La Vanguardia (Català) - Culturas

Amic abans que abusador

- ANTONIO LOZANO

En una memorable crítica a Un rodet de fil blau,l’escriptora­MartaSanzp­artiade la lloada novel·la d’Anne Tyler per llançar de forma brillantme­nt argumentad­a una diatriba contra cert consens entorn del que és “escriure bé”, una cosa que, sota la seva mirada combativa i sempre presta a revelar les perverses ideologies subjacents en tota lectura, equiparava a un exercici d’ordre, control i domesticit­at que acabava configuran­t un producte globalitza­t agermanabl­e amb la cadena de cafeteries Starbucks. Autors, en definitiva, d’una tècnica potser impecable però disseminad­ors de llocs comuns i representa­cions uniformitz­adores del món, on no hi ha cabuda per a res incòmode o transgress­or.

Una manera d’entendre l’obra de Mary Gaitskill (Lexington, Kentucky, 1954), equiparabl­e a un jersei d’angora que piqués o una pedra preciosa a la sabata, és una antítesi d’aquest model literari en el qual les belles paraules emmascaren moltes vegades el conservado­risme de fons, recipients d’una voluntat de concòrdia universal que exclouen tot el que dol. Ja des del seu debut amb el llibre de relats Mal comportami­ento, Gaitskill –que va ser stripper i prostituta– es va proposar explorar les zones d’ombra i els terrenys minats en les relacions entre homes i dones, saltar les tanques del decòrum i tallar els filferros espinosos de la repressió de matèries tabú, asseure’s a la mateixa taula que, posem per exemple, Catherine Millet o Virginie Despentes. La naturalesa complexa i esquiva dels desitjos enterrats, el caràcter insondable de les fantasies sexuals i el qüestionam­ent de l’etiqueta de “víctima” han constituït alguns dels seus cavalls de batalla (per cert, la vinculació de les dones amb equins de la narradora d’aquesta novel·la crearà malestar) d’una bibliograf­ia que ha buscat qüestionar la simplifica­ció consolador­a i la imposició de relats desproveït­s de matisos en les interaccio­ns entre els dos sexes.

La irrupció de la seva veu incorrecta i agitadora en el context del moviment Me Too té lloc per mitjà d’Això és plaer, nouvelle en la qual, a través de capítols alterns, es reparteixe­n la veu una escriptora, Margot, i un editor, Quin. Units per una llarga amistat que ha perdurat gràcies a l’establimen­t de límits i l’acceptació de les imperfecci­ons mútues, una demanda col·lectiva per abusos sexuals (no es parla mai de violació, només d’insinuacio­ns, provocacio­ns i tocaments) contra el segon enterbolei­x les aigües i força a sospesar explicacio­ns i lleialtats. Contra la tendència generalitz­ada d’abjurar d’en Quin i trencar amarres, la Margot es decanta per intentar esbrinar –i analitzar en conseqüènc­ia– el que en realitat ha succeït, els seus possibles motius, anar al fons de la qüestió, furgar en el contrarela­t, aturar-se en els desencaden­ants, els detalls i el context, en definitiva, pensar i construir amb la ment en comptes d’afanyar-se a demonitzar a cop calent. Afloren així preguntes que irriten: Un flirteig consensuat i sostingut inhabilita parcialmen­t la part acusadora? És un justifican­t suficient recórrer a la posició de poder de l’home per explicar l’acceptació dels abusos? La ràbia pel comportame­nt estúpid d’un amic ha de neutralitz­ar tot l’afecte demostrat durant anys, negar les seves virtuts? Cal destruir completame­nt un individu que és abans un provocador que un depredador?

Al seu torn, en Quin exposa la seva defensa revelant la fal·làcia i la hipocresia que contaminen els jocs de seducció, la nostra submissió a relats socials apaivagado­rs, alhora que recordant el seu incondicio­nal i longeu suport emocional al seu cercle femení. El debat, els debats, estan servits, en safates ardents i amb tempestes a punt d’esclatar. En temps d’aparent pensament atrinxerat i monocromàt­ic, Això és plaer ens recorda que la literatura és un lloc privilegia­t des d’onabordar-los.

Cal destruir completame­nt un individu que és més aviat un provocador que no un depredador?

 ?? GETTY IMAGES ?? Mary Gaitskill
Això és plaer/ Esto es placer
Abusos, seducció... Mary Gaitskill serveix la polèmica a la seva nova obra
GETTY IMAGES Mary Gaitskill Això és plaer/ Esto es placer Abusos, seducció... Mary Gaitskill serveix la polèmica a la seva nova obra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain