La Vanguardia (Català) - Culturas

Una via cultural truncada

Una reflexió sobre l’Espanya del segle XX i els seus problemes

- MIQUEL ESCUDERO

Concís, clar i documentat, el catedràtic d’Història Contemporà­nia Juan Pablo Fusi (Sant Sebastià, 1945) ha fet un brillant exercici d’història intel·lectual entorn de l’Espanya del segle XX. El nostre país tenia, el 1900, 18,6 milions d’habitants dels quals, dos de cada tres vivien al món rural. Però entre el 1900 i el 1936 va assolir una sorprenent plenitud intel·lectual, amb la millor universita­t de la nostra història. El desastre d’Annual, del que ara es compleix un segle, es va saldar amb la mort de més de 10.000 soldats espanyols. Deu anys després, es va establir una república d’intel·lectuals que va incrementa­r un 50% els pressupost­os d’educació. Va cristal·litzar l’auge que la cultura espanyola experiment­ava des de principis de segle. Però hi havia forts desequilib­ris regionals, faltava una administra­ció moderna i hi va haver un lliscament irresponsa­ble cap a la discòrdia i l’escissió del país.

“El que podia haver estat una evolució tranquil·la en un país en desenvolup­ament que vivia un lluminós moment cultural va derivar en uns anys en tragèdia: una crisi de dimensions formidable­s que va marcar irreversib­lement la història del país”. Una guerra evitable va produir milers de morts, exiliats permanents i presos. Amargor, dolor, desmoralit­zació. La dictadura de Franco va suposar el final de l’excepciona­l moment cultural que Espanya acabava de viure. Va seguir un patriotism­e retòric i exaltat i el règim va acabar perdent el grup intel·lectual de més interès que havia donat suport a la seva causa.

Raymond Carr ha enaltit la forma en què la democràcia va tornar a Espanya i va sorprendre tot Europa. L’optimisme, l’esperança i la voluntat de reconcilia­ció van escombrar els tòpics negatius. Amb la decisió de viure en concòrdia, sota l’imperatiu de la veritat, es va organitzar el pluralisme. Després de l’amnistia del 1977, ETA va matar més que mai; el 95% dels seus assassinat­s es va produir després de la mort de Franco.

Fusi reconeix la seva visió d’Espanya a través del paisatge i la literatura i enalteix la figura clau de Marías per a “la continuïta­t en el temps del pensament i la cultura espanyoles”. |

Juan Pablo Fusi

ARZALIA. 264 PÀGINES. 18,95 EUROS

 ?? DANI DUCH ?? El catedràtic d’Història Contemporà­nia Juan Pablo Fusi
Pensar España
DANI DUCH El catedràtic d’Història Contemporà­nia Juan Pablo Fusi Pensar España

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain