La Vanguardia (Català) - Culturas

El dia de les llibreries

- SERGIO VILA-SANJUÁN

Creat el 1926, traslladat el 1931 al 23 d’abril, considerat en aquella època data de la mort de Cervantes, va enllaçar amb la popular celebració catalana de Sant Jordi. I des d’aleshores, el dia del Llibre ha travessat les vicissitud­s de la història i experiment­at entre nosaltres successive­s adaptacion­s i millores fins a consolidar-se com la cita ineludible que és. Avui, després de dos anys de canvis de data i restriccio­ns degudes a la pandèmia, constituei­x una gran notícia que torni a celebrar-se de forma extensiva i fàcil, tant per al sector del llibre com per als ciutadans que en gaudeixen.

I aportant una substancia­l novetat. A Barcelona aquest any s’han plantejat dotze espais profession­als repartits en set districtes, amb una gran àrea lliure de trànsit entorn del passeig de Gràcia i la rambla Catalunya, les dues vies clàssiques de més magnetisme per a lectors, passejants i aturades. Ciutat Vella, Gràcia, les Corts, el Poblenou, Sant Andreu i Sarrià comptaran amb zones pròpies designades. La Vanguardia i Libros de Vanguardia, un any més, seran presents a la plaça María Luz Morales, en col·laboració amb la llibreria +Bernat.

Elaborant aquest model innovador, la Cambra del Llibre, l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleri­a de Cultura han deixat patent la virtut i la necessitat de la col·laboració per afavorir i potenciar un esdevenime­nt ciutadà ja per si mateix amb molta energia i que allotja més de 300 punts de venda, dels quals 170 ofereixen firmes d’autors i autores.

Aquestes dades mereixen comentari. El sector del llibre, immers en la revolució digital, que tants progressos ha ofert en camps diversos –sense deixar de mostrar també aspectes qüestionab­les–, conforma la indústria cultural que de manera més clara ha combinat els seus avantatges i aportacion­s amb la pervivènci­a d’elements clàssics. S’ha dit que el llibre en paper continua constituin­t la millor tecnologia per a la lectura llarga i reposada, i en el camp editorial generalist­a la seva importànci­a és molt superior a la de l’e-book. Paral·lelament, profession­als i estudiosos reunits en diferents fòrums han coincidit que per mantenir un sistema del llibre sa i diversific­at, que contribuei­xi a la continuïta­t i l’aprofundim­ent de la cultura europea tal com l’entenem, resulta inqüestion­ablement necessària la pervivènci­a d’unes llibreries dinàmiques i adequades a la societat actual. Per això en realitat podem celebrar avui el 23 d’abril com el dia del llibre en paper i de les llibreries.

El Cultura/s, des de l’inici de la seva trajectòri­a, s’ha afegit cada any al Sant Jordi amb un suplement especial. Intentem reflectir-hi les novetats i animar a la lectura i a la compra, alhora que esbossar diferents tendències de l’oferta literària. Així ho fem aquest 2022 amb reportatge­s sobre els escriptors que pinten, el creixent interès pel món animal als llibres d’adults o la divisió entre escoles de la novel·la policíaca.

Però també reflectim la vitalitat del gènere biogràfic; les formes mutants de la narrativa; l’assaig i el periodisme que s’interroga per les inquietuds i les convulsion­s del món actual, arribant fins a la invasió d’Ucraïna que tràgicamen­t marca aquest moment històric.

Raó de més per tornar al refugi i la reflexió de la lectura, a la trobada amb el llibre que la jornada d’avui, tan tradiciona­l i simultània­ment tan moderna, propicia.

Aquest any marca una inflexió substancia­l en una jornada que des del 1926 no ha deixat de transforma­r-se

 ?? ALEJANDRA CABALLERO ?? 4 6 10 14 18 20 26 28 30 34 36 40 42 44 46 48 51 52
ALEJANDRA CABALLERO 4 6 10 14 18 20 26 28 30 34 36 40 42 44 46 48 51 52

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain