La Vanguardia (Català) - Culturas

La crida dels bronzes de Benín

Nigèria reclama la devolució d’aquestes obres d’art espoliades pels britànics a finals del segle XIX, ara disperses per institucio­ns culturals del món occidental, i construirà un museu per allotjar-les

-

A la pàgina esquerra, cap esculpit en llautó, c. 1450-1550

En aquesta pàgina a dalt, campana, segles XVIII-XIX tat– va començar a veure clarament amenaçada la seva pròpia existència per la pressió britànica. El 1897, regnant a Benín l’Oba (rei) Ovonramwen, un explorador britànic anomenat James Phillips va emprendre viatge cap al regne i, malgrat l’advertènci­a de no interferir en un període de rituals sagrats, va prosseguir endinsant-se. Caps de Benín van atacar llavors el comboi, i així van caure morts 230 portadors africans, alguns europeus i el mateix Phillips.

En represàlia, però sobretot com a excusa per ampliar el seu domini a la zona, l’imperi britànic va enviar tropes a Benín, que van destruir la seva capital i es van llançar al pillatge de les obres d’art del palau reial. Els monarques de la dinastia Eweka havien potenciat el treball de gremis artesanals, sobretot encarregan­t-los plaques amb relleus que represente­n fets històrics del regne, estàtues de caps de reis i reines, i figures d’animals. Tot això va ser robat, i al robatori va seguir la dispersió. L’antic regne va passar a formar part de l’imperi britànic dins del territori de l’actual Nigèria, que va assolir la independèn­cia el 1960.

A més del British Museum i dels museus alemanys, hi ha molts altres museus del món que acullen peces sostretes a l’antic regne africà. Al seu llibre del 2020 The Brutish Museums: The Benin Bronzes, Colonial Violence and Cultural Restitutio­n, l’arqueòleg britànic Dan Hicks –que juga en el títol amb el nom del British Museum i l’adjectiu brutal– va compilar una llista de 161 institucio­ns culturals que, per diversos mitjans, van adquirir al seu dia bronzes de Benín. En aquella llista figuren, entre d’altres: el Metropolit­an Museum de Nova York –que aquest juny va anunciar que retornarà dues peces–, el Weltmuseum de Viena, l’Art Institute de Chicago,elCountyMu­seumofArtd­eLos Angeles, el Victoria and Albert Museum de Londres, el Musée du Quai Branly-Jacques Chirac de París, els Museus Vaticans, el Museu Australià a Sydney, el Museu Nacional d’Etnologia d’Osaka, i el Louvre Abu Dhabi a la Unió dels Emirats Àrabs. Segons la investigac­ió de Hicks, mentre fins a 45 centres britànics i 38 de nord-americans acullen bronzes de Benín, només 9 institucio­ns nigerianes en tenen algunes peces.

A causa d’aquesta escandalos­a situació, es va constituir el 2010 l’anomenat Grup de Diàleg de Benín, que aplega directors de museus i delegats d’Alemanya, Àustria, Països Baixos, Suècia i el Regne Unit, al costat de representa­nts de l’estat nigerià d’Edo, la Cort Reial de Benín –que encara existeix si bé no té poder de govern, el seu actual Oba es diu Ewuare II i exerceix funcions religioses i representa­tives–, i la Comissió Nacional de Museus i Monuments de Nigèria.

En aquest context, les autoritats de Nigèriaasp­irenareuni­riexposard­emanera permanent la col·lecció més completa possible de bronzes de Benín al futur Museu Edo d’Art de l’Àfrica Occidental (Edo Museum of West African Art, Emowaa), que es construirà a Benin City. Amb disseny de l’arquitecte britànico-ghanès David Adjaye, el museu preveu obrir el 2025 i exhibir bronzes restituïts o prestats. Aquest últim escenari –préstecs de museus estrangers que es resisteixe­n a retornar les peces– serà probableme­nt el cas en la majoria de les peces.

A Alemanya, el Museum Am Rothenbaum (Markk) d’Hamburg encapçala un projecte internacio­nal per unificar digitalmen­t els bronzes de Benín i la documentac­ió sobre ells de museus i col·leccions de tot el món. La pàgina web Digital Benin engegarà el 2022, i potser així pugui dilucidar-se quants milers de bronzes existeixen­enrealitat. |

Hi ha entre 3.000 i 5.000 obres, i el grup més gran és al British Museum; Alemanya retornarà les que té

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain