La Vanguardia (Català) - Culturas

Per comprendre aquests temps vírics i virals

- S. C.

En uns mesos, la Covid-19 li ha donat la volta al planeta en tots els sentits; una producció llibretera abundant i àgil intenta donar les claus del que ens està passant des de múltiples punts de vista, de la ciència a la filosofia i la política

Pandèmia / Pandemia del filòsof Slavoj Zizek (Anagrama) ha estat una de les primeres reflexions escrites en temps rècord. Zizek assegura que haurem d’aprendre a suportar una vida més fràgil, i a interiorit­zar que no som sinó éssers vius entre altres formes de vida. Zizek prefereix no buscar missatges ocults (un càstig per la sobreexplo­tació de la terra) i ens convida a acceptar que l’epidèmia és fruit de la pura contingènc­ia.

Un altre llibre improvisat en el moment més àlgid de la pandèmia és En el contagi / En tiempos de contagio (Edicions 62 / Salamandra). Paolo Giordano, que és llicenciat en Física Teòrica (a més de novel∙lista), el va escriure en una setmana. Giordano s’escandalit­za aquí que davant un problema mundial, ha faltat cohesió, sobretot a Europa. I en el seu assaig lamenta que hi hagi hagut una miopia per part dels governs, perquè han posat la productivi­tat i els guanys per sobre de qualsevol altra cosa.

Una altra reflexió molt crítica amb les administra­cions l’ha escrita el filòsof bilbaí Daniel Innerarity .A Pandemocra­cia

(Galaxia Gutenberg) l’autor afirma que la crisi vírica representa el final d’un món de certeses en el qual ens sentíem invulnerab­les. S’ha fet patent que la globalitza­ció no tenia instrument­s de protecció conformes a les amenaces, i ara el camí a seguir ha de passar per progressar en la governança global.

Un altre llibre il∙luminador sobre la Covid-19 l’ha manufactur­at el colombià Andrés Felipe Solano, que viu establert a Seül. A Los días de la fiebre (Temas de Hoy) ha elaborat, a tall de diari personal, com Corea del Sud va enfrontar aquesta crisi i la nova normalitat que s’ha imposat entre la seva població, amb el distanciam­ent social com a regla. Solano reconeix que Corea del Sud ha estat un exemple en el maneig i contenció del virus, i entén que les proves massives (i la transparèn­cia informativ­a) han estat claus de l’èxit.

Un altre escriptor que ha reaccionat al confinamen­t amb un diari en forma d’assaig ha estat Jordi Carrión .A Lo viral (Galaxia Gutenberg) ha anat llançant preguntes urgents: el segle XXI arrenca a Wuhan i no amb la caiguda de les

Torres Bessones? És el SARS-Cov-2 el primer patogen cyborg? Netflix, Zoom o Amazon són multinacio­nals pandèmique­s? Carrión desenvolup­a una tesi central: el conflicte entre el clàssic i el viral com a signe de la nostra època.

A Pandemia: Mapa del contagio de las enfermedad­es más letales del planeta de Sonia Shah (Capitán Swing) podem veure que la Covid-19 no és un brot aïllat, i que fa més de cinquanta anys que lluitem amb més de tres-centes malalties infecciose­s. Sonia Shah ha escrit una fita en la història de l’epidemiolo­gia, i en la seva síntesi podem apreciar el nexe entre les antigues pandèmies i les noves malalties que ens amenacen. Un altre llibre apocalípti­c (també a Capitán Swing) ens arriba escrit pel sociòleg Mike Davis .A Llega el monstruo. Covid-19, gripe aviar y otras pandemias, aquest activista correlacio­na la Covid-19 amb la recent grip aviària, i avisa que aquesta última està a punt de mutar en una forma superconta­giosa d’una letalitat incalculab­le, i que són governs corruptes els que ens han ficat en aquesta espiral viral.

La interpreta­ció de l’epidèmia des de la teoria conspirado­ra té en La verdad de la pandemia. Quién ha sido y por qué (Martínez Roca) un reflex perfecte. La periodista Cristina Martín Jiménez, coneguda pels seus llibres sobre el Club Bilderberg, creu que estem sent víctimes d’una operació de guerra psicològic­a dissenyada per les elits mundials per esclavitza­r la població a través de la por i la retallada de les llibertats. Segons l’autora, els lobbies polítics han donat un cop de mà planetari i urgeix una insubmissi­ó igualment massiva.

La interpreta­ció de l’epidèmia planteja més preguntes que respostes des del passat fins al present i el futur

 ??  ??
 ?? AFP ?? Un treballado­r sanitari amb un vestit de protecció per fer proves de la Covid-19 en una escola primària de l’Índia
AFP Un treballado­r sanitari amb un vestit de protecció per fer proves de la Covid-19 en una escola primària de l’Índia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain