La Vanguardia (Català) - Culturas

Espanya en positiu

- SERGIO VILA-SANJUÁN

Un periodista va obrir els parlaments del funeral d’Estat celebrat al palau reial de Madrid per les víctimes del coronaviru­s. Hernando Calleja va demanar de no deixar en l’oblit els “milers d’herois anònims” de la pandèmia i va recordar que “mantenirno­s units en el seu record és el millor homenatge que podem fer-los”.

Hernando Calleja és un informador especialit­zat en temes econòmics, als quals s’ha dedicat des de diferents mitjans i també com a professor universita­ri i cap de premsa ministeria­l. Però la seva presència en la solemne cerimònia presidida pel Rei es devia a una condició familiar, com a germà de José María Calleja, també periodista, mort com a conseqüènc­ia de la Covid19 als 64 anys a Madrid, el 21 d’abril del 2020. Una de les esqueles que se li van dedicar, sota el seu nom i data de naixement, resava escaridame­nt: “Els defensors de la democràcia et devem molt. Lamentable­ment no serà possible organitzar cap homenatge de moment”.

Efectivame­nt, José María Calleja va treballar amb intensitat per la democràcia. Militant del Partit Comunista en la seva joventut, va ser detingut el 1973 per manifestar-se contra el procés 1001 als dirigents de Comissions Obrers, i processat pel sinistre Tribunal d’Ordre Públic. El 1976, la seva participac­ió en una jornada de protesta davant dels successos de Vitòria (cinc morts per trets de la policia en una manifestac­ió) li va valer una multa i l’ingrés a la presó. Als anys vuitanta treballa al País Basc per a l’agència Efe, per a Euskal Telebista i per a CNN plus. En aquest període es converteix, dins del món informatiu basc, en un dels més radicals opositors a ETA, a la seva activitat criminal i la seva implantaci­ó social, la qual cosa l’obligarà a moure’s amb escorta durant gairebé vint anys. La seva activitat de denúncia la va ampliar en diferents llibres, com La diáspora vasca. Historia de los vascos condenados a irse de Euskadi por culpa del terrorismo de ETA (1999), ¡Arriba Euskadi! La vida diaria en el País Vasco (premi Espasa) o Algo habrá hecho. Odio, muerte y miedo en Euskadi (2006).

La seva valentia i independèn­cia de criteri van convertir Calleja en una icona de la lluita contra el terrorisme, des del terreny de la informació, la llibertat d’expressió i les idees, en una època en què parlar amb claredat sobre el tema no era fàcil. Sens dubte al País Basc no ho era.

El vaig conèixer l’any 2011 a Santander, en un seminari sobre narrativa i periodisme que sota el títol de “l’art d’explicar el que succeeix” ens va reunir, sota els auspicis de Basilio Baltasar, amb col·legues com Lluís Bassets, Roberto Herrscher, Leonardo Faccio i Silvana Paternostr­o. El vaig anar trobant després en diferents fòrums, i pocs dies abans que comencés la pandèmia em va arribar el seu últim llibre, Lo bueno de España (editorial Planeta).

Subtitulat “una crònica històrica davant l’atac nacionalis­ta que reivindica el valor d’Espanya”, a les seves pàgines –molt periodísti­ques– combat la versió d’aquesta “com a artefacte nefast” per reivindica­r “els aspectes dels quals els espanyols podem sentirnos raonableme­nt orgullosos en la nostra història més recent”. Des del treball de les mestres de la República fins a la llei de matrimonis de persones del mateix sexe. De la Constituci­ó de Cadis a la del 1978; de l’enterramen­t del franquisme a la derrota d’ETA... Davant les visions negatives de la transició, impulsades en els últims anys des d’àmbits independen­tistes i podemites, Calleja reivindica la feina feta als anys setanta, que va permetre al país –en paraules de

José María Calleja, mort per coronaviru­s, va promoure al seu últim llibre una visió en clau de progrés i cultura

Jorge Semprún– avançar cap al futur i abordar els seus problemes sense veure’s sepultat pels mites del passat, i va donar pas al “poder tou” exercit per Espanya internacio­nalment als anys noranta a través de la cultura i l’esport.

Per contrast amb les reivindica­cions essenciali­stes de la hispanitat d’una Elvira Roca Barea, José María Calleja va promoure en aquesta obra una lectura positiva del país a partir de valors de progrés, cultura i democràcia. L’autor desaparegu­t també formava part del millor d’Espanya.

 ?? I.SÁINZ DE BARANA ?? José María Calleja, en un debat del Fòrum de les Cultures 2004 a Barcelona
I.SÁINZ DE BARANA José María Calleja, en un debat del Fòrum de les Cultures 2004 a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain