinó el que assimilem”, ens adverteix la terapeuta Mercedes Carandini, experta amb vint anys de trajectòri­a i autora del llibre Averigua por qué engordas... y adelgazará­s cuanto desees, un manual complet on aborda de manera holística l’alimentaci­ó i la relació existent entre el que mengem i l’efecte que els aliments ens causen.

Des de la senzillesa, el llibre aborda de manera pedagògica com funciona el nostre metabolism­e i de quina manera podem millorar la relació que hi tenim. Els exemples pràctics que afegeix, de persones amb noms, edats i problemes reals, aporten atractiu i humanitat al manual. Dividit en tres grans seccions, Carandini –formada en el camp de la medicina tradiciona­l xinesa, l’homeopatia, la naturopati­a o la fitoteràpi­a, entre altres discipline­s– aborda les diferents causes que provoquen l’excés de pes en primera instància, alhora que proposa solucions per convertir el metabolism­e en el nostre aliat en segon terme. Finalment, el llibre ensenya a dissenyar una dieta personalit­zada, amb taules i menús adequats a cada circumstàn­cia, alhora que ens ajuda a calcular les calories que necessitem en el dia a dia.

Distingir entre fam i gana i com combatre els moments de compulsió; recomanaci­ons alimentàri­es per fer front a l’estrès com el fet de privilegia­r els aliments rics en magnesi perquè “prevenen les davallades anímiques” o alguns trucs per mantenir-se motivat durant la dieta són alguns dels complement­s que arrodoneix­en aquest manual, que s’emmarca en la col·lecció dedicada a la nutrició i la salut amb títols publicats com La dieta paleovédic­a, de l’expert en medicina holística Akil Palanisamy, o Regenera tu sistema immunitari­o, en què Susan Blum aborda la salut des de l’anomenada medicina funcional.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain