La Vanguardia (Català) - Culturas

Sàtira jovial a les aules

- MIQUEL ESCUDERO

Irònic i escèptic, com a bon intel·lectual, Francisco Sosa Wagner ha novel·lat un món universita­ri que coneix molt de prop, ja que és catedràtic de Dret. Ha escrit una divertida i ben travada nivola, a partir d’un jove professor imantat cap al poder; un trepa insegur i utilitzat en un engranatge de poder. En aquesta història irreverent, verídica i pietosa, segons l’autor, entrar al rectorat és vist com “una ocasión llena de solemnidad y envuelta en un cierto halo de litúrgico misterio”. El professor Sosa Wagner, ja jubilat (no podria ser de cap altra manera per esquivar problemes de claustre), relata amb amenitat i sarcasme els interessos del seu gremi desbocats en baralles i travetes, amb obsessió pels càrrecs i pel control tant de la selecció del professora­t com dels projectes d’investigac­ió. Reunions i comissions, endogàmia i cacicats, avidesa burocràtic­a.

Torrents de formularis i disposicio­ns finals i transitòri­es. Experts en sabers entapissat­s d’anglicisme­s i en xerrameca. “Aprenentat­ge cooperatiu i intel·ligències múltiples” o emprenedor­ia i innovació transversa­l. No podia faltar l’Aneca (Agenda Nacional d’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditaci­ó) i les diferents comissions de les comunitats autònomes. Les possibilit­ats mínimes de trasllat de personal d’una universita­t a l’altra. Tot condueix a un deterioram­ent greu de la universita­t. Diu Sosa dels seus col·legues buròcrates que són el contrari del que creu que ha de ser un professor universita­ri; són, quan ho són, bons profession­als però lamentable­s intel·lectuals (no llegeixen un llibre que no sigui de la seva especialit­at). La universita­t hauria de ser “sospechosa para el poderoso si quiere mantener su prestigio y no verse degradada a simple escuela de negocios o de prácticas profesiona­les”.

No podien faltar al·lusions als treballs de màster o que no es trobessin prou pàgines copiades en els plagis de monografie­s i tesi. Aquest relat fa riure i evita que es plori, el mètode adequat d’una impecable sàtira que ridiculitz­a i permet escapard’unarealita­ttòxica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain