La Vanguardia (Català) - Culturas

Un ArtsLibris entre el món físic i el digital

- ISABEL GÓMEZ MELENCHÓN

Les circumstàn­cies han volgut que aquesta edició d’ArtsLibris sigui tan especial com la celebració d’un Sant Jordi estiuenc. I per això, per tot el que ja sabem, la fira del llibre d’autor va traslladar les seves dates i serà la propera setmana, del 23 al 26 de juliol quan tingui lloc la primera edició al seu nou escenari, el Born de Barcelona, després que les deu anteriors hagin tingut lloc a Arts Santa Mònica. La decisió de canvi d’escenari ja estava presa, però les circumstàn­cies de la pandèmia l’han feta més adequada si cap, perquè en disposar d’un espai molt més gran que el de La Rambla podrà garantir-se aquesta seguretat que és ara la màxima prioritat per a tothom, explica Rocío Santa Cruz, galerista, fundadora i directora la fira dedicada al llibre d’artista i fotollibre.

ArtsLibris acabava de participar en la fira Arco de Madrid, una de les seves cites juntament amb la de Barcelona i la de Lisboa, quan l’arribada de la pandèmia va obligar a prendre moltes decisions. Una d’elles va ser cancel∙lar l’edició física de Barcelona, impossible de dur a terme en aquell moment. Quan amb la desescalad­a van començar a obrir museus i galeries, es va plantejar fer l’edició física de la fira coincidint amb el dia del Llibre i de la Rosa, el 23 de juliol. Una decisió arriscada, explica Santa Cruz, “perquè serà un dels primers esdevenime­nts que tindran lloc a Barcelona en aquesta nova normalitat, però vam decidir seguir endavant, i els expositors han respost”. La clau ha estat oferir seguretat, una doble seguretat, afegeix, sanitària, però també econòmica. “És un risc, sí, però també és un moment molt bo, la gent té moltes ganes de fer coses”. Han confirmat ja la seva participac­ió 88 galeries, amb una presència més forta de l’àmbit local.

ArtsLibris, des de la primera edició fa ja onze anys, ha captat i alhora fomentat l’interès creixent pels llibres d’autor, el llibre d’artista i fotollibre, acostant-lo a un públic més ampli que el del col∙leccionist­a habitual i creant nous col∙leccionist­es. Alhora, ha ofert als artistes nous canals per arribar als lectors i a tots aquells que gaudeixen d’un llibre ben cuidat i elaborat, des de senzilles peces autoeditad­es a autèntics exemplars de luxe. Oberta als creadors i editorials internacio­nals, en aquesta ocasió i també per la pandèmia serà una edició especial en aquest sentit, ja que s’ha perdut la presència física de les editorials estrangere­s, per la impossibil­itat de desplaçar-se, però també de fer arribar els llibres. En canvi, explica Rocío Santa Cruz que les institucio­ns públiques s’hi han implicat a fons, “i participar­an totes elles”, les que ja hi eren i les que s’hi incorporen, a més dels projectes de la mà de les fàbriques de creació i residèncie­s. Aquesta col∙laboració donarà lloc a una de les novetats de la fira, com són les anomenades Taules d’artistes, en els quals es presentara­n cada dia deu propostes per part dels seus autors.

No serà aquesta l’única innovació d’una edició que Rocío Santa Cruz qualifica d’“híbrida”, perquè es combinaran tant les activitats als escenaris físics del Born com les digitals, que ja estaven en marxa però que ara i per les circumstàn­cies han fet un salt estratosfè­ric. Així, ArtsLibris s’obre aquest any als llibres de pensament i publicacio­ns digitals, com Metales Pesados, Caja Negra o Holobionte, i seguint aquest format mixt, el 23 de juliol s’inaugurarà una plataforma virtual amb continguts, entre altres, de les editorials que no han pogut tenir presència aquest any. Això resulta especialme­nt important per a les internacio­nals. Durant aquests més de deu anys d’existència, la fira s’ha consolidat com una trobada d’una banda de les editorials iberoameri­canes, reforçada per la presència d’ArtsLibris a Madrid i Lisboa, però també dels països del sud d’Europa. Com explica la directora del certamen, ArtsLibris s’ha reafirmat com la fira del llibre d’artista més important del sud d’Europa i de la Mediterràn­ia, davant d’altres trobades del nord i del món anglosaxó. Rocío Santa Cruz explica que durant el confinamen­t ArtsLibris va continuar enviant les newsletter­s, amb molt bona recepció i seguiment per part de les editorials, que van començar al seu torn a remetre col∙laboracion­s: “Vam veure allà una altra dimensió, l’oportunita­t de fer créixer durant tot l’any aquesta comunitat, així que a més de les tres seus físiques tindrem aquesta plataforma en línia, de manera que les editorials que no han pogut venir però també d’altres podran penjar continguts, participac­ió, vídeos”. Funcionarà tot l’any, també com a llibreria en línia, una cosa que només fan molt poques organitzac­ions, com Printed Matter, el referent en l’àmbit anglosaxó i de l’Europa del nord.

Un altre dels continguts del certamen serà la celebració del seminari El desacatame­nt de les formes, dirigit per Andrea Soto Calderón, en el qual s’analitzarà què pot ser una publicació d’artista en l’actualitat. El debat abordarà com no podia ser menys la situació que s’està vivint arran de la crisi de la Covid-19, de fet, la col∙laboració amb les revistes digitals, a través de les quals s’articula actualment una bona part del pensament i la reflexió, va venir en part per la pandèmia, durant la qual han estat molt presents i actives. Aquestes qüestions també s’abordaran en els speakers’ corner, espais de debat i participac­ió. I en l’apartat de participac­ions, ArtsLibris comptarà amb les d’Esther Ferrer i Itziar Ocariz, la primera ha creat uns guants i bossa per a l’ocasió, mentre que la segona presenta un llibre d’artista on reinterpre­ta un text de Virginia Wolf. I es presentarà un premi nou de fotollibre, en memòria del desaparegu­t fotògraf Eloi Gimeno. Activitats que no donaran repòs durant quatre dies de certamen llibreter.

La fira del llibre d’artista, autor i fotollibre es trasllada al Born en una edició que se celebrarà del 23 al 26 de juliol i que presentarà una plataforma en línia que vol convertir-se en puntera del sud d’Europa

 ??  ??
 ??  ?? A dalt, ‘La ciudad voladora, utopía y realidad de S.O. Jan-Magomédo’, de Gueorgui Krútikov, publicat per l’editorial independen­t de Barcelona Tenov. A baix, pàgina de l’il∙lustrador independen­t Chema Peral a la novel∙la gràfica ‘Budapest’ editada per La Cúpula el 2018
A dalt, ‘La ciudad voladora, utopía y realidad de S.O. Jan-Magomédo’, de Gueorgui Krútikov, publicat per l’editorial independen­t de Barcelona Tenov. A baix, pàgina de l’il∙lustrador independen­t Chema Peral a la novel∙la gràfica ‘Budapest’ editada per La Cúpula el 2018
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain