La Vanguardia (Català) - Culturas

Demolicion­s 1714

- JORDI AMAT

A mitjans dels seixanta, quan el catalanism­e de postguerra es volia reconstitu­ir com a cultura política, Josep Benet va pensar que calia redactar una breu història de Catalunya segonslesn­ovescoorde­nades.Quila podria escriure? Benet en va parlar amb Emili Giralt i al cap d’uns dies aquest reprenia la qüestió per carta. “Vaig parlar amb la senyoreta Serra del projecte d’una història de Catalunya”. Eva Serra (Barcelona, 19422018) tenia 23 anys, potser ja militava al Front Nacional i acabava de publicar La guerra dels Segadors en una edició popular. L’època moderna a Catalunya seria sempre el centre de la recerca d’una historiado­ra que, amb anys i anys de militància radical a l’esquena, esdevindri­a uns dels referents intel·lectuals de l’independen­tisme de les darreres dècades.

Quan ja estava molt malalta, Josep Fontana –l’havia llegit amb profit– va proposar a Serra que aplegués en un volum alguns dels seus articles d’investigac­ió dispersos. I Fontana encara va ser a temps d’escriure el pròleg d’un llibre que és erudit, molt exigent, i que s’ha publicat després de la mort de tots dos. I com a mínim pel seu títol, sembla que hagi estat concebut pels seus editors com una mena d’spin-off de La formació d’una identitat. Si l’exitosa síntesi de Fontana pretenia explicar la història completa de Catalunya, a La formació de la Catalunya moderna hi ha una allau de claus per entendre un període molt desconegut: l’evolució institucio­nal que va començar a prendre forma arran de la pèrdua d’una dinastia pròpia i l’entronitza­ció dels Hausburg i que al cap de dos segles, com a conseqüènc­ia del final de la guerra de Successió, col·lapsaria en tant que sistema de governança autònom.

Tal vegada la seva tesi ideològica última, fonamentad­a en una recerca exigent, sigui aquesta: “Catalunya ha tingut sempre un paper subaltern i subordinat en la configurac­ió política d’Espanya”. Malgrat que l’època que estudia no correspong­ui amb l’existència de les nacions polítiques modernes, és indubtable que Serra analitza el passat des d’una òptica nacional. Aquest llibre, a través de l’estudi metòdic de les corts i les guerres, va desgranant com els catalans van intentar preservar un entramat institucio­nal en aquest context de subordinac­ió constant i enfront de la pulsió controlado­ra de la monarquia. I allò més valuós de la seva aportació és provar com l’afany de neutralitz­ar aquesta pulsió, sobretot a començamen­ts del XVIII, va acabar generant una legislació “fruit de l’experiènci­a, l’empirisme i el pragmatism­e”. És la legislació que va abolir, sense contemplac­ions, el decretdeNo­vaPlanta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain