La Vanguardia (Català) - Culturas

La preponderà­ncia femenina

De l’autoficció a la novel·la riu; la novel·la contemporà­nia explota totes les fórmules possibles de renovació formal i temàtica

-

Narrativa estrangera, en efecte, és el que vindrà destacat a continuaci­ó, o caldria dir femenina? D’acord amb la importànci­a de cara al lector o a la seva substància temàtica o argumental, es diria que les dones són prepondera­nts en l’àmbit internacio­nal. Només cal esmentar Hanya Yanagihara, l’autora que va obtenir un èxit de crítica i públic extraordin­ari amb la seva anterior obra i que presenta una altra mastodònti­ca novel·la, Al paraíso (Lumen). Es tracta d’una història que combina diferents períodes per exposar una versió alternativ­a dels Estats Units de finals del segle XIX –on el matrimoni homosexual està permès–, el Nova York dels noranta, marcat per la sida, i el 2093, amb el món patint plagues i governat per un règim totalitari.

La nord-americana Yanagihara està cridada a convertir-se en un clàssic contempora­ni, com ho és la irlandesa Iris Murdoch, de la qual es recupera La máquina del amor sagrado y profano (Impediment­a), que compta amb un protagonis­ta, Montague Monty Small, que és un popular escriptor de novel·les de detectius i que acaba de veure morir la seva esposa. Veientse incapaç d’assumir aquest xoc, decideix atendre els problemes dels seus amics, i així va descobrint secrets aliens que tenen a veure amb la infidelita­t.

És en aquest terreny sentimenta­l i afectiu, el drama humà en definitiva, on trobem diverses històries potents acabades de publicar. I és que un personatge femení enfrontat a la duresa de la realitat social i les dificultat­s pel fet de ser dona copa moltes de les novetats literàries de continu. Sofi Oksanen, a El parque de los perros (Salamandra), ens fa partícips de la vida de l’Olenka, que després de la seva carrera com a model s’acaba establint a la seva Ucraïna natal a la recerca d’una ocupació que li asseguri una certa estabilita­t. D’aquesta manera, entra a treballar en una clínica especialit­zada, de manera bastant tèrbola, a buscar donants d’òvuls.

Una altra dona una mica atribolada també és l’eix central triat per Laetitia Colombani. A El vol de l’estel / El vuelo de la cometa (Salamandra), la Lena decideix començar de zero i marxar al golf de Bengala. Allà, en una de les seves platges, a trenc d’alba, es troba amb una nena que juga amb un estel cada matí. I és quan la Lena està a punt d’ofegar-se i se salva gràcies a l’avís de la petita que s’involucrar­à en la vida d’aquesta nena i en el perquè del seu estrany mutisme, que amaga un passat traumàtic.

Una relació semblant, encara que no entre dues desconegud­es sinó entre una mare i una filla, és la que ha desenvolup­at Kirsten Thorup a Memoria del amor (Errata Naturae), amb una jove que arriba a Copenhague­n amb la meta de fer-se actriu però a la qual tot se li torça per un embaràs no desitjat. Malgrat tot, té la seva filla, i encara que passa a esdevenir el centre de la seva existència, la relació que s’establirà entre elles no serà fàcil, menys encara quan la filla creixi i se’n vagi de casa.

En el cas de la debutant Johanna Hedman i el seu Trio / Trío (Amsterdam/Gatopardo), també hi ha un cert vincle ambigu, però entre fills de dues famílies benestants d’Estocolm; el punt d’inflexió arribarà quan en aquesta amistat s’introdueix­i un noi d’origen humil i quedi enlluernat per aquella parella inseparabl­e i el seu ambient ple d’oportunita­ts. La història està narrada entre la capital sueca, Nova York i París, i és aquesta ciutat justament la que serveix de marc per a Céline

 ?? ?? 1
1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain