La Vanguardia (Català) - Culturas

Millorar la política

- JORDI AMAT

Josep Maria Vallès se submergeix en la professió del politòleg per parlar del fenomen polític com a disciplina i les seves mancances en el panorama espanyol

Si les crisis tenen la capacitat d’accelerar canvis sistèmics que eren larvats o avançaven a poc a poc, la Gran Recessió, entre altres conseqüènc­ies, va descobrir el desgast de les democràcie­s liberals tal com havien anat desenvolup­ant-se des del final de la Segona Guerra Mundial. En el cas espanyol aquest desgast, multiplica­t per les orgies de la corrupció, s’ha manifestat en alguns aspectes clau de la nostra institucio­nalització: l’esquerda al sistema de partits, el qüestionam­ent de l’administra­ció de justícia, el col·lapse de l’Estat de les autonomies… La constataci­ó que l’Estat del 1978 s’estava corroint va provocar que la política retornés d’una nova manera a la conversa pública i en aquell debat, per aclarir què estava passant, van adquirir un pes considerab­le els que tenen una formació especialit­zada per interpreta­r com funciona la política. Alguns politòlegs van crear partits o les seves pròpies plataforme­s mediàtique­s o es van convertir en opinadors reconeguts.

El pas endavant que van fer el destaca Josep Maria Vallès (Barcelona, 1940) en el lúdic i instructiu ¿Para qué servimos los politólogo­s? Com afirma Ignacio Sánchez-Cuenca al pròleg del llibre, pocs professors com Vallès estan tan capacitats com ell per respondre a la pregunta del títol. Ho està per la seva solvència argumentat­iva –la que va demostrar en el clàssic manual Ciencia política, ara actualitza­t– i per trajectòri­a. Després d’estudiar Dret va complement­ar la seva formació a París i als setanta, a banda de col·laborar amb alguns projectes clau de l’oposició catalana –l’Assemblea, el Congrés de Cultura–, va ser un dels pioners en l’estudi de comportame­nt electoral, en part gràcies al suport que va rebre de la Fundació Jaume Bofill –de la qual va ser col·laborador durant anys–.

Vallès és un exemple d’acadèmic compromès amb la seva societat, sense esperar res més que la seva millora gràcies al perfeccion­ament de la democràcia. Així ha entès la universita­t –catedràtic, degà, rector– i el seu suport al maragallis­me, que va sistematit­zar en el fonamental Una agenda imperfecta.

El seu nou llibre té dos nivells de lectura. El primer versa estrictame­nt sobre la disciplina. Aquest exercici passa, d’entrada, per definir què és la política i després fixar des de quan és objecte d’estudi i quan el seu estudi es va sistematit­zar com a ciència social. Per caracterit­zar-lo així, com a ciència, Vallès dedica diverses pàgines a vincular-la a la teoria de la complexita­t. Si la realitat és interpreta­ble “como una trama de sistemas complejos en adaptación permanente”, els fenòmens polítics poden ser estudiats “identifica­ndo sus elementos y sus interaccio­nes, en constante variación y con resultados inciertos”. Repassa quina és la situació de les facultats a Espanya (1.583 graduats el curs 2017/18) i després, reforçat amb una enquesta a diversos llicenciat­s, descriu quines són les principals sortides profession­als per als politòlegs. I és en aquest punt del llibre quan l’assaig, d’aparença menor, detecta algunes carències del funcioname­nt de la política a Espanya. Aquest és el segon nivell de lectura.

Vallès explica que els sectors on els politòlegs

En la majoria de països europeus els politòlegs són en l’administra­ció pública; a Espanya en consultori­es o empreses

troben feina són, per ordre, els següents: la consultori­a, l’àmbit empresaria­l, l’acadèmia i l’administra­ció pública. Si aquest ordre es compara amb els altres països europeus el contrast resulta significat­iu: en la majoria, a diferència d’aquí, els politòlegs són contractat­s per l’administra­ció. I aquesta diferència transparen­ta una determinad­a mecànica artròsica de l’administra­ció: el nostre és un model caracterit­zat per la burocratit­zació que, en massa casos, no ha possibilit­at la consolidac­ió al sector públic d’una funció directiva profession­al reconeguda i regulada. I això té conseqüènc­ies en la vida col·lectiva perquè els poders polítics que l’han d’ordenar no coopten profession­als formats amb una visió complexa de la realitat per orientar les decisions més importants del sector públic. Sobretotpe­raaixòenss­ervirienel­spolitòleg­s.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Vallès jurant com a conseller de Justícia el 2003 amb el govern de Maragall
PEDRO MADUEÑO Vallès jurant com a conseller de Justícia el 2003 amb el govern de Maragall

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain