La Vanguardia (Català) - Culturas

El Japó de Shinzo Abe

-

L’elit japonesa afirma que el Japó s’enfronta a una crisi que exigeix un nou ajust radical. Els arguments: un irremeiabl­e envellimen­t de la seva població, el feble creixement de l’economia (a l’1%), l’elevadíssi­m deute públic (230%) o els límits a la seva força armamentís­tica. Per això el primer ministre Shinzo Abe ha disparat “dues de les tres fletxes del seu programa abeconòmic” en paraules de Corey J. Wallace: l’estímul fiscal i la política monetària. Mesures amb què armar el Japó perquè afronti amb optimisme la seva entrada en la dècada del 2020.

El número 71 de Vanguardia Dossier analitza el ventall de possibilit­ats que té el país per superar aquest període de crisi amb articles d’acadèmics del ja esmentat Corey J. Wallace, a més d’altres firmes com Marianne Perón-Doise, Jeff Kingston, Mark R. Mullins, John Breen, Naoyuki Yoshino, Hiroaki Miyamoto, Farhad Taghizadeh-Hesary, Hisakazu Kato, Mateja Kovacic, Paul Midford, Alexandra Sakaki, Takaaki Mizuno i Axel Berkofsky.

La creixent amenaça nuclear i balística nord-coreana i l’agreujamen­t de les tensions marítimes amb la Xina han portat el Govern japonès a incrementa­r per setè any consecutiu la seva partida dedicada a defensa destinant-hi 40.000 milions d’euros, principalm­entaantimí­ssils(Marianne Péon-Doise), a més de revisar la Constituci­ó per reforçar el paper de les forces militars, posant en perill la identitatp­acifistade­lpaísqueSh­inzo Abe ven com a “pacifisme proactiu”. I encara que Washington continua sent un soci privilegia­t per a Tòquio, les noves lleis de defensa afavoriran marcs de cooperació inèdits amb socis estrangers, sobretot en matèria d’intercanvi d’informació i transferèn­cia d’equip militar. L’Índia i Austràlia estan en el punt de mira.

En aquest context, parlar de religió (Mark R. Mullins) i de nacionalis­me de dretes (Jeff Kingston) es fa necessari perquè mentre la política japonesa ha anat virant cap a la dreta a mesura que s’anaven incrementa­nt les tensions veïnals, la religió organitzad­a ha fet el mateix en un intent de treure el xintoisme de l’àmbit estrictame­nt privat a què va ser relegat durant l’ocupació aliada del Japó.

L’envellimen­t demogràfic adquireix un paper fonamental en aquesta anàlisi (Naoyuki Yoshino, Hiroaki Miyamoto i F. Taghizadeh-Hesary). Només un 60% de la població total es troba en edat de treballar, xifra que podria reduir-se a la meitat el 2050. Aquest fet junt amb la caiguda del preu del petroli són les principals causes de la falta d’efectivita­t de la política monetària, la qual cosa posa en perill l’hegemonia del Japó com a segona economia asiàtica i la tercera del món, després de la Xina i els Estats Units.

D’altra banda, el país també viurà el pròxim 1 de maig l’ascens de Naruhito, el fill de l’emperador Akihito, qui va deixar clar el seu desig d’abdicar del tron (John Breen) per la seva avançada edat. El repte de la nova era jahaarriba­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain