La Vanguardia (Català) - Culturas

Concerts per a la postpandèm­ia

Nou propostes destacades per a la temporada 2021-2022 de les tres grans sales de concert barcelonin­es: Liceu, Auditori i Palau de la Música

-

Schein i Bach), tot sempre al Palau.

John Eliot Gardiner dirigeix l’oratori L’enfance du Christ d’Hector Berlioz, acompanyat de l’Orchestre Révolution­naire et Romantique. Per a una obra d’aquesta envergadur­a, suma al seu Cor Monteverdi el Cor Infantil de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música. Al juny torna amb el seu cor i els seus English Baroque Soloists per interpreta­r cantates luteranes de Bach i els seus predecesso­rs Heinrich Schütz i Johann Hermann Schein, que van brillar a començamen­ts del segle XVII.

Després de la integral de les simfonies de Beethoven, Gardiner continua allunyant-se del Monteverdi que va donar nom al seu grup més famós i al Bach que el va erigir com a intèrpret majúscul. Ara s’endinsa en el romanticis­me, però en un romàntic de la seva corda: el místic i iconoclast­a Berlioz. Serà un enigma i segurament una delícia escoltar quin Berlioz sorgirà de l’orquestra del mestre de la interpreta­ció amb criteris històrics. I al final de la temporada, torna el Gardiner descobrido­r de joies antigues: juntament amb la famosa cantata Christ lag in Todesbaden de Bach, la seva agrupació afinada en el barroc i el renaixemen­t ressuscita­rà els adustos luterans Schütz i Schein. Una esperat retorn al Gardiner més pur.

El 5 i 6 de febrer i l’1 i 2 d’abril del 2022 a L’Auditori.

En dos concerts de primavera de l’OBC s’interpreta­ran obres del compositor convidat d’aquesta temporada, Joan Magrané. Una d’elles l’etèria Obreda, basada en un poemari de Perejaume i que va ser estrenada la temporada anterior per l’Orquesta Nacional de España. En el primer concert, dirigit pel titular de l’OBC, Kazushi Ono, s’escoltarà també la Simfonia 49 de Haydn i la Simfonia lírica de Zemlinsky. A l’abril, juntament amb la Quarta simfonia de Brahms i el divertimen­t El petó de la fada de Stravinsky, i sota la batuta d’Ilan Volkov, s’estrenarà una obra per a cor i orquestra del jove compositor català.

Guanyador del premi Reina Sofia de Creació Musical el 2013, autor d’una d’excitant i sàvia òpera sobre la història de Tirant lo Blanc (Diàlegs de Tirant i Carmesina), estrenada al Festival de Peralada i reposada al Liceu, Magrané està en el seu millor moment. La temporada passada va ser el compositor resident del Centre Nacional de Difusió Musical, i aquest any planta pica a L’Auditori. Les seves obres han estat interpreta­des i gravades per solistes, grups simfònics i de cambra d’una dotzena de països. És un mestre en la creació d’atmosferes, joc de timbres i ritmes enlasevaob­radecambra;enlamúsica­vocal, modela la partitura per servir a l’expressió precisa de les paraules, cosa poc usual en la composició actual per a veus. La seva obra és una excel·lent entrada a la música clàssica d’aquí i ara.

Al Liceu. L’òpera, del 28 de febrer al 18 de març del 2022. El concert, el 7 de març.

Pelléas et Mélisande i Els altres Pelleas. Una nova producció de La Fura basada en la seva pròpia producció per a l’Òpera de Dresden de l’obra mestra de Claude Debussy. Entre les funcions, l’Orquestra del Liceu interpreta­rà les dispars visions de Fauré, Sibelius i Schoenberg sobre aquesta història d’incomprens­ió, crueltat, innocència radical i sensualita­t.

En una entrevista a El País aquest gener, a la pregunta de quina obra li hauria agradat compondre, Joan Magrané respon que sens dubte Pelléas et Mélisande. Poques òperes s’adapten tan naturalmen­t a l’univers visual íntim, espectacul­ar i tecnològic de la Fura com aquesta faula simbolista. En la seva estrena a Dresden, la producció va ser molt celebrada per l’ús de l’aigua i de les altes torres per recrear l’univers inquietant i claustrofò­bic de la peça. L’equip tradiciona­l furer (direcció d’escena d’Àlex Ollé, escenograf­ia d’Alfons Flores, vestuari de Lluc Castells, il·luminació de Marco Filibeck) col·labora novament amb el director titular del Liceu Josep Pons. Dos cantants joves que creixen amb força a Europa, el tenor Stanislas de Barbeyrac i la soprano Julie Fuchs, interprete­n la parella protagonis­ta. Al seu voltant, un impression­ant elenc de recordats cantants que els abonats del Liceu sempre volen tornar a escoltar: com Golaud, el baríton anglès Simon Keenlyside, el baix alemany Franz-Josef Selig com Arkel, la mezzo britànica Sarah Connoly com Geneviève i el baix Stefano Palatchi com el metge.

El 14 i 16 de març del 2021 al Palau de la Música.

Vox Luminis, dirigit pel seu fundador, Lionel Meunier, és un dels grups vocals de música antiga més vibrants i premiats. Porta al Palau dos programes de Henry Purcell en aquest estrany i fascinant gènere dels pastitxos semiesceni­ficats. El primer concert és el King Arthur, amb llibret de John Dryden. Com a narrador se suma el carismàtic actor Pere Arquillué. El segon concert, The Fairy Queen, amb llibret de Thomas Betterton, basat en l’obra Somni d’una nit d’estiu de Shakespear­e.

Cada temporada hi ha novetats i descobrime­nts que els amants de la música antiga aprecien i adopten. Entre aquests, Vox Luminis duu nou repertori, interpreta­cions de lluminosa precisió i una refrescant barreja de recerca erudita del so original amb una gràcia lúdica i infecciosa. Entre els compositor­s i obres que tornen cada any com les estacions, els músics de Lionel Meunier represente­n un cometa que porta pols d’un planeta vagament familiar. El grup destaca per la capacitat dels seus cantants d’acoblar les seves veus en un cor que desgrana les notes suaus i sostingude­s de Purcell, i que també poden emprendre les seves enèrgiques àries per a solista.

Al Liceu del 20 al 30 de juny del 2022.

Després de dirigir al Liceu una impactant interpreta­ció de l’Otello de Verdi, aquesta temporada Gustavo Dudamel dirigirà l’obra mestra de Mozart, La flauta màgica. Una producció de Simon McBurley i un elenc impactant: Javier Camarena serà un Tamino de luxe. Amb ell, Stephen Milling com Sarastro, Matthias Goerne com l’Orador, Lucy Crowe com Pamina i Kathryn Lewek com Reina de la Nit. A més, Dudamel durà al Liceu l’orquestra de l’Òpera de París el 21 de novembre per interpreta­r la Simfonia Fantàstica de Berlioz mentre l’orquestra del Liceu i Josep Pons toquen a l’Òpera de París.

L’efecte Dudamel va revitalitz­ar la temporada passada: no només va ser un nom mediàtic que va portar nou públic (per bé que va encarir les entrades), sinó que va fer sonar l’orquestra i el cor de forma renovada. Aquest any compartirà fama amb el tenor belcantist­a mexicà, a qui es veurà en un repertori que no se li coneixia al Liceu. L’altre luxe en l’elenc és Goerne, qui a més d’interpreta­r el War Requiem protagonit­zarà una prometedor­a producció del Wozzeck d’Alban Berg. Aquí portarà brillantor al petit paper de l’Orador. La pulsió vitalista, la potència i l’humor que desplega el director faran que la llum triomfi sobre les tenebres, com diu el llibret d’Emmanuel Schikanede­r, i serviran per completar el perfil operístic de Dudamel, després d’haver-lo escoltat en concerts i en una opressiva tragèdiade­lVerditard­à. |

 ?? BARBARA RIGON ?? Jordi Savall es presentarà amb les últimes simfonies de Beethoven a L’Auditori i el Liceu
BARBARA RIGON Jordi Savall es presentarà amb les últimes simfonies de Beethoven a L’Auditori i el Liceu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain