La Vanguardia (Català) - Culturas

Dir no al tirà

- JORDI AMAT

Anàlisi políticame­nt incorrecta d’un autor que intenta decantar el conservado­risme espanyol cap a posicions més liberals

“La Iglesia Universal Comunista se derrumbó con el Muro, pero cual ave fénix ha renacido de sus cenizas en una pluralidad de sectas”. Aquest diagnòstic sobre un present a la penombra, com si fóssim en una guerra freda postmodern­a, és el punt de partida històric de l’assaig de l’empresari i publicista Lorenzo Bernaldo de Quirós (Àvila, 1959).

Aquelles sectes, que actuen com un substituti­u de l’Església i que tenen la pretensió d’imposar un determinat codi moral a la societat per anul·lar l’individual­isme, estarien guanyant la partida després d’haver estat estenent i plantejant batalles culturals des de la dècada dels seixanta. L’estarien guanyant a la societat oberta, tal com la va conceptual­itzar Popper. “Ya no hay homosexual­es, lesbianas, transexual­es, ecologista­s, feministas, animalista­s. Hay movimiento­s colectivos que encuadran a todas esas personas en estructura­s militantes con un significad­o ideológico concreto y radical”. La millor demostraci­ó de la seva victòria seria la resposta claudicant de l’Estat a les demandes de tots aquests col·lectius, ultrapassa­nt les seves funcions concedint-los privilegis legals i fins i tot financers.

Enfront d’aquesta deriva, Bernaldo de Quirós defensa el racionalis­me crític com la manera de dir no a un tirà que descobreix disfressat sempre amb les robes autoritàri­es de la filosofia monista. Diu no a qui impugna el pluralisme apel·lant a elevats principis ètics. Allí se situa. Allà s’ha situat sempre. Al magma de la reflexióen­marxasobre­lacrisidel­ademocràci­a liberal, sintonitza­t amb els que assenyalen els perills de les polítiques de la identitat, aquí el col·laborador de La Vanguardia actualitza la seva posició. Adapta al present els seus principis clàssicsqu­eelvincule­ndesdeLock­eoHume fins a Hayek.

Des de la seva primerenca joventut a la transició, aquest autor, situat sense acritud a l’espai del que és políticame­nt incorrecte, s’ha implicat en el combat intel·lectual per defensar una posició molt determinad­a. A mitjans dels vuitanta, a l’hora de l’hegemonia felipista, va ser coautor d’El socialismo es el problema –el van presentar Ansón i Jiménez Losantos–

i dos anys després, amb pròleg de l’economista Lluc Beltran –un dels escassos referents històrics del liberalism­e espanyol–, publicava Proceso al Estado. Va ser animador de les jornades sobre liberalism­e on es van forjar les relacions que van fer possible l’aparició del grup Libertad Digital, va dirigir els estudis del Círculo de Empresario­s de Madrid i al seu últim llibre, en la ressaca de la crisi econòmica, va defensar que el liberalism­e continués traçant les polítiques de la dreta. Dit d’una altra manera, a través de les seves idees ha intentat decantar el conservado­risme espanyol cap al liberalism­e.

En una societat que enyora el consens socialdemò­crata, com si la nostàlgia pogués restablir-lo, Bernaldo de Quirós assumeix presentar-se com un extravagan­t per la seva defensa de l’individu davant un Estat la funció del qual entén que hauria de ser garantir la llibertat i punt. Però aquest no és el lector potencial del llibre. Tampoc no ho són els que accepten les religions postmodern­es com un dogma,ilasevacon­següentcap­acitatper a la censura i l’excomunió, encara que sigui discutible (a hores d’ara diria que fins i tot extemporan­i) barrejar en un mateix capítol animalisme o feminisme amb ecologisme. A qui el llibre va dirigit, diria, és al ciutadà que, davant d’aquella victòria ideològica i la polaritzac­ió de la societat, ha decidit moure’s de la tolerància liberal cap a posicions de dreta il·liberal i està quedant atrapat per un populisme que troba en l’immigrant l’alteritat que ha de ser destruïda per conservar uns valors sagrats. Ho falseja. En defensa del pluralismo liberal és, en el fons, una mina alcordelab­èstiaqueés­VOX.

Bernaldo de Quirós s’enfronta als que impugnen el pluralisme en nom d’elevats principis ètics

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? L’assagista Lorenzo Bernaldo de Quirós
EMILIA GUTIÉRREZ L’assagista Lorenzo Bernaldo de Quirós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain