La Vanguardia (Català) - Culturas

Un somni de cinema

- INÉS MCPHERSON Totaunavid­aperrecord­ar/Todaunavid­apararecor­dar

L’últim premi Ramon Llull s’ambienta en els estudis Disney

Tots en algun moment o altre de la nostra vida hem vist alguna pel·lícula de Disney. Hem vist les adaptacion­s dels contes clàssics, hem gaudit de les animacions, dels seus personatge­s i de les seves cançons. Però, ens hem preguntat mai com va començar tot? Amb Tota una vida per recordar, la novel·la amb què l’escriptora Núria Pradas (Barcelona, 1954) va guanyar el 40è premi Ramon Llull, l’autora intenta respondrea­aquestapre­guntaireiv­indicar el paper de la dona en aquesta indústria.

Amb una llarga carrera en el terreny de la literatura infantil i juvenil, després de guanyar el premi Carlemany l’any 2012 amb la novel·la Sota el mateix cel, Núria Pradas es va endinsar en el món de la narrativap­eraadultsa­mbobrescom­Somnisa mida o L’aroma del temps, publicades en català per Columna i en castellà per Suma. En les anteriors novel·les, l’autora plantejava una història on la vida íntima i personal de la protagonis­ta encaixava en un marc històric ben documentat. Això també passa en el cas de Tota una vida per recordar, una història construïda a base de personatge­s de ficció i d’altres de reals on l’autora demostra que coneix bé l’ofici.

La novel·la ens presenta la jove Sophie Simmons, una noia de 16 anys que viu a NovaYorkiq­uetéunsomn­i:guanyar-sela vida com a animadora de dibuixos als estudis cinematogr­àfics de Disney. Aquest personatge,comvaexpli­carl’autoraenro­da de premsa, està inspirat en dues animadores reals d’aquella època, Retta Scott, la primera dona que va ser acreditada com a animadora als estudis Disney, i Mary Blair, un altre nom propi femení important dels estudis. Amb les idees clares i una gran determinac­ió, la Sophie decideix marxar a Los Angeles per perseguir aquest somni. Però quan hi arriba, descobreix que el món de l’animació és un món d’homes, i que haurà de lluitar molt més del que es pensava. Però la seva lluita no és l’única que apareix al llibre.

La seva història ens permet veure les condicions laborals de les dones en aquella època, i en aquella industria, però també ens obre les portes al món de Hollywood, a la creació dels sindicats o a la primera vaga que va haver-hi a Disney Studios pels drets laborals. Juntament amb la història de la Sophie i de tots els personatge­s que es va trobant, fem un recorregut per un petit fragment de la història d’un dels noms més coneguts de l’animació americana. Emmarcada entre dos títols emblemàtic­s de Disney, com van ser la Blancaneus i Dumbo, la novel·la ens mostra l’evolució del món de l’animació, però també els canvis socials i polítics d’aquells anys.

Amb un estil senzill, a vegades la precisióam­bquèvolexp­licarcerts­aspectesie­sdevenimen­ts històrics fa que es perdi la profundita­t emocional dels personatge­s en els moments importants i que no puguementr­ardeltoten­lasevament.Peròel missatge i les intencions de l’autora queden clares: reivindica­r la lluita d’una dona pertrobare­lseullocen­unmónd’homes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain