La Vanguardia (Català) - Culturas

Barceló il·lumina el món clàssic

-

El llibre d’artista que ha realitzat Miquel Barceló (Felanitx, 1957) a partir de les sentències, sobretot del món romà, recollides en el volum Aurea Dicta no només capta l’atenció per la seva capacitat d’interpreta­r les paraules dels clàssics. En la seva intervenci­ó, ha unit moltes històries –la del seu propi alfabet, la de l’elaboració del llibre i tot el coneixemen­t de prop de 600 afirmacion­s reveladore­s– per demostrar que les fronteres temporals o espacials són febles i que el coneixemen­t és un tot del qual formem part.

El llibre compleix amb escreix la funció que li ha estat assignada com a pedra fundaciona­l de l’ambiciós projecte La Casa dels Clàssics, que no és cap altre que donar vida a les obres de clàssics universals. Amb la venda dels prop de 1.300 exemplars numerats i firmats per l’artista, es contribuir­à a costejar el mantenimen­t de la mítica col·lecció Bernat Metge, a editar una selecció dels seus títols en format més accessible, a més d’un nou segell dedicat a clàssics universals i a la creació del festival Clàssics a Barcelona. A Barceló el seguiran altres artistes destacats perquè, en paraules de Raül Garrigasai­t, president de La Casa del Clàssics, “d’aquí a cent anys tinguem una col·lecció de llibres de bibliòfil d’aquesta categoria”. L’elecció de Barceló, segons Garrigasai­t, respon “no només a la reconeguda qualitat de la seva obra, sinó també que és un artista que és un gran lector, i escriu i posseeix una àmplia cultura literària, i és molt mediterran­i; o sigui, té tots els valors que volem reivindica­r”.

El llibre recull una selecció del compendi de frases llatines que es va publicar el 1960 a la col·lecció Bernat Metge sota el pseudònim de Jordi Llombard. Ara no ha estat concebut com la mera reproducci­ó d’algunes obres de l’artista que il·lustren els textos, sinó que, durant un any i mig, ha treballat sobre les proves d’impremta, amb la qual cosa en les seves 120 intervenci­ons artístique­s es reuneix el diàleg de l’artista amb el text, però també el de la pintura, que ha volgut dotar de llibertat, amb el paper que dona forma al llibre, “especialme­nt en un moment en què estem tan envoltats depantalle­s”,afegeixGar­rigasait. Quinze anys després de la publicació de la Divina Comèdia il·lustrada per Miquel Barceló, es presenta el primer volum del Fausto de Goethe. L’artista incideix sobre temes com la immortalit­at o l’eterna joventut, encara que reconeix que aquesta vegada ho ha fet sota una marcada inspiració oriental, fruit d’un viatge a l’Índia. El llibre, com ha explicat el director general i editor de Galaxia Gutenberg, Joan Tarrida, ha sorgit del contacte i converses amb l’artista: “En l’editorial sempre hem estat molt propers a l’art, hem fet molts llibres amb artistes. Volem fer llibres de llibreries, que estiguin a l’abast de tothom, no només dels que poden comprar-se un llibre d’artista”, comenta l’editor. Com en la seva intervenci­ó amb Aurea Dicta, els clàssics ofereixen a Miquel Barceló la possibilit­at de reflexiona­r sobre grans assumptes morals, com el desig, el mal o el poder, segons ell mateix va explicar durant la presentaci­ódelllibre.

 ??  ?? SÒNIA HERNÁNDEZ UN ANY I MIG El llibre no ha estat concebut com una mera reproducci­ó d’obres de l’artista, sinó que Barceló ha treballat sobre les proves d’impremta S. H.
SÒNIA HERNÁNDEZ UN ANY I MIG El llibre no ha estat concebut com una mera reproducci­ó d’obres de l’artista, sinó que Barceló ha treballat sobre les proves d’impremta S. H.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain