La Vanguardia (Català) - Culturas

Els llibres que estan ‘en la conversa’

- BEGOÑA GÓMEZ URZAIZ

Quan la cinquena persona et diu que la novel∙la de Mariana Enríquez li ha canviat la vida, cal comprar-la

Els títols més venuts no sempre són els més comentats i viceversa. Hi ha novel∙les i assajos que punxen nervi, s’insereixen en la xerrada digital i generen contagis dels bons

Quan la cinquena persona et diu que el llibre de Mariana Enríquez li ha canviat la vida, has de ser molt tossudamen­t independen­t o fiar-te molt poc dels teus amics per no procurar-te tu també un exemplar de Nuestra parte de la noche (Anagrama). A la novel∙la laberíntic­a amb què l’argentina va guanyar el premi Herralde, un pare i un fill travessen l’Argentina en els anys de la dictadura militar, a la trobada i alhora a la fugida del destí de Gaspar, el fill, cridat a unir-se a la Orden, una estranya lògia en contacte amb el maligne.

La d’Enríquez és una d’aquelles novel∙les que generen xerrameca entre lectors, que broten en tuits, en stories d’Instagram i en clubs de lectura formals o espontanis pels millors motius. És un just hype: agrada llegir-la i agrada que els altres sàpiguen que l’estem llegint.

Aquest fenomen ocorre també amb Falso espejo, el llibre de Jia Tolentino (Temas de Hoy). Els assajos de la periodista del New Yorker tenen la funció d’articular qüestions amb què es conviu diàriament, temes que queden en la intersecci­ó entre el capitalism­e tardà i la vida digital, i fan queellecto­r,certlector,pensiqueto­taixò ja se li havia ocorregut a ell, però no havia trobat les paraules per expressar-ho.

Qui ja l’hagi llegit, i gaudit, pot explorar a continuaci­ó els textos de no-ficció, de vocació molt més individual, de Emilie Pine –Apunts Personals (L’Altra) Todo lo que no puedo decir (Literatura Random House)– o amb les sempre molt citades Rebecca Solnit, que estrena a Capitán Swing Una guía sobre el arte de perderse ,i Olivia Sudjic (Expuesta ,a Alpha Decay). Amb alguna excepció (Blanco ,de Bret Easton Ellis, Literatura Random House), l’assaig híbrid contempora­ni és un esport majoritàri­ament femení, no em preguntin per què. Bé, sí, preguntin-m’ho, però en un altre moment.

El confinamen­t va deixar orfes de promoció un munt de llibres excel∙lents que acabaven de publicar-se al març, però alguns d’ells, per a alleujamen­t d’editors, van trobar el seu propi ressò gràcies als lectors que s’havien tancat amb ells i no podien parar de recomanar-los. Va passar amb Calypso (Blackie Books), en el qual David Sedaris parla de les compensaci­ons de l’edat adulta –et surten tumors, se’t moren amics i germans, però, de vegades, si tot va bé i no t’agafa cap altra recessió, arribes a tenir una habitació de convidats–.

I també amb Poeta chileno (Anagrama), de Alejandro Zambra. Gairebé al principi de la novel∙la, la Carla, que no és la protagonis­ta però sí l’eix al voltant del qual giren diversos juntaverso­s de diferents generacion­s, diu això, que és una veritat com un temple: “Les cançons favorites no es trien”. Les novel∙les favorites tampoc, simplement es presenten.

Cada any hi ha proves d’això, que no hi ha millor promoció per a un llibre que la que fan molts lectors entusiaste­s ben organitzat­s. Així va ser com Tres mujeres (Principal de los Libros) va acabar convertint-se en un fenomen editorial. La seva autora, la fins aleshores desconegud­a periodista Lisa Taddeo, va fer una cosa aparentmen­t senzilla, explicar i narrar la vida real de tres dones que va selecciona­r: una adolescent implicada en una relació amb el seu professor, una mare jove que va reconnecta­r per Facebook amb el seu primer nòvio i la propietàri­a d’un restaurant que manté un matrimoni obert.

Quan va escriure Casas vacías, la mexicana Brenda Navarro no va voler sotmetre’s al sistema editorial. Així que va publicar aquest relat a dues veus (la d’una mare mexicana de classe mitjana que perd el fill en un parc infantil, i la de la dona pobra que se l’emporta) en obert, al web La Kaja Negra, i només després que el llibre hagués trobat el seu públic, el va publicar de manera tradiciona­l, en l’editorial Sexto Piso.

Que potser és casualitat que molts llibres-fenomen, com aquest, plantegin hipòtesis atroces al voltant de la maternitat? Casas vacías pot col∙locar-se a la prestatger­ia d’horrors materns al costat de Las lealtades (Anagrama), de Delphine de Vigan (un nen de dotze anys s’automedica amb vodka, sense que els seus pares divorciats vulguin veure-ho).

Ode Canción dulce (Cabaret Voltaire), de Leila Slimani (la presència d’una mainadera blanca en una família francesa d’origen magribí dona per explorar mitja dotzena d’issues espinoses) i Las madres no (Tránsito) de Katixa Agirre, en la qual una escriptora i mare recent investiga el cas d’una dona a la qual va conèixer en un altre temps i que ara se sotmet a judici per haver assassinat els seus propis fills, dos nadons bessons.

L’últim en arribar a aquest curiós club de relats una mica salvatges amb nadó a dins és Boulder (Club Editor/Literatura Random House),d’Eva Baltasar. La maternitat, creu la protagonis­ta, que accedeix a tenir una filla amb la seva parella a contracor, és el tatuatge que fixa i numera la vida al teu braç, la taca que inhibeix la llibertat. I la de mare, “una vida de xinesa, d’esclava”.

Hi ha altres llibres que estan fent soroll ara i liderant això que en diuen la conversa, potser perquè en tots ells conviuen el personal i el polític: Deshabitar (Destino), en què Lara Moreno va explicant la seva vida a través de les cases on ha viscut, no com a exercici de nostàlgia literària, sinó com a acte de denúncia d’un sistema que va empetitint i vorejant literalmen­t els espais que ens deixen habitar; i En la tierra somos fugazmente grandiosos, la novel∙lamemòria del poeta Ocean Vuong (Anagrama) en la qual conflueixe­n totes les seves identitats, d’homosexual, de fill de migrants vietnamite­s i de nen que creix en

aun poble on els pares són fantasmes i les àvies crien els nets amb ajuda dels serveis socials.

En el llibre de Vuong acaben confluint diversos temes políticame­nt calents –la crisi dels opiacis, la desigualta­t que s’acarnissa amb les treballado­res dels salonsdema­nicura–peròsóntan­solsuna conseqüènc­ia d’haver nascut pobre (i, en el cas de Vuong, brillant) als Estats Units. Altres vegades, l’autor tria ficar-se de ple en una polèmica política.

És el que fa Mary Gaitskill Esto es placer (Literatura Random House), la novel∙la del #MeToo en la qual el protagonis­ta és un editor que pensa: “Jo també?”, incrèdul perquè les maneres de la seva generació ara es considerin crims. Quin, que així es diu l’editor, podria haver estat un dels intel∙lectuals signants de la famosa carta contra la cultura de la cancel∙lació.

Les sèries també tornen alguns títols a la taula de novetats. Així ha estat amb Celeste Ng, autora de Pequeños fuegos sin importanci­a (Alba), la novel∙la en què es va basar la ficció amb Reese Witherspoo­n i Kerry Washington. També acaba d’estrenar-se a Espanya la ficció basada en Gente normal, adaptada per la mateixa autora, Sally Rooney, que quatre anys després de publicar el seu primer llibre, Conversaci­ones entre amigos, continua generant la pregunta que ha perseguit abans altres autors que van conèixer molt èxit molt al principi de la seva carrera, com el mateix Easton Ellis: pot ser bo si li agrada a tanta gent?

És casualitat que molts llibres/fenomen estiguin plantejant hipòtesis atroces entorn de la maternitat?

 ?? XAVIER GÓMEZ / ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Al costat d'aquestes línies, l'escriptora Mariana Enríquez, últim premi Herralde amb ‘Nuestra parte de la noche'. A baix, Lara Moreno i David Sedaris. A la foto inferior, Eva Baltasar, autora de 'Boulder'
XAVIER GÓMEZ / ÀLEX GARCIA / ARXIU Al costat d'aquestes línies, l'escriptora Mariana Enríquez, últim premi Herralde amb ‘Nuestra parte de la noche'. A baix, Lara Moreno i David Sedaris. A la foto inferior, Eva Baltasar, autora de 'Boulder'
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain