La Vanguardia (Català) - Culturas

L’art de les mans brutes

- J. A.

Normalment aquell mirall reflecteix el cos dels diputats. Emmarcat amb fustes daurades, penja d’una paret d’una de les sales del Congrés dels Diputats. Però durant uns mesos aquesta sala i tants altres espais del poder institucio­nal no només seran llocs de pas o de reunió. Des de l’1 de desembre el Senat i el Congrés estan allotjant l’exposició El poder de l’art, emmarcades en la commemorac­ió dels quaranta anys de la Constituci­ó i que reuneix una sèrie d’obres d’artistes de la cultura de la democràcia pertanyent­s a la col·lecció del Museu Reina Sofia. En aquesta sala, davant el mirall, una fotografia: Les meves mans després de tocar coses brutes d’Ignasi Aballí. Mans brutes en la lluminosit­at asèptica de la sala. En un passadís del Senat, tres figures antropomor­fes que va tallar Francisco Leiro i que formen l’escultura Rarear. Què hi ha rere el seu silenci meditatiu? Allà, com perdudes a la seu de la sobirania, què jutgen, què observen, què busquen? Quin pensament oculta el seu silenci meditatiu?

No és l’art del poder, és el poder de l’art. I no és fàcil contemplar-lo. L’exposició només es pot visitar els dilluns o el dissabte al matí i després d’haver realitzat una reserva prèvia, encara que un consol pot ser passejar-hi a través de la visita virtual penjada al web d’Acció Cultural Espanyola –organisme coorganitz­ador d’aquesta exposició i de la de la Biblioteca Nacional–. Veure aquesta doble exposició, sigui com sigui, és una experiènci­a. Perquè no pretén una confirmaci­ó complaguda en la certesa del mite fundaciona­l. Al contrari. Busca l’aparició d’una sensació d’inquietud.

En obrir el catàleg de l’exposició –de què el pdf es pot descarrega­r des de la pàgina del Congrés–– ens rep una fotografia. És d’un dels lleons que presideixe­n l’escalinata de l’edifici del Congrés. Vigila amb l’autoritat de la seva força. La imatge acompanya el primer text del catàleg, firmat per Ana Pastor i Pío García-Escudero –presidents respectiva­ment del Congrés i el Senat–, on es descriu el sentit d’aquesta exposició. “Amb el millor de la creació espanyola contemporà­nia es construeix una exposició plural, amb gran amplitud de mires, amb matisos, contrastos i contrapunt­s desconcert­ants”. El contrapunt sorgeix no de les obres sinó d’una “inesperada ocupació dels espais de dos importants centres de sobirania i decisió”.

Aquest inesperat desconcert adquireix sentit crític a Poètiques de la democràcia. Imatges i contraimat­ges de la transició, una exposició que és una interessan­tíssima profanació. Es troba a l’edifici Nouvel del Reina Sofia, va ser inaugurada pels Reis i es podrà veure durant pràcticame­nt tot el 2019. Perquè l’espectador comú pugui entendre el seu propòsit li falten bones instruccio­ns (un catàleg, sisplau!), però rescata una documentac­ió excel·lent i recupera i pensa materials que no són gens habituals als arxius oficials perquè són precaris i eren constituti­vament marginals. L’exposició s’integra en un projecte dirigit per Manuel BorjaVille­l –director del museu– el propòsit del qual no és només documentar sinó també rei-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain