La Vanguardia (Català) - Culturas

Delícies d’un pioner de la crònica bruta

- ROBERTO HERRSCHER

“A mí, el barrio bajo, el bajo fondo, me inspira una gran curiosidad. Está allí el verdadero sentido primitivo de todas las ciudades. No hay nacionalis­mo profundo. Un barrio bajo es el principio de la idea internacio­nalista. Nadie es del país y todos lo son: rusos, montenegri­nos, chinos, franceses, italianos, ingleses pueblan un barrio bajo y forman una república. Ninguno dice al otro: –¡Qué vienes a hacer en este país, sale meteque!”, es llegeix a Sangre en Atarazanas. Aquest paràgraf és Paco Madrid en estat pur.

Francisco Madrid, el nen orfe convertit en cronista dels racons més foscos de Barcelona i de l’ànima humana, el cronista de les prostitute­s i els criminals i els poetes bohemis. L’inventor i descobrido­r del barri xino, entre la Rambla i les duanes del port, que en la seva època d’esplendor, fa cent anys, es deien Atarazanas. L’enamorat de les dues llengües de la seva ciutat i de cada racó dels seus carrers empedrats, l’exitós dramaturg i crític de cinema i teatre que en plena Guerra Civil va haver de refugiar-se a l’Argentina, on va escriure novel·les de la seva enyorada pàtria i guions cinematogr­àfics per a artistes com la joveníssim­a Eva Duarte, després Evita Perón. Paco Madrid, que va morir prematuram­ent amb prou feines passat el mig segle d’edat el 1952, i que va deixar un fabulós tresor de cròniques i retrats de personatge­s tan potents que avui mateix un se’ls imagina deambulant pels carrerons del Raval.

Entre els personatge­s que pinta amb pietat salvatge hi ha el senyor Pedro, propietari d’un prostíbul respectabl­e: “Tenía casi todo el pelo negro, unos bigotazos furibundos y un tórax peludo como una piel

de león. El señor Pedro se pasaba la vida leyendo novelones que compraba en la feria de libros, bebiendo cañas y discutiend­o con unos camaradas en el café de los italianos”.

I també la Teresa, la nena bufona que traficava amb les pulsions dels homes però tenia por de deixar el seu racó gris i obrir-se a la Rambla: “En su país no la asustaban ni las recriminac­iones de un guardia, ni el puñetazo de un cobrador de

Es llegeix avui amb fruïció i sona a modern, entre el reportatge d’investigac­ió, el quadre de costums i l’al·legat de denúncia

tranvías que la sorprendie­ra agarrada a la traseradeu­ncoche,nilosbocin­azosdelos taxis que pasan por el Conde del Asalto; pero al llegar a las Ramblas, el timbre de un tranvía, la voz de un vendedor de periódicos, el cachazudo paso de un carretón de mano, la asustaban. Odiaba las calles anchas, transitada­s por mucha gente, y su espíritu se habituaba a la pequeñez”.

Sangre en Atarazanas, que va ser molt exitós i va comptar nou edicions als anys trenta, es llegeix avui amb fruïció i sona a modern, una creació entre el reportatge d’investigac­ió, el quadre de costums i l’al·legat de denúncia de la sordidesa i la hipocresia. Madrid va transitar els carrers llardosos del barri que ell mateix va batejar com xino, va treballar la relació amb prostitute­s de mig món i els seus xulos, va utilitzar els seus mesos a la presó per la seva militància d’esquerra per entrevista­r allà malfactors i infeliços.

Sangre en Atarazanas presenta a les noves generacion­s un periodista literari únic, germà per ambientaci­ó i temes del Josep Maria de Sagarra de Vida privada, cosí del Josep Pla del Quadern gris en la delicadesa i sensibilit­at de la mirada, amic en el lúcid pessimisme davant la tragèdia que s’acostava a Manuel Chávez Nogales, igual en la minuciosit­at de la seva recol·lecció de veus i detalls per denunciar el crim del gran cronista francès de la seva època Albert Londres.

En un treball d’amor i erudició, Julià Guillamón va rescatar aquesta joia, va acarar versions, li va afegir cròniques procedents de la mateixa revista El Escándalo, va entrevista­r la filla de l’escriptor, que li va cedir fotos i documents del seu pare. El seu epíleg explica i analitza, reivindica i fa justícia a la història d’aquest barceloní deprosaexq­uisidaisab­orpopular.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain