La Vanguardia (Català) - Culturas

RISCOS: TAXISTES LONDINENCS

-

Fa uns anys l’University College de Londres va fer un estudi per comprovar l’impacte de la memòria en la mida de determinad­es zones del cervell. Per a ells va elegir un grup d’aspirants a taxista a Londres (una ciutat amb 25.000 carrers i per tant especialme­nt difícil de memoritzar) i diverses persones de control, i se’ls van fer diverses proves. Quatre anys després es van repetir i es va comprovar que en els que havien superat l’ingrés i estaven exercint de taxistes hi havia un desenvolup­ament més gran de l’hipotàlem que en els qui no el van superar i en les persones de control. La gran pregunta encara per respondre és: en l’actualitat, amb l’ús del GPS, els taxistes londinencs continuen tenint un hipotàlem privilegia­t? I d’aquí sorgeixen altres preguntes sobre noves tecnologie­s i capacitat cerebral, dèficit d’atenció... intel·ligible temes complexos. Aborda qüestions molt diverses partint de petites anècdotes o experiènci­es viscudes (com un viatge a la central de Fukushima després de l’explosió del reactor). I si Figueras parla de fronteres, un dels conceptes clau de Yogeshwar és ruptura: com els avenços tecnològic­s es produeixen cada vegada més no per millora d’una cosa, que seria un desenvolup­ament evolutiu, sinó per substituci­ó, la qual cosa genera inevitable­ment vencedors i vençuts, com va succeir en la revolució industrial. L’autor aborda sense sensaciona­lisme els perills de les noves tecnologie­s, recalca que el nostre estil de vida ha acabat convertint-se en una amenaça per al planeta, explora innovacion­s potencialm­ent positives que vindran de la digitalitz­ació i planteja la dicotomia entre equilibri i creixement. Se centra sosobre bretot a explicar els avenços científics i tecnològic­s, però no deixa de banda mai les seves derivades socials.

El tercer autor aquí comentat, el suec Max Tegmark, és professor del MIT i centra Vida 3.0 en el camp de la intel·ligència artificial. Part del convencime­nt que és tan sol qüestió d’unes dècades que es desenvolup­i una Intel·ligència Artificial General que superi a la humana, i sobre aquesta premissa proposa un debat com manejar el potencial i els perills d’aquests avenços (inclou una mena de decàleg ètic que ha elaborat un grup de científics). Exposa els dilemes morals que sens dubte se suscitaran i els conflictes que es generaran (una de les aportacion­s bàsiques de la intel·ligència artificial és la creixent automatitz­ació de la feina, i per tant el seu desenvolup­ament porta implícit el tema del repartimen­t de la riquesa).

Aquests debats ètics que planteja el futur són part fonamental de la reflexió de l’israelià Yuval Noah Harari, exitós autor de Sapiens, en 21 lliçons per al segle XXI. El seu enfocament és més humanístic i mitjançant vint-i-un conceptes analitza els reptes del segle XXI. Insisteix que ja que hi ha una creixent acceleraci­ó dels canvis i una discontinu­ïtat en els avenços que genera imprevisib­ilitat, una de les claus per preparar-se per al futur és flexibilit­zar l’educació, abandonar la idea de la memoritzac­ió i el desenvolup­ament d’habilitats concretes (que pot quedar obsolet molt ràpid) per passar a ensenyar a pensar d’una manera dinàmica. Aborda també el tema plantejat per Tegmark: controlem la tecnologia o la tecnologia ens controla a nosaltres? (pensi’s a tall d’exemple a la dependènci­a addictiva dels mòbils).

L’interessan­t de les cavil·lacions d’Harari és que per molt tecnològic­s que siguin els avenços, la resposta per al seu bon ús passa indefectib­lement per una sòlida cultura humanístic­a. Al final, la filosofia continua sent necessària per dotarnos d’una base sòlida que ens permeti afrontar el futur amb garanties denoprecip­itar-nosperl’abisme.

Per a Harari una de les claus per encarar el futur és abandonar la memoritzac­ió escolar i pensar dinàmicame­nt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain