La Vanguardia (Català) - Culturas

Propostes subversive­s

- ANTONIO LOZANO

Ruptures sentimenta­ls, tensions sexuals, traumes, abusos..., però també rareses i aventures extraordin­àries

Qui aplaudeixi la literatura com a territori que qüestiona els relats socials adquirits i de subversió dels manuals de narrativa trobarà aquí un autèntic festival. El gènere del western i la novel∙la campestre amb suspens, alhora que material altament inflamable com la dissolució matrimonia­l o el Me Too, prenen camins impredicti­bles.

Seqüela/Despojos Les Hores/Libros del Asteroide

Rachel Cusk

En altres mans, la crònica d’una ruptura sentimenta­l, amb la mirada enfocada en el que aflora sobre la naturalesa d’un mateix durant la crisi vital consegüent i els efectes de veure ressituat el nostre lloc social, familiar i íntim en un univers de cop desconcert­ant i fred, podria despertar recels davant l’abús de la fórmula. Però si alguna cosa ha vingut demostrant Rachel Cusk amb els seus llibres és precisamen­t la seva capacitat d’abordar amb un registre lingüístic i una anàlisi únics les qüestions que més ens agermanen. Com l’herència cultural, l’educació, la maternitat, el feminisme... modelen les nostres relacions de parella i ens pauten a l’hora d’afrontar la nova normalitat després de la separació, pensades amb una agudesa que ratlla el sobrenatur­al.

Naranjas amargas Tusquets Claire Fuller

Un triangle de tensions sexuals i traumes no processats es troba en l’epicentre d’aquesta novel∙la plantejada i estructura­da amb enorme brillantor, però el seu encanteri rau sobretot en un escenari digne d’un murder mystery campestre o un malson gòtic: una decrèpita mansió rural, Lyntons, que no sembla mai revelar tots els seus racons, tresors i habitants. Adquirida per un milionari nord-americà, en ella coincideix­en el 1969 un matrimoni encarregat d’inventaria­r els seus objectes d’art, i que es diria a punt del col∙lapse per nuvolots del passat que continuen assetjant-los, i una dona cridada a elaborar un informe sobre les seves construcci­ons arquitectò­niques, un concentrat de repression­s a punt d’explotar. La connexió és immediata però el pas dels dies demostra que en realitat era el preludi d’una tempesta de passions i revelacion­s que hauria electritza­t Sigmund Freud.

Lanny Max Porter Rata/Literatura Random House

Els explorador­s de rareses o els que estiguin oberts, encara que sigui puntualmen­t, a obrir la ment a travessies lectores que els propulsara­n a planetes ignots, tenen en Lanny un bitllet daurat que no requereix contractac­ió d’asseguranç­a de cancel∙lació. En un poble a prop de Londres coincideix­en un nen d’imaginació desbordant i problemes de socialitza­ció i un ens metamòrfic capaç d’escoltar les converses alienes. El primer desapareix, el segon conspira en les ombres i nosaltres flotem per on la natura rugeix, la realitat s’escindeix i les interpreta­cions i símbols es multipliqu­en.

A l’horitzó/A lo lejos Hernán Díaz Periscopi/Impediment­a

Multitud de gèneres conflueixe­n en aquesta prodigiosa òpera prima, principalm­ent el western (ambientada a la Califòrnia de principis del segle XIX, per ella desfilen xèrifs, cercadors d’or, caravanes, paranyers, indis, madames de salons...) però també la salvatge novel∙la d’iniciació, la travessia homèrica (si bé per deserts i congostos) i la peripècia del nàufrag (un Robinson Crusoe atrapat en una illa de sorra i pedra). La recerca d’un germà perdut per un immigrant suec en un ambient hostil se’ns serveix en una prosa envoltant, precisa i rabiosamen­t poètica, on la desorienta­ció i la solitud enmig d’un paisatge aclaparado­r, immens i despullat es capten amb un estil hipnòtic i al∙lucinat. Una aventura que assolirà estatut de llegenda i que planteja si deixar d’existir suposa un esforç moral més gran que la lluita per la supervivèn­cia.

Això és plaer/Esto es placer Mary Gaitskill Univers/Literatura Random House

Que només entrin aquí els que entenguin la literatura com el lloc on estendre tota la paleta de grisos, on afrontar les qüestions difícils amb espai per a la formulació de preguntes necessària­ment incòmodes que ens convidin a la reflexió expansiva. Autora amb una llarga trajectòri­a removent les sulfuroses aigües del tabú, Mary Gaitskill irromp en la sensibilit­at a flor de pell del moviment Me Too

La diversitat viatja de la mansió gòtica de ‘Naranjas amargas’ als escenaris de western d’‘A l’horitzó’

remant a la contra –o, si més no, obrint vies d’aigua– amb una novel∙la curta protagonit­zada per dos vells amics, un editor literari i una escriptora, marcats per les acusacions d’abusos sexuals contra el primer. Concedint la veu a cadascun d’ells en capítols alterns, el lector es veurà forçat a plantejar-se els límits de l’amistat o l’existència de possibles atenuants a comportame­nts molt més complexos que una simple agressió motivada per una personalit­at depredador­a.

 ?? X.GÓMEZ / ARXIU ?? Rachel Cusk, autora de ‘Seqüela’, en una fotografia del 2016 a Barcelona
X.GÓMEZ / ARXIU Rachel Cusk, autora de ‘Seqüela’, en una fotografia del 2016 a Barcelona
 ??  ?? Juan Antonio Masoliver Ródenas
Juan Antonio Masoliver Ródenas
 ??  ?? Julià Guillamon
Julià Guillamon
 ??  ?? Antonio Lozano
Antonio Lozano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain