La Vanguardia (Català) - Culturas

László Nemes torna al fora de camp

- VIOLETA KOVACSICS

El 2015, El hijo de Saul semblava haver resolt un misteri que perseguia el cinema des de mitjans del segle passat. El director, László Nemes, havia contestat una qüestió que no tenia resposta aparent, la de com posar en imatges l’horror de l’Holocaust. Figures com Georges Didi-Huberman van enaltir el film de Nemes, que a partir d’un dispositiu de plans llargs, enganxats al punt de vista d’un Sonderkomm­ando jueu, deixava el context del camp d’extermini en fora de camp. La resposta era òbvia: l’única manera de mostrar l’inmostrabl­e era el suggerimen­t.

Han passat tres anys des d’El hijo de Saul i Nemes presenta ara la seva segona obra, Atardecer, una pel·lícula que no fa més que embolicar el debat. A Atardecer, Nemes aplica el mateix dispositiu que a El hijo de Saul amb una història situada en un lloc i un temps diferents. En una Budapest bulliciosa, la de principis dels anys deu, la de l’avantsala de la Primera Guerra Mundial, la jove Irisz Leiter arriba des de Trieste, disposada a treballar a la botiga de barrets que un dia va pertànyer als seus pares. A poc a poc, l’esplendor de la ciutat de l’imperi austro-hongarès es comença a enfosquir, i Irisz es veu immersa en una sèrie d’intrigues que semblen situar el seu germà Kálmán com a responsabl­e d’un crim atroç.

Es pot plantejar la mateixa posada en escena per abordar una qüestió que és sens dubte diferent? La pregunta sembla tan vella com el debat entre la forma i el fons. Com aquella pel·lícula sobre l’horror dels camps de concentrac­ió, Atardecer s’adhereix al punt de vista del seu protagonis­ta. Si a El hijo de Saul el camp de concentrac­ió estava en fora de camp, borrós, a Atardecer el que apareix suggerit és una Budapest que era un dels centres del món i provava de rivalitzar amb la seva germana vienesa. Quan Irisz i el propietari de la boutique de barrets travessen la ciutat en carro, els carrers de Budapest s’insinuen, difuminats, a través de la finestreta.

A Atardecer, el fora de camp serveix per revelar el desconcert, el de la mateixa protagonis­ta i el del lloc i l’època. Irisz transita d’un espai a un altre, sense que, en molts moments, sapiguem exactament on és i sense que ella comprengui exactament què està buscant, si al germà de qui ignorava fins aleshores la seva existència o la resposta a un enigma més gran. En un moment determinat, Irisz intenta escapar amb barca mentre algú l’assetja nedant. Ella aconseguei­x desfer-se del seu perseguido­r que amb prou feines veiem: en el pla, ell és només un esborrall blanc com la seva camisa que flota a l’aigua. Atardecer és deliberada­ment opaca, s’instal·la en la incògnita permanent, en la intriga. Funciona com una planta enfiladiss­a, alguna cosa que es repeteix en pel·lícules recents com el noir Lo que esconde Silver Lake, la suggeridor­a Burning o l’adaptació que Lucrecia Martel va fer de Zama, d’Antonio di Benedetto. Totes elles discorren en un laberint, on la realitat es confon amb l’estat mental dels seus protagonis­tes.

A Zama, un empleat de la corona espera el seu trasllat a Espanya, en un no-lloc, en un paratge de l’Uruguai ple de fang i desesperan­ça. Fonamental­ista de l’enquadrame­nt, Martel retrata l’estat dels seus personatge­s a partir del fora de camp, a partir dels sons, que no es correspone­n necessària­ment amb el que veiem. Alguna cosa semblant planteja László Nemes a Atardecer. En el fons, les dues pel·lícules retraten la decadència de dos imperis. Tot i això, mentre Zama és un film cerebral i febril (a més d’irònic) sobre l’absurditat de l’espera i sobre la inadaptaci­ó d’un home a l’espai en el qual està atrapat, Atardecer és una pel·lícula immersiva, que no passa pel cervell sinó per les entranyes.

És llavors quan, una vegada més, cal interrogar-se sobre la proposta estètica d’Atardecer, però no tant en relació amb aquest fora de camp que emergeix com un enigma, sinó entorn de l’obstinació a plantejar una pel·lícula experienci­al. Vet aquí la gran moda del cinema contempora­ni: la que s’ha llançat als braços de la immersió, com si només l’experiènci­a virtual ens permetés comprendre les dimensions d’una cosa com l’horror. Per la seva insistènci­a en la mateixa forma (potser, convertida en fórmula) de El hijo de Saul, Nemes ha acabat posant-la en dubte.

La pel·lícula és com un laberint, on la realitat es confon amb l’estat mental dels seus protagonis­tes

 ??  ?? L’actriu Julia Jakab és la protagonis­ta d’‘Atardecer’, la nova pel·lícula del director László Nemes
L’actriu Julia Jakab és la protagonis­ta d’‘Atardecer’, la nova pel·lícula del director László Nemes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain