La Vanguardia (Català) - Culturas

Diccionari socarrat

- JULIÀ GUILLAMON

Fa un any, a la Fira del Llibre de Buenos Aires, els poetes Jaume Pont (Lleida, 1947) i Josep Piera (Beniopa, 1947) esmorzaven plegats al restaurant de l’hotel. Em va impression­ar la fragilitat física de tots dos i la manera com, en un ambient d’escriptors, ningú s’hi fixava gaire. Per mi han estat dos poetes molt estimats i una mena de germans grans. Vaig pensar que, en el procés de laminació al qual ens du la literatura actual (el lector que s’interessa universalm­ent pels llibres tendeix a desaparèix­er: la gent llegeix per afinitat d’edat, de gènere o de tema), la generació dels setanta ha quedat una mica desdibuixa­da. Fa anys, Albert Manent va començar una croada perquè gent que no hi tenia un interès especial escrivís les memòries. Algú hauria de fer ara el paper de Manent i animar a escriure’n els escriptors de la generació de Pont i Piera. Bones notícies: Josep Piera ja n’ha escrit i publicat la primera part.

És un retrat fantàstic de la revolució poètica dels anys setanta al País Valencià, Andalusia i Madrid. Piera era fill d’un exportador de fruites i verdures de Beniopa, a prop de Gandia. Entre els disset i els dinou anys va estar malalt i va perdre els estudis. Va entrar en el món del teatre independen­t i, d’allà, va saltar a la poesia en castellà. Les memòries retraten els inicis de la València contracult­ural, amb els bars Capsa 13 i Chistopher Lee, la irrupció de figures com Rafa Ferrando, Lluís Fernàndez Calpena o Amadeu Fabregat, l’impacte de les noves llibreries (amb un retrat inesperat de Terenci Moix a Gandia: hi va anar a inaugurar la llibreria Concret Llibres).

En el pla estrictame­nt poètic, Piera coneix Vicente Aleixandre a Madrid i comença a establir connexions, amb Juan Gil-Albert, representa­nt de la València republican­a, que vivia en un exili Francisco Brines, i els joves Marc Granell, Pere Bessó, Eduard Verger, José Luis Parra, Paco Segui o Jaime Siles. El llibre acaba amb l’aparició de l’antologia de poetes valencians Carn fresca (1974) i la creació dels premis Octubre. Som a tocar del pas a la

És un retrat fantàstic de la revolució poètica dels anys setanta al País Valencià, Andalusia i Madrid

poesia en català i de la connexió amb els autors del grup del Mall.

Piera retrata un País Valencià i una Espanya grisos. La cultura hi és una forma de resistènci­a. Ofereix uns retrats molts bons dels seus mentors: Joan E. Pellicer, amic i còmplice, la pedagoga Raquel Payà i el pintor Pastor

de Velasco. Les paraules que dedica a la seva companya Marifé són molt emocionant­s. Piera hi formava una parella andrògina. A Xàbia, vestits amb un ponxo sud-americà i un suèter vermell, no se sap qui és el noi i qui és la noia. M’han semblat esplèndide­s les pàgines sobre el descobrime­nt de la sexualitat, l’homosexual­itat i com, en un món en el qual les grans ruptures dels setanta no es podien ni somniar (Piera parla d’una fantasia pop, perquè a l’Espanya dels anys setanta la contracult­ura era més que res, una fantasia), per a molts el cos era l’única via d’expressió i de realitzaci­ó personal.

Els poetes dels setanta van trencar amb el realisme de la generació precedent. És molt il·lustrativa l’escena en la qual trobem Piera a la redacció del diari Las Provincias, al costat de Vicent Andrés Estellés i de Consuelo Reyna, la directora: el fitxaven perquè escrivís sobre poesia. Una altra imatge potent és quan compra un diccionari Fabra socarrat a la llibreria Ausiàs March de València, que l’ultradreta va incendiar. Piera ha escrit i viscut amb aquest diccionari socarrat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain