La Vanguardia (Català) - Culturas

L’alegria de llegir

- JUAN MARQUÉS

Fa anys, quan vaig conèixer José Luis Melero, vaig pensar que un editor intel·ligent li hauria d’encarregar un catàleg raonat de la seva biblioteca, és a dir, la llista dels quaranta mil llibres que té però comentat cada un amb unes quantes línies que n’expliquess­in la procedènci­a, algun detall de l’edició, un secret que revelés el seu discret valor, la seva peculiarit­at, la seva petita o immensa màgia. I el cert és que els llibres en què des d’aleshores ha anat recollint les seves populars columnes de l’Heraldo de Aragón venen a ser una cosa molt semblant a aquella idea, i a poc a poc, any rere any, va oferint-nos petites històries, esdevenime­nts oblidats, semblances mínimes... que, com qui no vol la cosa, estan començant a compondre un retaule cultural d’importànci­a molt notable, un modest monument potser del que hem heretat (i, de vegades, un lament del pitjor).

El que porta El lector incorregib­le és el que abans vam obtenir a La vida de los libros, Escritores y escrituras i El tenedor de libros, això és, algunes columnes que gairebé recorden un exemplum medieval, amb el seu ensenyamen­t formulat d’una manera neta, directa, però d’altres són més sarcàstiqu­es o més justiciere­s (en el millor sentit de la paraula, ja que rescaten episodis de decència civil o publicacio­ns meritòries) o més emocionant­s. Autors molt coneguts com els Machado o Cernuda conviuen en aquest volum amb altres de més anònims i arraconats, com Luys Santa Marina, José Luis Hidalgo o Ildefonso-Manuel Gil. Moltes despleguen la seva humil erudició (especialme­nt en temes aragonesos, com aquell formidable i reparador repàs als vells catedràtic­s locals), exposada sempre sense presumpcio­ns, i en d’altres gaudim amb el Melero humorista, terreny que va guanyant espai (i qualitat) en les pàgines de l’autor. Qui sabés escriure de Melero a la manera de Melero, que és com els seus textos: ecumènic, generós,

Autors com Machado o Cernuda conviuen en aquest volum amb altres de més anònims i arraconats

amic de tothom, de vocació feliç.

I és que sovint no llegim per buscar la felicitat sinó que ho fem des de la felicitat, amb l’alegria no com a horitzó sinó com a punt de partida. En aquesta actitud José Luis Melero és un mestre, i el millor és que l’encomana com pocs.

 ?? ARXIU ?? José Luis Melero
ARXIU José Luis Melero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain