La Vanguardia (Català) - Culturas

Sant Jordi d’estiu: trieu i remeneu

- JULIÀ GUILLAMON

En canvi, en la literatura –i en la literatura catalana molt notablemen­t– hi ha un moment espectacul­ar de llibres i veus diverses

La llibertat individual i el desig de ser mare, l’ascens econòmic i el conflicte social, la novel∙la filosòfica, el realisme humanista i el ‘bizarre’. Potència narrativa i una renovació constant d’estils i temes

Estava tot preparat i ha calgut esperar una mica. Els llibres, han anat degotant a les cases de la gent. I ara tenen una segona oportunita­t. Llibres de primavera per llegir a l’estiu i a la tardor: grans històries. El món sembla que s’encongeix. Els mitjans de comunicaci­ó massius fan que tot s’assembli a tot, que les fórmules d’èxit es repeteixin i que tot sigui cada cop menys variat i divers. En canvi, en la literatura –i en la literatura catalana molt notablemen­t– hi ha un moment espectacul­ar de llibres i veus diverses. N’hem selecciona­t cinc: trieu i remeneu.

Boulder Eva Baltasar Club Editor

En un dels primers actes postconfin­ament, vaig sentir Eva Baltasar (Barcelona, 1978) explicar l’alteritat entre els dos personatge­s de Boulder: la noia que es queda embarassad­a i només viu pel fill, tot gira al voltant d’aquesta experiènci­a crucial i del fet de poderho compartir amb altres dones que ho senten com ella. Mentre que la protagonis­ta, a qui diuen Boulder (és com una pedra), se sent incòmoda i ridícula en el paper de mare. Dues cares del mateix sentiment. Una novel∙la breu per llegir i per rellegir.

Ballaven el Black Bottom Joan Rendé Proa

Un dels grans llibres d’aquesta temporada: un retrat de gent treballado­ra que acaba fent diners i es troba en l’ull de huracà del conflicte social que rebenta amb la Guerra Civil. A partir d’una història de la família. Joan Rendé (Barcelona, 1943) és com un vi vell. Hi ha gent que s’estima més collites més properes i vins de temporada. No saben què es perden. Per ambient, acció, intenció, el seu Black Bottom és un llibràs.

Entre l’infern i la glòria Edicions de 1984 Àlvar Valls

La història de Verdaguer com no s’havia explicat mai: un retrat creïble de la societat catalana de començamen­ts del segle XX. Àlvar Valls (Barcelona, 1947) ha escrit una novel∙la monumental que pren com a punt de partida els darrers dies de Verdaguer a Vallvidrer­a, quan ja estava molt malalt, per repassar-ne la vida i analitzar la trama en contra i a favor seu, des d’una posició inequívoca­ment favorable a l’autor de Canigó i de L’Atlàntida. Un gran llibre que quedarà.

Ca la Wenling Gemma Ruiz Palà Proa

Una novel∙la molt especial, d’un realisme directe, barrejat amb històries que amplien la trama i li donen profundita­t (hi ha una història predilecta de Kristin, la noia que s’enamora embarassad­a). Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) retrata una perruqueri­a xinesa de Gràcia. N’observa molts detalls, explica la relació que la Wenling té amb el treball i amb els fills. Ho viu i ho explica amb franquesa, des d’una posició que, anys enrere, hauríem anomenat humanista. Una via nova per a la literatura que s’adreça al gran públic.

La musa fingida Max Besora Males herbes

La primera part de La musa fingida de Max Besora (Barcelona, 1980) és la cosa més diferent que hi pot haver de Ca la Wenling: un espetec de personatge­s desgavella­ts lligats els uns amb els altres per les seves maleses. Tots els gèneres marginats i exclosos hi tenen lloc. Hi ha també una trama criminal i, al final, la rebel∙lió dels personatge­s contra l’autor. Una gran borratxera de literatura.

 ?? A. JIMÉNEZ / ARXIU ?? L’escriptor Joan Rendé, autor de la novel∙la ‘Balleven el Black Bottom’
A. JIMÉNEZ / ARXIU L’escriptor Joan Rendé, autor de la novel∙la ‘Balleven el Black Bottom’
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain