La Vanguardia (Català) - Culturas

La cadena tròfica

-

Per encàrrec del comitent Hieronymus Cock, regent a Anvers d’un negoci d’art, Pieter Bruegel el Vell va realitzar el 1557 un dibuix a ploma i tinta xinesa titulat Els peixos grans devoren els petits .La peça es va exposar com a obra de Hieronymus Bosch, el Bosch, que per llavors feia més de quaranta anys que havia mort.

Algú familiarit­zat amb l’autor d’El carro de fenc descobrirà en els aspectes zoomòrfics de certes figures i en la laboriosit­at de l’operari que obre el ventre del gran peix amb un ganivet a la fulla del qual hi ha gravat l’emblema imperial, picades d’ullet gens innocents a la tasca del mestre de ’s-Hertogenbo­sch, una cosa amb la qual els compradors, desitjosos llavors de posseir un Bosch abans que un Bruegel, en van poder tenir prou per a benefici de la butxaca de Cock.

Aquesta enganyifa de marxant potser serveixi per llegir en clau metafòrica els motius que permeten que l’esmentada obra pugui ser transvasad­a del món d’una pràctica alimentàri­a al panorama de l’ethos sense incórrer en exageració. La raó és evident: els poderosos són la fulla que talla el ventre del peix més o menys engreixat. En la lògica de les relacions humanes (darwinisme social, es dirà amb el temps), els lacais de l’emperador o del banquer tallen a consciènci­a les entranyes de la burgesia o del poble ignorant per satisfer empreses

 ?? ALBERTINA MUSEUM, VIENA ?? Pieter Bruegel el Vell: ‘Els peixos grans devoren els petits’
ALBERTINA MUSEUM, VIENA Pieter Bruegel el Vell: ‘Els peixos grans devoren els petits’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain