La Vanguardia (Català) - Culturas

Un amor sense límits

- FRANCESC BOMBÍ-VILASECA

“L’amor ho cura tot i no et fas vell, (...) L’amor, que juga a daus amb la fortuna,/cura de tot, menys de mirar la lluna”. Igual com Gerard Quintana (Girona, 1964) cantava aquest poema, Cançó, d’Enric Casasses, l’amor en diversos plans centra la primera novel·la del cantant gironí. A Entre el cel i la terra, Quintana basteix una narració emocionant amb un recorregut que abasta gairebé cinc dècades, del 1952 al 1999. La trama és coral amb tres protagonis­tes, el Pachi, un jove pintor bilbaí que es planta a la Barcelona dels cinquanta, i la Clara i el Bru, nascuts aquella mateixa dècada. En aquest temps, l’autor passa pel marc històric reflectint l’ambient de les diverses èpoques amb cert deteniment (la lluita antifranqu­ista, la transició, els Jocs Olímpics...), però evita la temptació de convertir la narració en un repàs d’esdevenime­nts. Els fets històrics, però, donen alè als personatge­s, els ofereixen un espai de versemblan­ça on modelar-se sense que això impedeixi fer avançar les trames que es van intercalan­t.

En tot cas, les vides dels tres personatge­s principals s’entrecreue­n, es troben i se separen, amb capítols

Des de Wagner fins a PJ Harvey passant pel mambo i el jazz, la música és una constant al llarg del relat

que comencen centrant-se només en un d’ells fins que van confluint. Certament, hi ha moments que el lector es troba que es compleixen les seves expectativ­es narratives, hi ha un destí que preveu inexorable, i es pregunta on anirà a parar després, tot i que això no impedeix l’emoció d’alguns passatges ni la sorpresa relativa.

En tot cas, no és la prototípic­a novel·la d’una estrella del rock, no és un vehicle per al lluïment adrenalíni­c del sexe, drogues i rock’n’roll,

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Gerard Quintana presenta la seva primera novel·la, ‘Entre el cel i la terra’
ANA JIMÉNEZ Gerard Quintana presenta la seva primera novel·la, ‘Entre el cel i la terra’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain