La Vanguardia (Català) - Culturas

Vides de cine, literatura, reis i descobrido­rs

- C. B.

AEn biografies, memòries i diaris la collita ve abundant, i començarem sense més dilació amb els plats forts. Els cineastes que han escrit llibres confession­als bons es poden comptar amb els dits: Chaplin, Buñuel, Bergman... A aquesta llista s’hi pot sumar ja Woody Allen, que amb A propòsit de no res/A propósito de nada (Alianza) demostra que sap captar amb tanta habilitate­llectorcom­l’espectador.Ésun llibre torrencial, una mica caòtic, a vegades molt irònic, i que en el seu moment entra de ple en el tremend affaire que ha embrutat la seva carrera. Allen no es talla a l’hora de retratar la seva gran rival, Mia Farrow, de qui diu ni més ni menys que no li agradava gens criar nens.

Un altre retrat cinematogr­àfic que no s’ha de passar per alt és Alberto Closas. un paso de las estrellas (Cátedra), escrit pel seu nebot Francis Closas i Sílvia Farriol. Ens assabentem aquí que el galant dels anys 50 va fer carrera en part gràcies a la Xirgu, i que la naturalita­t que va imprimir a les seves interpreta­cions –a l’estil Cary Grant– va conquerir els realitzado­rs (Bardem, el primer) i el gran públic.

Una altra icona del món de l’espectacle durant el franquisme va ser el compositor Waldo de los Ríos. A Desafiando al olvido (Roca Editorial) el periodista Miguel Fernández ha reconstruï­t la seva tempestuos­a vida fins a un suïcidi que podria tenir relació amb la seva homosexual­itat. Waldo de los Ríos va treballar en hits per a Karina, Jeanette, Raphael i Miguel Ríos (l’Himne a l’alegria )ivaestar a un pèl de fer la música de La taronja mecànica, la pel∙lícula de Kubrick.

En el capítol de les biografies literàries, hem de destacar per descomptat les dues sobre Galdós, escrites arran del seu centenari, mentre Cercas i Muñoz Molina creuaven les espases sobre la seva excel∙lència i vigència. La canària Yolanda Arencibia ens dona el dia a dia de l’escriptor, i els detalls més insospitat­s sobre la seva molt protegida vida privada, a Galdós. Una biografía, guanyadora del XXXII premi Comillas, convocat per Tusquets. Francisco Cánovas Sánchez per la seva banda a Alianza publica Benito Pérez Galdós.Vida,obraycompr­omiso, en la qual subratlla la passió amb què l’escriptor va viure la política i va pugnar per una Espanya liberal.

Un altre llibre que il∙lumina un gran moment de la literatura és Memorias de los últimos días de Byron y Shelley (Alba). El seu autor, E.J. Trelawny va viure sempre a l’ombra d’aquests genis del romanticis­me i aquí ens en dona retrats de primera mà, el de Shelley reverencia­l, el de Byron, dinamitado­r. Trelawny explica a més la fascinant expedició en suport de la independèn­cia de Grècia.

A Quiero escribirte esta noche una carta de amor (Lumen) Ángeles Caso ha fet un exercici comparatiu molt fecund: ha analitzat cartes sentimenta­ls de quinze escriptore­s de talent (de Mansfield o Charlotte Brönte a George Sand i Simone de Beauvoir) i ha contrastat els registres (tendre, furiós, imperatiu...) amb què aquestes autores s’han enfrontat als seus correspons­als amorosos.

A Los Benjamin: Una familia alemana (Trotta) Uwe Karsten Heye practica la group biography de qualitat amb el retrat d’una família jueva de l’alta burgesia de Berlín que constava de tres germans exUn cepcionals: Walter, l’escriptor; Georg, metge i comunista; i Dora, sociòloga i activista. A través d’aquestes tres vides truncades, l’autor examina les conseqüènc­ies d’una Alemanya dividida i una cultura arrasada.

Un altre apassionan­t testimoni familiar germànic és Los amnésicos (Tusquets) de Géraldine Schwarz. L’autora emprèn una investigac­ió sobre els seus avis, que sense ser uns malvats van ser còmplices del III Reich. A través dels seus parents, Schwarz demostra que una massa de persones passiva pot consolidar un règim criminal.

Dins de la producció pròpiament catalana destaquen dos títols amb voluntat de recuperar el llegat de les generacion­s passades. A 100 pioneres catalanes ,de Viena Edicions, Antoni Gelonch ha recollit cent biografies de dones del país que des del segle III fins als nostres dies han canviat la nostra història col∙lectiva. Gelonch perfila dones tan diferents com Elisava, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda, Montserrat Gudiol o Carme Ruscalleda.

Per la seva banda Raül Garrigasai­t a Els fundadors (Bernat Metge) s’ha internat en els entrellats de la creació de la col∙lecció de clàssics grecollati­ns per antonomàsi­a. Garrigasai­t, actual director de l’entitat, s’ha centrat en Cambó, Estelrich i Riba, motors d’aquella iniciativa, i ha explicat amb nervi les rivalitats, tensions i complicita­ts que van acompanyar l’aventura.

Al capítol de les memòries catalanes, Tots els camins (Proa )de Joan Francesc Mira és una opció prioritàri­a. L’octogenari intel∙lectual valencià explica aquí com una precoç vocació religiosa el va portar primer al monestir d’Irache i després a la Universita­t Gregoriana de Roma. Mira relata el seu posterior desengany místic i les seves aventures juvenils per Europa (Düsseldorf, Budapest, Oslo, Oxford, el París del 68).

També traspuen avidesa vital, afany cosmopolit­a i ganes d’aprendre les cròniques (inèdites) que el poeta Josep Maria Sala-Valldaura va datar entre el 1969 i el 1984, i que el porten per una Mediterràn­ia que abraça des de Tunísia a Grècia i des de Turquia a les Balears. A Trencadís amb mar al fons (Ajuntament de Barcelona) assaborim una memòria viatgera que descobreix el món amb perplexita­t.

altre testimoni enriquidor sobre unes dècades efervescen­ts el tenim a Vistes de prop i de lluny, del dissenyado­r Enric Satué (Index Edita). Satué evoca l’Escola d’Arquitectu­ra de Barcelona, on va ensenyar durant anys, i descriu un món cultural i bohemi en el qual un Bohigas, un Bofill o un Álvaro Siza Vieira marcaven pautes.

Xavier Febrés, en fi, presenta la seva Apologia de l’Empordà (Cal∙ligraf), on continua traient partit a la seva geografia sentimenta­l més estimada. Arrenca (provocativ­ament) fent la lloa del costat francès (el Rosselló i el Vallespir) per anar baixant Cadaqués i el Cap de Creus, i fent voltes després pels pobles de l’Alt i elBaixEmpo­rdà,ambanècdot­esdelicios­es sobre la seva història i fauna humana.

Si Febrés assetja els seus homenots a l’Empordà, el professor valencià Josep V. Boira ho fa a la Ciutat Eterna. A Roma i nosaltres (Pòrtic) elabora una guia sobre la nombrosa presència catalana, valenciana, mallorquin­a i aragonesa a la capital italiana al llarg dels segles. Inclou dotze passejos a peu per la ciutat, i al seu compàs l’autor va evocant personatge­s, especialme­nt els dos Papes valencians, Borja Calixt III i Alexandre VI.

Els amants de les biografies històrique­s poden llegir María Cristina, reina gobernador­a (Ariel), on Paula Cifuentes aborda la quarta muller de Ferran VII i mare d’Isabel II, i la pinta amb una vida digna d’una sèrie de Netflix. Segons Cifuentes, l’ambició que va mostrar per fer negocis aprofitant el seu estatus la situa en l’origen dels mals que han afligit fins avui la dinastia dels Borbons.

Unaltreper­sonatgeobl­idatiquear­aes rescata és el fill del descobrido­r d’Amèrica, Hernando Colón. A Memorial de los libros naufragado­s (Ariel), el professor britànic Edward Wilson-Lee retrata de fet un precursor del big data: va arribar a configurar en ple Renaixemen­t la biblioteca privada més gran de l’època (quinze mil volums). Hernando va voler emular el pare: si el progenitor va trobar un nou món, ell va voler crear un nou món d’informació.

Woody Allen, Waldo de los Ríos, Galdós, Mary Shelley, Walter Benjamin, els Borja, la reina Maria Cristina, el fill de Colom...

Vides exemplars, algunes, i d’altres no tant. Explicades pels seus protagonis­tes o pels qui les van investigar. A través de relats biogràfics, de memòries, cartes i diaris

 ??  ??
 ?? À. GARCIA/BOTHOR/ARXIU ?? Woody Allen amb Soon-Yi a Barcelona el 2007.
A la dreta, Géraldine Schwarz, autora de ‘Los amnésicos’, i Mary Shelley, protagonis­ta del llibre d’E.J. Trelawny, ‘Memorias de los últimos días de Byron y Shelley’
À. GARCIA/BOTHOR/ARXIU Woody Allen amb Soon-Yi a Barcelona el 2007. A la dreta, Géraldine Schwarz, autora de ‘Los amnésicos’, i Mary Shelley, protagonis­ta del llibre d’E.J. Trelawny, ‘Memorias de los últimos días de Byron y Shelley’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain