La Vanguardia (Català) - Culturas

La il∙lustració moderna visita els clàssics

- ANTÒNIA JUSTÍCIA

Les imatges respecten els textos, però també els il∙luminen, els renoven i els atorguen nous significat­s

Els títols que hem llegit generació darrere generació adquireixe­n una nova vida gràcies a l’originalit­at de les imatges

La il∙lustració ha pres una rellevànci­a capital en els llibres infantils i juvenils a una velocitat de vertigen. Ja no és un afegit; ara se situa en el centre del relat i obliga a revaluar el llibre com a un objecte més complex. Més de culte si cap. Almenys en el segment dels clàssics, on des d’inicis d’aquest 2020 han coincidit a les llibreries algunes propostes visuals excel∙lents acompanyan­t alguns dels textos més coneguts pels joves lectors. És el cas de Las aventuras de Pinocho (Edelvives) de l’italià Carlo Collodi, en una edició de luxe en gran format i tapa dura que ha il∙lustrat la francesa Justine Brax, qui no ha oblidat plasmar el costat ombrívol, capritxós i rondinaire d’un personatge que la va marcar quan amb prou feines tenia 10 anys i amb el qual ret homenatge a la seva infantesa.

El llibre forma part de la col∙lecció Clásicos Ilustrados que dirigeix el també il∙lustrador francès Benjamin Lacombe i de la qual formen part altres títols com El mago de Oz, Pulgarcita o La Piel de Asno. Una col∙lecció “concebuda al voltant de la imatge” que respecta els textos clàssics, però que “també pretén il∙luminarlos, renovar-los i fins i tot canviar-los completame­nt”, explica Lacombe a l’epíleg del llibre.

Una altra petita joia és la recuperaci­ó que l’editorial Cal∙lígraf ha fet de l’adapl’aigua... tació que Carles Riba va fer el 1920 de l’Ulisses de Homer, Les aventures d’Ulisses, una síntesi bonica pels principals escenaris de l’obra homèrica –Polifem, les sirenes, la tela de Penèlope,Telèmac...– il∙lustrats pel barceloní Dani Torrent, besnet del poeta. Il∙lustracion­s a carbonet d’escassos colors però amb una gran força narrativa.

Per a un públic més infantil, la il∙lustradora barcelonin­a Marta Altés ha donat color i vida a una nova edició de les Faules d’Isop / Fábulas de Esopo /( Blackie Little), adaptades per Elli Woollard. Es tracta també d’una edició on domina la imatge, en tapa dura i amb els dibuixos dels animals protagonis­tes en relleu: la llebre i la tortuga, el llop, el gos i el seu reflex a De la mateixa col∙lecció són els

Contes fil per randa / Cuentos de así fue de

Rudyard Kipling, adaptats i il∙lustrats per les mateixes autores.

En tapa dura i amb una edició molt cuidada ens arriba també 21 contes dels germans Grimm / 21 cuentos de los hermanos Grimm (Ing Editorial) on l’alemanya

Daniela Drescher ha deixat la seva impremta a través d’unes il∙lustracion­s de tall més clàssic però amb un halo més fantàstic i evocador d’històries tan conegudes com la de Blancaneu, Hänsel i Gretel, El sastre valent, L’ocell d’or o Els tres nans del bosc. La il∙lustradora anglesa

Becky Cameron, que va debutar profession­alment el 2018 –el seu primer encàrrec va ser dibuixar el famós ós Paddington en una aventura de Nadal per a la firma editorial anglesa Harper Collins– ha estat l’encarregad­a d’il∙lustrar per a l’editorial Bruño els magnífics Cuentos cortos para irse a dormir d’Enid Blyton, una edició de luxe de gairebé 400 pàgines en tapa dura i una lletra perfecta i gran perquè els nous lectors (7-8 anys) puguin seguir les històries de follets, elfs i fades que la britànica va escriure entre el 1920 i el 1960. Són 28 contes per traslladar-nos a un món màgic molt a prop de casa.

No podia faltar en aquesta llista de reedicions el clàssic de La Caputxeta Vermella / Caperucita Roja (Joventut), revisitat pel tàndem Beatrix Potter i Helen Oxembury, autora i il∙lustradora. A l’octogenàri­a il∙lustradora li ha sortit una Caputxeta molt britànica i no ha pogut resistir-se a deixar un final més obert que el fosc que va deixar escrit la seva companya de viatge.

També Els músics de Bremen / Los músicos de Bremen (Edebé) il∙lustrats per l’italià Attilio, que revisita en una edició molt visual en cartoné alguns dels contes clàssics com Els tres porquets o L’aneguet lleig, ens recorda que no s’és mai massa petitperob­rirunboncl­àssic.

 ??  ??
 ??  ?? A l’esquerra il∙lustració de Dani Torrent per a ‘Les aventures d’Ulisses’. A dalt, il∙lustració de Justine Brax per a ‘Pinocho’. Al costat d’aquestes línies, il∙lustració de Daniela Drescher per a ‘21 contes dels germans Grimm’. A baix, il∙lustració de Becky Cameron per a ‘Cuentos cortos para irse a dormir’.
A l’esquerra il∙lustració de Dani Torrent per a ‘Les aventures d’Ulisses’. A dalt, il∙lustració de Justine Brax per a ‘Pinocho’. Al costat d’aquestes línies, il∙lustració de Daniela Drescher per a ‘21 contes dels germans Grimm’. A baix, il∙lustració de Becky Cameron per a ‘Cuentos cortos para irse a dormir’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain