La Vanguardia (Català) - Culturas

Pífia contra el Kremlin

Andorra, epicentre d’un suspens financer que es llegeix com es veu una sèrie

- XAVIER MAS DE XAXÀS

Ben Brennan és un corredor de borsa a Solarbanc, una de les principals institucio­ns financeres d’Andorra. Li agrada la seva feina, guanya diners, compta amb la total confiança dels seus caps, està casat amb una dona andorrana, membre d’una família influent. Està embarassad­a i ell no pot demanar més.

Un divendres a última hora, Ben és a la seva oficina, controlant set pantalles que el connecten amb el món financer. Espera el moment d’entrar al mercat de divises amb una posició baixista contra el peso mexicà. És hivern, neva, i hauria d’anar-se’n a casa, però l’oportunita­t és massa bona per deixar-la passar. Els voltors de les finances s’han aliat contra el peso. Tot indica que Mèxic aviat serà víctima d’una guerra comercial amb els Estats Units. Aquest divendres, tot i això, el peso s’enforteix empès pels especulado­rs. Brennan, en tot cas, creu que la festa acabarà el dilluns. La borsa mexicana obrirà a la baixa, el peso caurà i Mèxic trigarà a recuperar-se. Serà llavors quan recollirà els beneficis de la seva aposta.

Però durant el cap de setmana el president de Rússia anuncia un ambiciós pla d’inversions a Mèxic. El Kremlin busca un aliat al pati del darrere dels

EUA. Els mercats estan tancats. Brennan no pot corregir la seva posició a la baixa i dilluns serà massa tard. El peso s’haurà revaloritz­at almenys un 7% davant el dòlar. Les pèrdues per al banc seran enormes. Brennan, a més, ha comès un altre error colossal, un que en l’argot dels corredors de borsa es coneix com fat finger (dit gros). Sense adonar-se’n, ha afegit un zero de més a l’aposta, multiplica­nt-la per deu.

Així comença el thriller financer de Greg Coonan (París), un periodista especialit­zat en relacions internacio­nals que, després de fer reportatge­s en desenes de països, s’ha instal·lat a Andorra.

La novel·la, més que llegir-se, es veu. Està escrita com si fos el guió d’una sèrie de televisió. El llenguatge és directe i molt periodísti­c. La intriga es recolza en personatge­s de carn i ossos. No hi ha superhomes. Brennan és gairebé un antiheroi que ha de lluitar per salvar el banc i la seva reputació. No triga a esbrinar, per exemple, que darrere del seu error i falta de previsió hi ha la mà de l’FSB, el servei secret rus. Moscou vol fer-se amb el control de Solarbanc i aprofitar la seva àmplia cartera de clients per desestabil­itzar una Catalunya sacsejada pel procés. Alimentant el conflicte català, crearà tensions a Espanya i la Unió Europea.

La pífia és la primera novel·la de Coonen. La va escriure en anglès i Commit Books, una editorial andorrana, l’ha traduït al català. L’obra fa aflorar el món que no veiem, on es mouen els geoestrate­gs, utilitzant peons com un jove corredor de borsa en un petit país del Pirineu. Una gran lliçó sobre la naturalesa violenta de les nacions i els mercats. |

Greg Coonen

La pífia

ANEM EDITORS. 351 PÀGINES. 20 EUROS

 ?? LV ?? Greg Coonan
LV Greg Coonan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain