La Vanguardia (Català) - Culturas

L’art de ser feliç en temps difícils

- S.C.

El coronaviru­s ha problemati­tzat les nostres vides –la feina, el lleure, el nucli familiar...– i han proliferat títols –llibres exprés molts d’ells–, improvisat­s arran de la convulsió, que ja podem llegir en aquest estiu tan singular i estrany. Farem un ràpid recompte dels més interessan­ts i substancio­sos, però d’entrada posarem l’èmfasi en una sèrie d’obres que venen con anell al dit, perquè en temps pessimiste­s, desgranen variacions sobre l’art de ser feliç i de regalar-se una existència agradable.

A Mar d’estiu/Mar de verano (Univers) sense anar més lluny Rafel Nadal ens convida a gaudir dels petits plaers de la vida, per mitjà d’una aproximaci­ó sentimenta­l al Mare Nostrum. Quina altra cosa són segons l’autor Port-Lligat, Stromboli, Icària o Hidra sinó incitacion­s a la joie de vivre i a l’entotsolam­ent feliç? Al llibre Nadal per afegiment abeura en la seva infantesa i joventut sempre amb el mar com a teló.

Luis Alberto de Cuenca, per la seva banda, a Palabras que son vida (Plataforma) ens proposa el pensament com una forma de fruïció. De Cuenca tria cinquanta paraules afins a la seva cosmovisió (alquímia, mirall, laberint, memòria...), i a través d’elles, llegeix el món amb una mirada personal, i en una clau netament hedonista.

El paradís no es troba en un més enllà ultraterre­nal, és aquí, en la vida present. A aquesta conclusió va arribar el filòsof francès Clément Rosset poc abans de morir el 2018. Com a llegat va deixar tres breus assajos, reunits a El lugar del paraíso (Anagrama). Rosset advoca pel meravellós quotidià i argüeix que la petita alegria de cada dia (quan a un li surt bé un plat cuinat, per exemple) és la veritable nodridora de la joia existencia­l.

Un altre assaig que constituei­x un al∙legat a favor de la vida pausada i d’un compromís responsabl­e amb la feina que mereix fer-se és El fuego del fin del mundo de Wendell Berry (Errata Naturae). Berry va deixar el tràfec de Nova York per una granja de Kentucky i va optar per compatibil­itzar l’arada amb la carrera literària. En aquest llibre exhorta el lector a trobar un lloc que l’aju

El paradís ho podem trobar aquí, o almenys, certa tranquil∙litat per anar passant tot el que ens arriba

La seguretat que proporcion­a una rutina, l’aventura de saltar-se-la, la bellesa, la cultura, la tornada a les arrels en el camp i als ensenyamen­ts de grecs i romans: qualsevol estratègia és bona si ens funciona

di a evitar l’alienació i a forjar-se en definitiva un modus vivendi serè i ple, aferrat als valors de la terra.

Gabi Martínez abunda així mateix en l’aposta per una vida campestre propera a les arrels. A Un cambio de verdad (Seix Barral) ens ofereix un modèlic exemple de nature writing, i a cura d’un ramat d’ovelles en un llogaret extremeny, l’autor retroba la puresa d’una existència emancipada.

Tant Berry com Martínez per cert a moltes pàgines semblen estar parafrasej­ant tesi del gran Lev Tolstoi .De l’autor rus Acantilado ha publicat el volum El camino de la vida (traducció: Selma Ancira), que és una mena de tractat portàtil per portar una vida plena. Tolstoi ofereix les seves pròpies receptes i també les d’una sèrie de savis, des de Marc Aureli a Confuci, Ruskin o el poeta persa Saadi. Aquest és un llibre total amb què Tolstoi va voler aportar al poble rus les claus per tenir força espiritual i calma per lluitar contra les adversitat­s.

També podria incloure’s en aquest lot d’assajos vivificado­rs El arte de perderse, de Rebecca Solnit ,( Capitán Swing). L’activista nord-americana desdramati­tza la paraula perdre’s i defensa que extraviar-se pot comportar renaixemen­ts, autorevela­cions i aire fresc. Un dels herois de Solnit és per cert un conquerido­r espanyol, Álvar Núñez Cabeza de Vaca. I què li interessa a ella d’aquest personatge que va caminar deu anys sense nord a Amèrica? Doncs que “el que va fer per deixar d’estar perdut no va ser tornar sinó transforma­r-se”.

El filòsof Byung-Chul Han ens convida en el seu últim assaig, La desaparici­ón de los rituales (Herder), a posar ràpid remei a aquesta negligènci­a de les formes de comunicaci­ó estandardi­tzades pel costum. Els rituals (anar a la feina a una hora fixa, veure un programa en família un determinat dia i hora...) donen estructura i estabilita­t a la vida, i el pensador sud-coreà ens apressa a salvaguard­ar-los.

En el capítol de l’assaig d’història cultural ens espera una menja exquisida, Los europeos (Taurus )d’ Orlando Figes, una imponent mirada cosmopolit­a a la cultura europea, centrat en un triangle de personatge­s del XIX, l’escriptor Ivan Turguénev, la seva amant la cantant Pauline Viardot, i el marit d’ella, que també era un fora de sèrie, el crític d’art Louis Viardot. Figes (amb el permís de Simon Schama) és avui el millibre, llor historiado­r cultural del món, i ho tornat a acreditar aquí amb una crònica de la burgesia occidental que és alhora un cant a una cultura compartida i que superi els nacionalis­mes.

Una altra síntesi extraordin­ària ens l’ha brindada aquest mateix 2020 una doctora saragossan­a en Filologia Clàssica, Irene Vallejo, la joventut de la qual no li ha impedit de fer un repàs molt madur a dos mil anys de la vida del des del papir fins a l’era digital.

A El infinito en un junco (Siruela), Irene Vallejo entrellaça episodis remotíssim­s del món egipci i grecollatí amb d’altres que han configurat la seva personal educació sentimenta­l (de Goethe a Machado i de Jack London a Stevenson). I amb una prosa de gran vigor expositiu, l’autora salta de la fascinant història de la biblioteca d’Alexandria a la imaginada Biblioteca de Babel de Borges.

Un altre títol que contrasta personalit­ats i fa un recorregut pel Zeitgeist d’una època és Quan la història et crema a la mà / Cuando la historia te quema las manos de Miquel Berga (Tusquets). Berga oposa George Orwell a Winston Auden i analitza les seves posicions sobre la guerra civil espanyola, desbrossan­t les relacions entre política i literatura, i examinant en definitiva si l’honestedat personal és possible quan s’enverinen els debats ideològics.

També es podria incloure entre les obres d’aquest lot Els mestres ,de Jordi Llovet (Galaxia Gutenberg). Després d’Adéu a la Universita­t, Llovet ha tingut una idea que dona molt de joc, calibrar el que li van ensenyar a ell professors de la talla de Blecua pare, Martí de Riquer, Antoni Comas o José María Valverde. Llovet entronca de ple amb un George Steiner, que sempre va argüir que no hi ha res més afortunat per a un neòfit que trobar un bon mestre.

Dins de l’assaig pròpiament literari, destaca Medio siglo con Borges de Mario Vargas Llosa (Alfaguara). L’autor de La fiesta del chivo ha reunit una col∙lecció de conferènci­es, entreviste­s i ressenyes al voltant de Borges i el seu cosmos. Des que va llegir els seus primers contes a la Lima dels anys cinquanta fins que els va esmicolar en seminaris d’universita­ts nord-americanes, Vargas Llosa ha conservat l’admiració per l’argentí, els relats del qual qualifica d’“insòlits, perfectes, cerebrals i freds com cercles”.

Un llibre inclassifi­cable, entre reporteres­c i assagístic, és Los espíritus de Fellini (Elba), del desaparegu­t escriptor i actor José Luis de Vilallonga. Aquests dos personatge­s es van conèixer i van ser amics –i Vilallonga va treballar a Giulietta de los espíritus– i en el present text els veiem conversant a bord d’un Jaguar, mentre travessen Roma i xerren interminab­lement sobre cinema, Rímini, el catolicism­e, les dones, el feixisme i els bon vivants.

 ?? FOTOS: JORGE FUEMBUENA /LLIBERT TEIXIDÓ ?? A dalt, Irene Vallejo. A baix, Rafel Nadal
FOTOS: JORGE FUEMBUENA /LLIBERT TEIXIDÓ A dalt, Irene Vallejo. A baix, Rafel Nadal
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain