La Vanguardia (Català) - Culturas

Dansa, lírica i més...

- N.C.

El trencaclos­ques del Festival Castell de Peralada continua sumant peces per aconseguir un dibuix cada vegada més ampli de les arts escèniques i musicals. Una prova? Serveixi el ballet amb què el festival aixecarà el teló el 4 de juliol que, protagonit­zat per una companyia amb tanta personalit­at i solidesa com el Mariinski de Sant Petersburg oferirà un primer programa sobre Les quatre estacions (sí, de Vivaldi), però reinterpre­tades per un dels pares del minimalism­e, Max Richter (que el 2013 les va interpreta­r al piano al CCCB). Amb aquesta mateixa voluntat el festival repetirà una col·laboració que ve de lluny amb Àlex Ollé de La Fura dels Baus, que ha reinventat La història d’un soldat de Stravinsky en una posada en escena amb parada a l’Iraq i altres guerres de l’actualitat.

Peralada, que no abaixarà el teló fins al 17 d’agost, acollirà dos títols operístics més: un de nova creació, Diàlegs de Tirant i Carmesina, amb música de Joan Magrané i llibret de Marc Rosich inspirat en el títol de Joanot Martorell; i una Traviata amb mirada feminista amb direcció escènica de Paco Azorín i musical de Ricardo Frizza (amb la Simfònica del Liceu), que comptarà amb la veu de la soprano russa Ekaterina Bakanova. Però no serà aquesta l’única gran veu que passarà per Peralada, on tenen cita Juan Diego Flórez, Sondra Radvanovsk­y (protagonis­ta d’un homenatge a Montserrat Caballé), el baríton Ludovic Tézier, la soprano finlandesa Camilla Nylund o el tenor Joseph Calleja. I si es tracta de grans noms, tampoc no podem oblidar el del batuta Gustavo Dudamel, amb la Mahler Chamber Orchestra.

Si el Mariinski proposa un còctel efervescen­t, també promet sorpreses l’aposta del Ballet Nacional Sodre Uruguay, que, refundat per Julio Bocca i capitaneja­t ara per Igor Yebra, presentarà la coreografi­a que Blanca Li ha fet per a ells inspirant-se en la figura del Quixot i emparentan­t-la amb la d’un uruguaià també excèntric, Arturo E. Xalambrí. A més, previ a la funció, Blanca Li i Igor Yebra protagonit­zaran una xerrada que promet ser apassionan­t a la Biblioteca del Carme, que acull més d’un miler d’exemplars de la gran obra de Cervantes. El capítol de dansa es completa amb el retorn d’Acosta Danza. I l’aposta més lleugera de Peralada també es vestirà de glamur amb noms com Charlotte Gainsbourg, Pink Martini, Paul Anka (que cantarà Sinatra), Jessie J o Cirque Eloize.

 ??  ??
 ?? ARXIU ?? El veneçolà Gustavo Dudamel amb la seva batuta i la francesa Charlotte Gainsbourg, dues estrelles internacio­nals a Peralada
ARXIU El veneçolà Gustavo Dudamel amb la seva batuta i la francesa Charlotte Gainsbourg, dues estrelles internacio­nals a Peralada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain