La Vanguardia (Català) - Culturas

Desvetllan­t els entrellats del món

- S.C.

Des de les variades especialit­ats de la talaia periodísti­ca, diversos autors ofereixen els resultats de les seves investigac­ions, viatges, observacio­ns i entreviste­s. Històries i reflexions d’ahir i d’avui

Obrirem aquesta àmplia i incitant collita de llibres periodísti­cs amb una obra l’elaboració de la qual sembla animada per un impuls ètic i reparador. Parlem de Naturaleza muerta, de Miquel Molina (Edhasa). En aquesta quest, el director adjunt de La Vanguardia ha fet un apassionan­t (i esborronad­or) recorregut per l’Àfrica i Europa amb el cèlebre negre de Banyoles com a centre del llibre. Molina va assistir per cert al seu enterramen­t a Botsuana a l’any 2000 i ara es remunta fins als primers vint-i-vuit anys de vida del personatge, per seguir-lo després en la seva dissecció a París i la compra final per un taxidermis­ta català que el va exhibir durant dècades en un museu a Banyoles. El reportatge esdevé un absorbent exercici de denúncia d’uns temps d’avidesa comercial, showbusine­ss etnològic i racisme científic.

Un altre rastreig sobre un personatge necessitat també de redempció l’ha escrit Enric Juliana a Aquí no hem vingut a estudiar / Aquí no hemos venido a estudiar (Arpa). El focus es posa aquí en un vell lluitador comunista, Manuel Moreno, a qui Juliana va tractar en els anys de la Badalona fabril. Impression­at per les seves vicissitud­s (va estar disset anys pres a Burgos), la seva història li serveix a l’autor per trenar una interpreta­ció de la dictadura franquista i del paper jugat pel PCE i el PSUC, escindits entre la lluita a peu de carrer i el debat ideològic. És un llibre testimonia­l, escrit amb grapa novel∙lística.

Víctor Amela igualment es val del periodisme per il∙luminar el cor de la història. A Ens van robar la joventut /

Nos robaron la juventud (Columna/Plaza & Janés) recupera la memòria de la lleva del biberó i reuneix vint-i-cinc entreviste­s de veterans que van viure la batalla de l’Ebre amb només divuit anys, entre ells el seu propi oncle. Amela aixeca el vel d’una matança inaudita, i li dona una carnadura oral i propera, en les veus d’alguns dels superviven­ts.

El periodista especialis­ta en medi ambient Antonio Cerrillo ens brinda aquest dia del Llibre un altre títol clarament d’esperit conscienci­ador. A

Emergencia climática (Libros de Vanguardia) explica els efectes del canvi climàtic, concretame­nt a Espanya, examinant les onades de calor, el desglaç al Pirineu o les crescudes de l’Ebre, i alerta que només compartint i reduint la producció es podrà mitigar la pressió sobre els recursos del planeta.

De la natura precisamen­t ens parla el crític literari Julià Guillamon a Les cuques (Anagrama), un llibret sobre insectes i estius d’infantesa inspirat en la pel∙lícula Maduixes salvatges, del director Ingmar Bergman, i on trena autobiogra­fia i bestiari de la quotidiani­tat.

Una altra aportació original que entrellaça reporteris­me i aprenentat­ge vital la firma Lluís Amiguet a Homo Rebellis (Debate). Un dels puntals de les entreviste­s de La Contra d’aquest diari treu aquí partit a les converses amb un centenar llarg de científics i premis Nobel, i va elaborant una cartografi­a per moure’s en aquest segle

XXI amb responsabi­litat i equilibri.

Entre les cròniques més enganxades a l’actualitat, destacaríe­m dues obres escrites per dones. A Dones valentes (Ara Llibres), Txell Feixas, la correspons­al de TV3 a Beirut, ret homenatge a les libaneses (i àrabs en general) que planten cara diàriament als patriarcat­s de caire islamista. I Sense por de morir d’Anna Teixidor (Pòrtic), amb edició en castellà a Diéresis, Los silencios del 17-A. La periodista emprèn aquí la tasca d’explicar el fons dels atemptats d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, i s’interna en els autors dels atacs, desentrany­ant com van arribar a convertir-se en terrorispi­tjat tes. Teixidor s’atura en el cervell dels atemptats, l’imam Es-Satty, l’ombra del qual segons ella arriba fins al CNI.

Mayka Navarro té una divisa en les seves molt llegides cròniques de successos: traslladar el lector a l’escenari. No una altra cosa (i a gran escala) ha fet a Desmuntant el crim perfecte / Desmontand­o el crimen perfecto (Columna/Al Revés), reconstruc­ció d’un rebuscat homicidi al barri barceloní de Gràcia que ha confirmat a Navarro que en el seu ofici cal explicar el millor i el pitjor de l’ésser humà.

Un altre treball molt de camp el trobem en el llibre Oro, petróleo y aguacates (Arpa). El seu autor, el periodista

Andy Robinson, ha recorregut llocs com Potosí, Minas Gerais, Zacatecas, etcètera, i ha explicat fil per randa com l’extracció de matèries primeres a Amèrica Llatina ha determinat els últims cops d’Estat, les rebel∙lions ciutadanes i la crisi mediambien­tal en aquell continent.

Meryl Streep, George Clooney, Naomi Watts, David Lynch... són tan glamurosos en les distàncies curtes com quan apareixen a la catifa vermella de Hollywood? Sembla que no, segons Mata a tus ídolos (Catedral), de

Toni Garcia Ramon. En aquesta anàlisi plena d’anècdotes, Garcia (que ha tretots els festivals) desconstru­eix a les estrelles del cinema, i les baixa categòrica­ment del pedestal.

Un altre llibre desmitific­ador acabat de publicar és Històries de Josep Pla de Josep Valls (Editorial Gavarres). Valls, als anys setanta i vuitanta, va treballar al Motel Empordà i va tractar íntimament Josep Pla, que ocupava l’habitació 103 i la taula 26 de l’establimen­t. L’autor evoca l’escriptor en els seus últims anys, ja amb la salut tocada però amb l’enginy encara prest, i sempre disposat a la tertúlia interminab­le.

I acabarem amb dos títols que delimiten geografies i alhora fan la crònica sentimenta­l d’una època. A Mis días terrenales (Comanegra) Arturo San Agustín, que a finals dels anys seixanta va viure gairebé dos anys a Palma, al llegendari barri del Terreno, ha evocat ara aquell àmbit per on es movien des de Cela fins a Gertrude Stein i l’humus del qual facilitava els embolics furtius i les vocacions artístique­s.

Per la seva banda, l’escriptor Carlos Zanón traça a Barcelona (Tintablanc­a) un retrat desgreixan­t de la capital catalana al llarg deu capítols on explica per què la veu com una ciutat electrific­ant i tronera, piròmana i espantadis­sa. Lara Costafreda s’ha encarregat de fer les il∙lustracion­s.

 ??  ??
 ?? X. JURIO / ARXIU ?? A la fotografia, treballs de recuperaci­ó el febrer passat al delta de l’Ebre després dels danys ocasionats pel temporal ‘Gloria’
X. JURIO / ARXIU A la fotografia, treballs de recuperaci­ó el febrer passat al delta de l’Ebre després dels danys ocasionats pel temporal ‘Gloria’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain