La Vanguardia (Català) - Culturas

Éric Rohmer, filmar l’amor

- MAURICIO BACH

Hi ha una cèlebre escena a La nit es mou

d’Arthur Penn en la qual una amiga convida el detectiu protagonis­ta, interpreta­t per Gene Hackman, a anar al cinema a veure una pel·lícula de Rohmer i aquest declina dient-li: “Una vegada vaig veure una pel·lícula seva i era com contemplar com s’asseca la pintura”. Potser el malèvol comentari sigui aplicable amb més justícia a altres directors més donats a una morositat reptadora –penso en Angelopoul­os, Kiarostami o Béla Tarr–, però el que el personatge de Hackman vol dir és que a les pel·lícules del cineasta francès, de qui es compleix aquest any el centenari del naixement, en aparença amb prou feines no passa res de gran intensitat dramàtica. Tot i això, sota la treballada lleugeresa de la quotidiani­tat, el cinema de Rohmer explora les passions i insegureta­ts humanes, sobretot en el camp de les relacions amoroses.

El veritable nom d’Éric Rohmer (19202010) era Maurice Schérer. Això del pseudònim rohmerià venia de combinar dos entusiasme­s: Eric von Stroheim i Saix Rohmer, l’autor de Fu Manchú. En els seus inicis va mostrar ambicions literàries i el 1946 va arribar a publicar una novel·la,

Elisabeth, amb pseudònim (més tard faria una incursió teatral, Trio en mi bemoll).

Però aviat es va decantar pel cinema, va passar com a crític per diverses revistes, va conèixer companys de generació com Godard, Truffaut i Rivette i va entrar a

Cahiers du Cinéma, creada el 1951 per André Bazin i Jacques Doniol-Valcroce, de la qual entre el 1957 i el 1963 en va ser redactor en cap. Primer des de la crítica i després darrere la càmera, ell i els seus companys de generació van canviar per sempre la visió del cinema. Com a part de la nova escala de valors que proposen, coescriu amb Claude Chabrol un rellevant llibre sobre Hitchcock (Truffaut li dedicarà una altra obra reivindica­tiva, el mític volum de les converses) i una tesi doctoral sobre l’ús de l’espai en el Faust de Murnau.

El 1959, després d’alguns de curts, roda el seu primer llargmetra­tge, El signe del lleó, amb finançamen­t de Chabrol i que és un estrepitós fracàs comercial (a diferència dels exitosos debuts dels seus col·legues en aquella època: Al final de l’escapada de Godard, El bell Sergi de Chabrol i Els quatre-cents cops de Truffaut). Entre el 1958 i el 1960 ha nascut la influent nouvelle vague, que transforma­rà no només el cinema francès, sinó el mundial.

A partir d’aquí Rohmer troba el seu estil: pel·lícules molt dialogades –els seus detractors parlaran de logorrea–, rodades amb pressupost­os modestos –fundarà amb Barbet Schroeder la productora Les Films de Losange i posteriorm­ent la Compagnie Éric Rohmer–, treballant en més d’una ocasió amb 16 mm, a la recerca de cert aire amateur. Utilitza equips reduïts i col·laboradors fidels, entre ells el director de fotografia Néstor Almendros, que ho va ser en set dels seus llargmetra­tges. Alhora, desenvolup­a el seu univers temàtic: l’amor, el desig, els idil·lis, els dubtes, les ruptures, les vulnerabil­itats... Les incansable­s converses dels seus guions tenen una elevada qualitat literària i de fons s’hi perceben ressons literaris i filosòfics: les delicioses i mil·limètrique­s comèdies amoroses de Miravaux, les reflexions dels moralistes francesos i la filosofia de Pascal.

El gruix de la seva obra s’organitza en cicles. En primer lloc, els Sis contes morals rodats entre 1962 i 1972, centrats en el tema del desig amorós i el dubte entre la temptació i la fidelitat, amb dos títols destacats: La meva nit amb Maud i El genoll de Clara. A continuaci­ó, les set Comèdies i Proverbis filmades entre 1980 i 1987, en les quals mostra un interès creixent pels personatge­s molt joves i en cadascuna de les quals parteix d’un proverbi o una cita literària; entre elles destaquen La dona de l’aviador i El raig verd. I finalment, els Contes de les Quatre Estacions, rodats entre el 1990 i el 1998 i en els quals, a mesura que es fa més gran, el cineasta s’interessa més pels idil·lis de la joventut del món contempora­ni.

Però hi ha també un altre Rohmer, que es concentra en el lapse entre les dues primeres sèries i en l’etapa final. És el de les pel·lícules històrique­s, entre les quals hi ha diverses adaptacion­s literàries. Aquí la proposta estètica sembla en alguns aspectes anar-se’n als antípodes: juga en ocasions amb la teatralitz­ació de les actuacions i en algun cas fins i tot amb els decorats de cartó pedra, és a dir, amb l’artificios­itat que en les seves sèries sembla voler eliminar tant sí com no. D’una banda, tenim a mitjans dels setanta una excel·lent adaptació de Kleist, La marquesa d’O, que plàsticame­nt s’inspira en la pintura romàntica alemanya de Friedrich o Spitzweg, i Perceval el gal, adaptació de Chrétien de Troyes. I ja en l’última etapa, L’anglesa i el duc; Triple agent, ambientada a la França convulsa dels anys trenta i amb el tema de l’engany de fons; i Els amors d’Astrea i Celadont, basada en una novel·la pastoral d’inicis del segle XVII d’Honoréd’Urféiambpi­ntorscomPo­ussin i Fragonard com a referent plàstic.

Tant a les sèries contemporà­nies com a les pel·lícules ambientade­s en el passat, Rohmer és un dels cineastes més fidels en tota la seva carrera als plantejame­nts estètics de la nouvelle vague i la seva particular concepció del cinema. S’aplica l’adjectiu rohmerià, com es fa amb alguns cineastes més –com Fellini i el fellinià, Bergman i el bergmanià, o Tarantino i el tarantines­c–, perquè hi ha una mirada particular i clarament identifica­ble, que impregna altres cineastes. El seu llegat pot trobar-se en deixebles arreu del món, des de francesos com Jacques Doillon i –en algunes pel·lícules– Guillaume Canet i Olivier Assayas, fins als nord-americans Noah Baumbach i Richard Linklater, passant pel coreà Hong Sang-soo i els espanyolsC­escGayiJon­ásTrueba.

 ?? MOHAMED LOUNES ?? A la fotografia, el cineasta Éric Rohmer en un retrat del 1986
MOHAMED LOUNES A la fotografia, el cineasta Éric Rohmer en un retrat del 1986

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain