La Vanguardia (Català) - Culturas

El cos com a dissidènci­a

- ANNA MARIA GUASCH

En la presentaci­ó dels treballs de Lorenza Böttner, una artista que pinta amb la boca i els peus, el comissari Paul B. Preciado ens convidava a veure la història de l’art d’una manera diferent i a reinventar una nova subjectivi­tat. Preciado va plantejar doncs l’exposició com un desafiamen­t a la historiogr­afia dominant de l’art a partir d’una reivindica­ció en les polítiques de gènere, o millor, transgèner­e, i de visibilita­t social.

La mostra, part de la qual va ser exposada per primera vegada a la Documenta de Kassel del 2017, cal llegir-la en clau biogràfica partint d’algunes de les fotografie­s amb què s’inicia la mostra: la del nen de vuit anys Ernst Lorenz Böttner (Punta Arenas, Xile, 1959) en uniforme escolar i la d’una notícia de premsa on es narra el brutal accident del nen Lorenz, que, víctima d’una descàrrega elèctrica en un pal d’alta tensió, va patir l’amputació dels seus braços. El següent salt en el temps el tenim que ubicar a partir dels anys setanta a Alemanya, on el ja jove Ernst se sotmet a programes d’inserció social i el 1984 ingressa a l’Escola d’Art i Disseny de Kassel, descobrint de la mà del seu professor Harry Kramer el seu cos i iniciant una frenètica activitat amb el ball i la performanc­e.

És també el 1984 quan l’artista, ja amb la seva nova identitat femenina, la de Lorenza Böttner, es reinventa el seu cos, ni discapacit­at ni normal, ni femení ni masculí. És amb aquest cos que Lorenza realitza pintures, dibuixos i gravats en els quals apareix transvesti­da com a ballarina, model, miss Món, parella de Batman o efeb amb ales d’Ícar. Amb una clara voluntat: la de “resexualit­zar” el cos transmutan­t-lo en hedonisme i exaltació a la vida després dels processos de “desexualit­zació” dels seus anys de vulnerabil­itat i rehabilita­ció mèdica. En ocasions, com en l’apartat Freak show, l’artista posa èmfasi en el fet de la discapacit­at física que porta a relacionar-se amb visions monstruose­s contranatu­ra, com la de Jean-Peter Wilkin (amb la fotografia Bacchus Amelius, del 1986). En altres, com en Face art , el rostre apareix ocult i metamorfos­at per sèries de màscares de la feminitat, amb pintures no només executades amb pinzells i pigments sinó amb el seu propi borrissol corporal.

Aquesta obsessió pel cos s’aguditza, si cap, a la seva arribada a Nova York, quan pren el carrer com a locus per a les seves performanc­es i les seves “pintures-dansa” o pintura ballada que consisteix en alhora ballar i pintar amb els peus. Entre els seus viatges a partir de finals dels anys vuitanta destaca la seva estada a Barcelona, on es converteix en la mascota Petra dels Jocs Paraolímpi­cs dissenyada per Mariscal i recupera el carrer com a espai expositiu, l’acció directa i l’art de guerrilla, més enllà de la galeria i els circuits convencion­als. I sempre reivindica­nt fins als últims anys d’una existència cada dia més debilitada pel VIH (Lorenza morirà a Alemanya el 1994) una total porositat, davant l’esclerosi de la pintura convencion­al.

Böttner es reinventa, ni discapacit­at ni normal, serà Petra, la mascota dels Jocs Paralímpic­s del 92 a Barcelona

 ??  ??
 ??  ?? A dalt, Lorenza Böttner: ‘Sense títol’ (sense data), fotografia en blanc i negre. A baix, esquerra, Lorenza Böttner: ‘Sense títol (1982)’
A dalt, Lorenza Böttner: ‘Sense títol’ (sense data), fotografia en blanc i negre. A baix, esquerra, Lorenza Böttner: ‘Sense títol (1982)’
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain