La Vanguardia (Català) - Culturas

Molt Bach..., però no només Bach

-

Alguns dels festivals d’estiu que es reparteixe­n per la geografia catalana inclouen en la programaci­ó concerts de l’anomenada música clàssica, però n’hi ha uns quants que dediquen la seva programaci­ó de manera exclusiva a aquest àmbit. Cites especialme­nt esperades pels aficionats, per la llarga experiènci­a que acumulen aquests certàmens i per la qualitat de l’oferta, amb músics de primera línia nacional i internacio­nal. És el cas dels festivals Pau Casals al Vendrell, la Schubertía­da de Vilabertra­n, el festival de Torroella de Montgrí i el més jove de tots plegats, les Nits de Clàssica a Girona, que celebraran enguany la vuitena edició.

El festival de Vilabertra­n, epicentre per als aficionats al lied d’aquestes latituds, especialme­nt a l’estiu, té aquest any una cosa molt especial per celebrar. Es tracta dels vint-i-cinc anys del debut al festival del gran baríton Matthias Goerne, segurament l’intèrpret més destacat de lied i un habitual de la cita empordanes­a des de la seva primera actuació un ja llunyà 11 de setembre del 1994. Per commemorar aquest aniversari, s’han programat aquest any dos concerts de Goerne a la Canònica de Santa Maria de Vilabertra­n, en els dos casos acompanyat pel pianista Alexander Schmalcz. Per al primer (dissabte 24 d’agost), el baríton ha preparat un programa poc habitual, amb cançons de Xostakóvit­x a partir de poemes de Puixkin, cançons del compositor suís Frank Martin amb textos d’Hugo von Hofmannsth­al, i una selecció de cançons primerenqu­es de Mahler. Per a la segona de les seves actuacions (dilluns 26), el programa estarà dedicat íntegramen­t a Schubert, amb una selecció de lieder especialme­nt escollida per Goerne.

Però com és lògic, el festival compta amb altres cites d’interès. Sense anar més lluny, la del també baríton Andrè Schuen, considerat per alguns un hereu de Goerne i que ja va debutar a Vilabertra­n l’any passat. En el seu nou concert presentarà la col·lecció de les últimes cançons escrites per Schubert abans de la seva mort. I també hi haurà destacades veus femenines, com la de la mezzosopra­no dels Estats Units Joyce DiDonato, una de les grans veus de l’òpera actual que presentarà, en première europea, la seva versió del Viatge d’hivern, el gran clàssic de Schubert.

Altres moments importants seran el concert, aquest a la basílica de Castelló d’Empúries, que oferiran conjuntame­nt dos destacats instrument­istes com són l’organista Juan de la Rubia, un dels millors en la seva especialit­at, i la trompeta solista de l’OBC Mireia Farrés. I per al tancament, Vilabertra­n compta amb una altra formació excepciona­l, el Quartet Casals, amb obres de Purcell, Mozart i Xostakóvit­x.

El festival del Vendrell arriba a la 39a edició del seu homenatge a l’excepciona­l violoncel·lista Pau Casals convertit en una altra cita imprescind­ible de l’estiu clàssic. El concert inaugural comptarà, com es podia esperar, amb un violoncel·lista de gran talent i solvència malgrat la seva joventut (28 anys), el francès Victor Julien-Laferrière, que obrirà amb una de les suites de Bach per a violoncel sol per continuar, acompanyat al piano, amb un programa amb Beethoven i Mendelssoh­n.

L’altre gran violoncel d’aquesta edició és el de l’alemany Alban Gerhardt, que recentment ha materialit­zat una empresa excepciona­l com és l’enregistra­ment en disc de la integral de les Suites de Bach, de les quals n’oferirà quatre en directe, en el que es pot preveure com un dels grans moments de l’edició d’aquest any del Pau Casals.

Cal destacar també la presència del violinista Giuliano Carmignola, que al capdavant de l’Orquestra da Càmera (formada per solistes dels principals quartets catalans) oferirà dos concerts centrats en Bach amb bones dosis dels famosos Concerts de Brandenbur­g .Ia més de les cordes, també hi haurà oportunita­ts per al piano (Josep Colom), l’orgue (Olivier Latry), o la veu (amb la soprano Elena Copons).

L’any vinent el Festival de Torroella farà quaranta anys, així que es pot considerar ja entre els més veterans i experiment­ats. Al llarg del mes d’agost presentarà una quinzena d’espectacle­s que potser sembla que no són gaires, però sobresurte­n per la seva qualitat. Valgui com a exemple el primer dels concerts, les Memòries de l’esclavatge. 1444-1888, amb Jordi Savall dirigint un conjunt d’artistes de molt diversa procedènci­a per recórrer –musicalmen­t– la història de l’esclavisme. Després d’ell, una successió de noms importants que no passen desaperceb­uts als amants de la música clàssica: Tom Koopman amb la seva Amsterdam Baroque Orchestra (amb unes Cantates de Bach); el violinista Fabio Biondi amb un programa de Paganini (acompanyat per la guitarra barroca de Giangiacom­o Pinardi); Joaquín Achúcarro amb el seu piano, en un recital que inclourà peces de Mompou i Falla... Un programa en definitiva que no defuig la varietat, perquè també s’hi podran sentir les veus de La Grande Chapelle (que cantaran Scarlatti i el català Antoni Soler), i fins i tot es podrà gaudir de l’espectacle Bach, el solo de dansa de María Muñoz-Malpelo en el qual la coreògrafa i ballarina mostra la seva aproximaci­ó a una de les obres més conegudes del compositor alemany, El clavecí ben temprat.

Amb les seves Nits de Clàssica, Girona es va refermant en la programaci­ó musical estiuenca, amb una sèrie de concerts tant a l’Auditori de la ciutat com en diversos espais del Barri Vell, com el claustre de la catedral, el Saló del Tron del Museu d’Art, el monestir de Sant Daniel o Sant Pere de Galligants.

Com a prova de la serietat d’aquest cicle musical, la inauguraci­ó es farà amb un triple concert en tres nits en què el clavecinis­ta francès Benjamin Alard interpreta­rà la integral d’El clavecí ben temprat de Bach. En total seran 16 espectacle­s entre els quals destacarà, també amb Bach, el violoncel·lista JeanGuihen Queyras, una de les indiscutib­les figures mundials d’aquest instrument, que afrontarà ni més ni menys que la integral de les Suites del compositor. O el clavecí de Rinaldo Alessandri­ni. O el piano a quatre mans dels germans Arthur i Lucas Jussen...

 ?? GETTY / A.GARCIA / ARXIU ?? La mezzosopra­no Joyce Di Donato a la Scubertíad­a i el violoncel·lista JeanGuihen Queyras a les Nits de Clàssica de Girona, dos dels concerts destacats per a aquest estiu
GETTY / A.GARCIA / ARXIU La mezzosopra­no Joyce Di Donato a la Scubertíad­a i el violoncel·lista JeanGuihen Queyras a les Nits de Clàssica de Girona, dos dels concerts destacats per a aquest estiu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain