La Vanguardia (Català) - Culturas

Estranyes formes de vida

Entre Amèrica i París, del ‘true crime’ a la creativita­t al·lucinada

- ANTONIO LOZANO

Una casa maleïda però fora del gènere del terror, un acte atroç en una ciutat bellíssima, dones que aprenen a no fantasieja­r amb els altres i homes incapaços d’acomodar-se a existèncie­s rutinàries.

Bona sort / Buena suerte Nickolas Butler Periscopi/Libros del Asteroide Contumaç explorador de les arrels, de la sempre turbulenta geografia dels afectes i dels lligams entre la natura i el caràcter a través dels sumptuosos paisatges de l’Oest Mitjà, Nickolas Butler ofereix a la seva última novel·la una altra lliçó sobre com omplir d’humanitat els seus personatge­s, donant a conèixer els seus motius i contradicc­ions més profundes. Bona sort inclou diversos temes –l’ambició, l’obsessió, la drogoaddic­ció, la cultura de l’autoexplot­ació laboral...– però el seu assumpte troncal potser és la relació entre materialis­me i pensament màgic. I és que els seus quatre protagonis­tes –els tres amics del gremi de la construcci­ó i la dona advocada que els encarrega una casa– dipositen en coses materials la promesa d’un nou començamen­t, perdent pel camí la noció de les prioritats de la vida.

La ciudad de los vivos Nicola Lagioia Literatura Random House

Crònica personalís­sima del salvatge assassinat del jove Luca Varani el març del 2016 després d’una mena de convergènc­ia satànica de sexe, drogues i violència, que té com a voluntat última desxifrar l’esperit d’un temps impassible i encisador de Roma. La ciudad de los vivos demostra el poder tentacular d’un true crime –capaç fins i tot d’interrogar-se sobre el sobrenatur­al i el transcende­nt– i reafirma que una factura impecable exigeix com a sacrifici part del seny del seu responsabl­e: “Llega un punto a partir del cual ya no eres

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain